Vielä lisää mainstream-raapaleita

Profilointi

Syyttäjä: Mitä teette työksenne?

Todistaja: Olen profiloijana FBI:llä.

Syyttäjä: Oletteko tutustuneet Patricia Smithin murhan aineistoon?

Todistaja: Kyllä.

Syyttäjä: Mitä ammattikokemuksenne sanoo tästä murhasta?

Todistaja: Profilointitekniikat ovat kehittyneet aimo harppauksin viimeisenä kymmenenä vuotena. Hillin, syytetyn, lapsuudenystäviä on haastateltu. Näiden haastattelujen perusteella on selvää, että Hill ei lapsena saanut tarpeeksi huomiota äidiltään. Sitten Smith, Hillin naisystävä, alkoi olla niin kiinni työssään, ettei häneltä jäänyt Hillille huomiota. Kun otetaan vielä huomioon Hillin persoonallisuusprofiloinnin yksityiskohdat, on selvää, että psykologisesti Hillillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin murhata Smith.

* * *

Tuomari: Joseph Hill, olette valinnut astua lain ulkopuolelle ja murhata Patricia Smithin. Tästä tuomitsen teidät elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Yksittäistapauksia

Jone oli dinosaurus. Ei kirjaimellisesti, mutta hän eli menneisyydessä. Hän nimittäin uskoi, että kun ihmiset keskustelevat, parhaat argumentit pääsevät lopulta voitolle.

Jone puolusti sananvapautta. Vaikka hän seurasi verkkokeskusteluja, hän edelleen eli kuplassa, jossa hän kuvitteli erilaisia mielipiteitä omaavien ihmisten pystyvän kunnioittamaan toisiaan.

Jone katsoi Facebookista rasisti-suvakkisotaa, jossa kumpikin puoli heitteli tunteeseen vetoavia argumentteja. Jone uskoi järkiperäiseen argumentaatioon ja selitti tämän keskustelun yksittäistapaukseksi. Yksittäistapauksia oli tosin aika paljon.

Jone luki keskustelua eteenpäin, ja se degeneroitui henkilöön meneväksi loanheitoksi. Emme tarkkaan tiedä, millä verukkeella Jone onnistui selittämään tämänkin yksittäistapaukseksi. Hän kuitenkin piti kiinni uskomuksestaan, että kun asiat riitelevät, eivät ihmiset, edistystä tapahtuu.

Säästöt

''…siinä menivät kuin tuhka tuuleen monen elinikäiset säästöt.''

Mikko katsoi uutisia. Laurenia-Pankki oli juuri ajautunut konkurssiin, eikä EU ollut pelastanut sitä. Talletussuojakin oli lakkautettu vuotta aiemmin.

Seuraavaksi uutisissa haastateltiin eläkeläisnaista, joka oli säästänyt elinikänsä palkastaan ja menettänyt konkurssissa 70000 euroa. Sitten tuli nuoripari, jonka 30000 asuntosäästöt olivat kadonneet.

Mikko ajatteli hämmentyneenä, että hänen odotettiin jakavan säästönsä menettäneiden suru. Uutislähetys oli laadittu niin, että se herätti tällaisen tunnereaktion.

Mikko kuitenkin suhtautui uutiseen tunteettomasti. Nuoripari oli työkykyinen ja eläkeläinen sai työeläkettä. He olivat yhä paremmassa asemassa kuin Mikko. Hän oli sairastanut aikuisikänsä skitsofreniaa ja eli kansaneläkkeellä. Säästömahdollisuutta hänellä ei koskaan ollut ollut.

Omistusoikeus

Ryöstäjä: Lompakko tänne tai ammun!

Niklas: Tässä.

Ryöstäjä: Kaksisataa euroa… nyt nämä ovat minun rahojani.

Niklas: Ei, ne ovat minun rahojani. Omistusoikeus ei siirry ryöstössä.

Ryöstäjä: Turpa kiinni! Rahat ovat minun kädessäni, ja laitan ne taskuuni. Ne siis ovat minun.

Niklas: Ei, omaisuus on sosiaalinen konstruktio.

Ryöstäjä: Häh?

Niklas: Omaisuus on sosiaalinen konstruktio, joten viime kädessä laki määrää, kenelle rahat kuuluvat. Ja tässä tapauksessa laki määrää, että ne ovat minun.

Ryöstäjä: Näkyykö missään poliisia ja tuomaria, häh? Minä teen näillä rahoilla mitä tahdon, joten ne ovat minun.

Ryöstäjä poistui paikalta rahat mukanaan. Myöhemmin hän osti viinaa ja crackia… Niklaksen rahoilla.

Väärin

''Eettisiä faktoja ei ole'', vieraileva luennoitsija paasasi filosofianlaitoksella. ''Mistään teosta ei voida sanoa, onko se oikein vai väärin.''

Filosofianopiskelijat kuuntelivat järkyttyneinä. Luennoitsijan argumentit vakuuttivat.

''Murha on ainakin väärin'', Heidi huusi ujosti yleisöstä.

''Perustele'', luennoitsija tiukkasi.

''Murhan käsitteeseen sisältyy se, että se on väärin'', Heidi sanoi. ''Jos joku tappaminen ei ole väärin, se ei ole murha.''

''No joo'', luennoitsija sanoi. ''Mutta sitten mistään tappamisesta ei voida sanoa, onko se murha. Oliko muita vastaväitteitä?''

''Samalla logiikalla varastaminen on väärin'', Heidi sanoi.

* * *

Heidi kulki Stockan ohi ja näki mielenosoittajia, joiden kyltit huusivat ''Turkis on murha!''

''Te taidatte vastustaa turkistarhausta'', Heidi sanoi eräälle mielenosoittajalle.

Analyyttinen tosiasia

Heli: Tuohan on ihan lapsellinen kanta. Minä pelaan pelejä pitääkseni hauskaa, en voittaakseni.

Panu: Se, että pelissä on tarkoitus voittaa, on lähinnä analyyttinen tosiasia.

Heli: Perustele.

Panu: Perustelen esimerkillä: Shakissa on tarkoitus matittaa vastustajan kuningas.

Heli: Eihän tuo perustele mitään.

Panu: Jos pelissä olisi shakin siirrot, mutta pelin tarkoitus olisi kuninkaan matittamisen sijaan syödä vastustajan kuningatar, peli ei olisi shakki vaan shakin muunnelma. Shakin määritelmään siis sisältyy se, että siinä on tarkoitus matittaa vastustajan kuningas.

Heli: Öö…

Panu: Toinen esimerkki: Gon määritelmään sisältyy, että siinä on tarkoitus saada enemmän pisteitä kuin vastustaja. Ja yleistys pelien voittoehdoista: Pelissä on tarkoitus voittaa.

Riski

''Siinä tulikin tärkeimmät'', Jarkko sanoi. ''Mun puolesta voidaan sopia, että seurustelemme.''

''Vielä yksi asia'', Mirja sanoi. ''Mä tykkään tanssia, niin voidaanko sopia, että käydään tanssimassa silloin tällöin?''

''Mut mä en tykkää tanssimisesta'', Jarkko sanoi.

''Mulle tanssiminen on rakas harrastus'', Mirja sanoi. ''En tahtoisi luopua siitä.''

Jarkon aivot työskentelivät kuumeisesti. Olisi kohtuutonta vaatia toista luopumaan harrastuksesta seurustelun vuoksi. Mirjalle voisi antaa luvan tanssia vieraiden miesten kanssa, mutta liittyisikö siihen riski, että Mirja jättäisi hänet toisen vuoksi? Toisaalta seurustelussa ei ollut mitään pointtia jos ei luottanut toiseen sataprosenttisesti.

''Voit käydä tanssimassa ilman mua'', Jarkko sanoi, ''jos vaihtelet tanssipartnereja etkä pidä vakituista partneria.''

Vastarannankiiski

''Harri kuvittelee olevansa parempi kuin muut'', Laura sanoi. ''Se pitää itseään nerona ja luulee että me muut ollaan tyhmiä.''

Harri kuuli nämä sanat vahingossa ja painoi ne sydämeensä.

* * *

''Natsit oli ihan hirveitä'', Laura sanoi. ''Näin elokuvan, jossa natsipomolla oli ihan hirveä katse. Vaikka olisin elänyt Natsi-Saksassa, en olisi ikipäivänä kannattanut natseja.''

''Suurin osa ihmisistä kulkee lauman mukana'', Harri sanoi. ''Nykyään on helppo vastustaa natseja, kun laumakin vastustaa niitä. Natsi-Saksassa lauma kannatti natsismia, joten siihen lähdettiin mukaan.''

''Sä olet just semmonen, että olisit voinut olla natsi'', Laura sanoi.

''Ei, mä pidän kaikkia muita tyhminä'', Harri sanoi. ''Olisin pitänyt myös natseja tyhminä.''

Sarjamurhaaja

Huxtablejen perhe istui olohuoneessa. Rudy oli kertonut juuri hauskan jutun ja isä Huxtable imitoi sitä. Silloin sisään ryntäsi huppupäinen mies. Isä meni vastaan, ja mies puukotti isä Huxtablen. Sitten mies puukotti muun perheen.

* * *

Bundyjen perhe istui olohuoneessa. Al Bundy naureskeli sille, että hänen poikansa Bud ei saa koskaan pesää. Silloin sisään ryntäsi huppupäinen mies ja puukotti äiti Peggyn. Sitten mies puukotti lopun perheen.

* * *

Ridge Forrester ja Taylor Hayes draamailivat huoneen keskellä. Useiden katseenvaihtojen jälkeen he suutelivat intohimoisesti. Silloin sisään ryntäsi huppupäinen mies ja puukotti Ridgen ja Taylorin. Sitten mies ryntäsi viereiseen huoneeseen, jossa hän puukotti Eric Forresterin ja Brooke Loganin.

Uskollinen

''Mä tiedän!'' Heli raivosi. ''Sä oot pettänyt mua Lauran kanssa.''

''Enkä ole'', Henrik vastasi. ''Minä ja Laura ollaan platonisia ystäviä.''

''Kyllä minä miehet tunnen'', Heli jatkoi. ''Heti mennään petiin kun saadaan mahdollisuus.''

''En varmasti ole pettänyt'', Henrik vakuutti.

''Kehtaatkin valehdella mulle vasten kasvoja. Mä pistän meidän seurustelun poikki nyt. Valehtelua en siedä.''

''Jos et luota muhun, niin ehkä onkin parempi…'' Henrik sanoi.

* * *

(Seuraavana päivänä.)

Heli: ''Mietin asioita ja uskon, ettet ole harrastanut seksiä Lauran kanssa. Me voidaankin seurustella.''

''Eilenillalla harrastin seksiä Lauran kanssa'', Henrik sanoi. ''Sä olit pistänyt suhteemme poikki, joten me ei seurusteltu ja olin vapaa tekemään mitä tahdoin.''

Punkkari

15-vuotias Jarmo istui elokuvateatterissa. Oli alkamassa ongelmanuorista kertova indie-elokuva. Elokuvateatteri oli täynnä, vain Jarmon vieressä oli yksi vapaa paikka.

Jarmo näki, kuinka teatteriin astui punkkari. Punkkarilla oli punainen irokeesi, musta niiteillä koristeltu nahkatakki ja mustat farkut, joissa oli suuria valkoisia läiskiä. Punkkari tuli Jarmon viereen ja kysyi: ''Onko tässä vapaata?''

Jarmo hätkähti. Punkkarin ääni kuulosti niin normaalilta ihmisääneltä. Jarmo ei ollut kuunnellut punkkia, mutta hän olisi hätkähänyt vähemmän, jos punkkarin ääni olisi kuulostanut Johnny Rottenin lauluääneltä.

Toisissa olosuhteissa Jarmo olisi toivonut punkkarin pysyvän kaukana, mutta nyt hän ajatteli, että ongelmanuoria koskevaa elokuvaa katsoessa on oltava suvaitseva. ''Joo, on'', Jarmo vastasi.

Valinta

Kaisa oli tavannut turvapaikanhakijan.

Abdullah: Olen valinnut uuden uskonnon itselleni. Olen nyt luterilainen kristitty.

Kaisa: Kuinka vakuutuit siitä, että pelastus tapahtuu yksin uskosta, yksin armosta?

Abdullah: Kun olin valinnut luterilaisuuden, menin rippikouluun ja opin, että tuo kuuluu luterilaisuuteen. Siinäpä se.

Kaisa: Esittikö opettaja rippikoulussa niin hyvät argumentit sille, että pelastukseen tarvitaan vain usko, että ne vakuuttivat sinut?

Abdullah: Tahdon olla luterilainen jotta integroituisin suomalaiseen yhteiskuntaan, ja pappi selitti vakuuttavasti, että luterilaiset uskovat noin.

Kaisa oli hämmentynyt. Hän itse uskoi johonkin, kun evidenssi ja argumentit vakuuttivat hänet siitä. Hän ei voinut valita uskoa eikä pystynyt samaistumaan ihmiseen, jolle uskominen oli valinta.

Epäreilu

Kaisa: Mistä tiedät, että jumala on olemassa?

Fundis: Kristus antaa Häneen uskoville varmuuden uskon oikeutuksesta.

Kaisa: Mistä tiedät, että tuo varmuuden tunne on luotettava?

Fundis: Uskovat tietävät sen sydämessään. Varmuus tulee Jumalalta, ja onhan Jumalan antama varmuus parempi kuin ihmisen tieto.

Kaisa: Tuo on kehällinen argumentti.

Fundis: Ateistien argumentaatiokriteerit ovat ihmisen kriteereitä. Uskovilla on Jumalan antama yliluonnollinen kyky tuntea Jumala.

Kaisa turhautui. Kaisa oli tottunut siihen, että keskustelukumppania kohdeltiin tasaveroisena, niin että omaan paremmuuteen ei vedottu, vaan annettiin argumenttien puhua puolestaan. Fundis väitti omaa tietoaan paremmaksi kuin Kaisan tietoa eikä antanut väitteelle perustelua, jonka pätevyys olisi Kaisan ollut mahdollista punnita.

Sosiaalistuminen

Opettaja saapui luokkaan, jossa oppilaat riehuivat, vain Kalle istui hiljaa paikallaan. ''Kaikki paikoilleen!'' opettaja huusi. Oppilaat säikähtivät opettajan sävyä ja tottelivat.

''Miksi riehuit?'' opettaja kysyi Jonelta.

''No kun muutkin riehu'', Jone vastasi.

''No kun muutkin riehu!'' opettaja toisti. ''Joukossa tyhmyys tiivistyy. Hölmöt lähtee mukaan muiden hullutuksiin. Mitä järkeä riehumisessa on? Kalle on vahva, kun hän toimi oikein eikä lähtenyt muiden mukana hölmöilemään.''

* * *

Siirrymme ajassa 20 vuotta eteenpäin.

Kalle on ideologisesti työtön. Hän syljeskelee kotona kattoon, ja hänen ajatuksensa rullaavat seuraavasti: ''Enemmistö tahkoaa töissä rahaa kansainväliselle kapitalismille. Eihän siinä ole mitään järkeä. Minä olen vahva ihminen enkä lähde mukaan enemmistön hullutuksiin.''

Suhteessa päämäärään

''Yhdynnän jälkeen useimmat miehet haluavat vain nautiskella hyvänolontuntesta'', Tanja luki. ''Tee tästä aviomiehellesi mahdotonta huomauttelemalla hänelle yhdynnän jälkeen töistä, joita hänen pitäisi tehdä.''

Tanja luki netistä amerikkalaisen pastorin 1900-luvun alussa tuoreille aviovaimoille kirjoittamaa seksiopasta, jossa vaimoja neuvottiin minimoimaan seksin määrä tekemällä siitä vastenmielistä aviomiehelle.

''Eihän tuo ymmärrä naisen seksuaalisuudesta yhtään mitään'', Tanja hihitti. ''Kuvittelee voivansa jaella seksineuvoja teologian koulutuksella.''

''Minusta pastorin neuvot olivat oikein asiantuntevia'', Jari sanoi. ''Keino on hyvä tai huono suhteessa päämäärään, jota tavoitellaan.''

''Miten sinä voit pitää tuota potaskaa asiantuntevana!'' Tanja tulistui.

''Jos tavoitteena on seksin määrän minimoiminen'', Jari selitti, ''niin pastori tarjoaa siihen hyvin toimivat keinot.''

Kansallissosialisti

Reiska: Mikäs mies sinä olet?

Kansallissosialisti: Minä olen kansallissosialisti.

Reiska: Ai kannatat juutalaisten tuhoamista ja silleen?

Kansallissosialisti: Se, että joku kansallissosialisti on joskus tuhonnut juutalaisia ei tarkoita sitä, että kansallissosialismissa olisi kyse juutalaisten tuhoamisesta. Ovathan kristitytkin joskus polttaneet noitia, mutta jos joku esittäytyy kristityksi, et sinä ensimmäisenä epäile hänen kannattavan noitien polttamista.

Reiska: Mistä kansallissosialismissa sitten on kyse?

Kansallissosialisti: Kansallissosialismi on talousjärjestelmä, joka eroaa sekä kommunismista että kapitalismista. Toisin kuin kommunismissa, kansallissosialismissa yksityisomaisuus on sallittu, mutta toisin kuin kapitalismissa, valtio valvoo yksityisomaisuuden hyödyntämistä niin, että sitä hyödynnetään kansallisten etujen mukaisesti.

Reiska: Toimiiko kansallissosialismi sitten?

Kansallissosialisti: Sitä toteutettiin menestyksekkäästi 1930-luvun Saksassa.

Vakooja

Suomen armeijan pääesikunnassa majuri Hela tuli risupartaisen, epäsiistin miehen kanssa eversti Hakkaraisen puheille.

''Katso, mitä löysin käytäviltä hiippailemasta'', Hela sanoi.

''Alas Sipilän ja Niinistön juntta!'' risupartainen mies julisti. ''Eläköön äiti-Venäjä ja venäjän laaja sananvapaus! Eläköön Neuvostotasavaltojen kommunismi!''

''Ai tuo taas'', Hakkarainen sanoi. ''Tuo on ihan harmiton tapaus. Skitsofreenikko, joka kuvittelee olevansa venäläinen vakooja.''

''Pitäisikö kutsua suojelupoliisi?'' Hela kysyi.

''Ei tässä mitään vastavakoilua tarvita'', Hakkarainen sanoi. ''Heitä se vain ulos.''

* * *

Venäjän armeijan tiedusteluyksikössä eversti Markov avasi Mauno Koposelta saamansa sähköpostin. Se sisälsi arkaluontoisia tietoja Helsingin ilmatorjuntarykmentistä. Koponen oli tehokkain venäläisten vakooja Suomessa. Hänen peiteroolinsa oli skitsofreenikko, joka kuvitteli olevansa venäläisten vakooja.

Erikoisuudentavoittelija

''On kahdenlaisia ihmisiä'', Make julisti, ''tavallisia ja erikoisia. Tavalliset ihmiset käyttävät tavallisia tuotteita ja tekevät tavallisia asioita. Erikoisille ihmisille taas tavallinen ei kelpaa, vaan pitää olla erikoista. Niin kuin tuo Konstakin. Hän on varsinainen erikoisuudentavoittelija. Juo erikoiskahveja ja pukeutuu erikoisesti.''

* * *

Konsta laittoi espressokahvia mutteripannuun. Se oli hänen suosikkikahviaan. Konsta käytti ja teki suosikkiasioitaan välittämättä siitä, olivatko ne tavallisia vai erikoisina pidettyjä. Tavallisia asioita oli kuitenkin yleensä vain yhtä tai kahta sorttia, erikoisina pidettyjä taas vaikka kuinka montaa. Tavallisuus oli siis ikään kuin pieni piste kaikkien vaihtoehtojen meressä. Jos ei välittänyt, oliko tavallista vai erikoista, valinta osui suurella todennäköisyydellä erikoisena pidettyyn.

Syllogismi

Kalle: Somaleilla ja simpansseilla on 95% yhteistä DNA:ta.

Ville: Tuohan on rasistinen väite.

Kalle: Se on ihan tieteellinen tosiasia.

Ville: Ei somaleilla ole enempää yhteistä DNA:ta simpanssien kanssa kuin muillakaan ihmisillä.

Kalle: En minä niin väittänytkään. Väitin vain, että somaleilla ja simpansseilla on 95% yhteistä DNA:ta. Katso vaikka Wikipediasta.

Katsoo…

Ville: Tässähän lukee, että ihmisillä ja simpansseilla on 95% yhteistä DNA:ta.

Kalle: Niin. Se todistaa alkuperäisen väitteeni totuudenmukaiseksi.

Ville: On silti rasismia väittää, että somaleilla ja simpansseilla on 95% yhteistä DNA:ta.

Kalle: Saan siis sanoa syllogismin premissit 'Ihmisillä ja simpansseilla on 95% yhteistä DNA:ta' ja 'somalit ovat ihmisiä', mutten johtopäätöstä.

Vallitsevaa ajattelua

''Nykyään tehokkuusajattelu on vallitseva ajattelutapa'', Jartsa sanoi, ''mutta minä olen ihminen, yksilö, en koneen osa.''

''Niin'', Leena sanoi. ''Ihminen mielletään vain kuluttajana ja työntekijänä. Minusta kuitenkin henkiset arvotkin ovat tärkeitä.''

''Niin'', Jartsa sanoi. ''Nykyään kaikki mitataan rahassa, vaikka tärkeimpiä asioita ei voi mitata niin.''

''Entäs mainokset?'' Leena kysyi. ''Joka tuutista toitotetaan, että osta sitä ja osta tätä. Kuin ostaminen olisi elämän sisältö.''

Jartsa ja Leena olivat tyypillisiä aikakautensa edustajia. ''Toisin kuin vallitseva ajattelutapa väittää, henkiset arvot ovat tärkeitä'' oli itse asiassa vallitseva ajattelutapa.

* * *

Seuraavana päivänä Jartsa ilmensi yksilöllisyyttään ostamalla kännykkäänsä koristeelliset kuoret. Leena puolestaan ilmensi henkisiä arvoja ostamalla orgaanisia kikherneitä.

Aito

''Mikään ei enää nykyään ole aitoa'', Jusa julisti. ''Kaikki on keinotekoista. Kaikki ostaa keinotekoisia tuotteita ja kokee keinotekoisia elämyksiä.''

Jusa näki kaupan, joka oli nimeltään ''Aitojen tuotteiden kauppa'' ja astui sisään.

''Aito Guccin käsilaukku'', myyjä esitteli.

''Mitä aitoa tuossa muka on?'' Jusa kysyi.

''No se, ettei se ole piraatti'', myyjä vastasi.

''Virallinen taho on ommellut siihen Gucci-merkin'', Jusa sanoi. ''Ja se on muka aitoa.''

''Mikä sitten on mielestäsi aitoa?'' myyjä kysyi.

''No vaikka kärsimys'', Jusa vastasi.

''Teille meillä onkin erikoistuote'', myyjä sanoi. ''Aidot hikipajassa valmistetut lenkkarit. Pikkutyttö tekee näiden lenkkareiden parissa kaksikymmentuntisia työpäiviä.''

Niin Jusa osti aidot hikipajassa valmistetut lenkkarit.

Kirjat

Repa näki kahvilassa pullonpohjalaseihin sonnustautuneen nuoren naisen, joka luki kirjaa.

''Mua ei kirjat kiinnosta'', Repa sanoi naiselle. ''Mieluummin vedän parit tötsyt ja katson Chuck Norrisin leffaa.''

''Leffat on niin sovinnaisia'', nainen vastasi. ''Leffoista ei löydy hyväksyvää asennetta huumeiden käyttöä kohtaan. Mulla on hyllyssä kirja Doors of Perception, joka samaistaa hallusinogeenien käytön ja uskonnollisen kokemuksen.''

''Ei, lukeminen ei maistu. Perjantai-iltaisin huudan anarkiaa kadulla.''

''Mulla on hyllyssä anarkismin klassikoita. Esimerkiksi Emma Goldmanin mielestä luokattoman yhteiskunnan edistäminen on kultivoituneiden valioyksilöiden tehtävä.''

''On Chuck Norris kova jätkä.''

''Stewart Homen romaaneista löytyy kovempia. Leffoissa järjestäytynyt yhteiskunta lopulta voittaa, mutta Defiant Posessa päähenkilö laittaa Lontoon palamaan.''

Eutanasia

Heikki ja Riitta katsoivat elokuvaa. Se kertoi sarjamurhaajasta, joka kävi murhaamassa parantumattomasti sairaita ihmisiä.

''Niin paljon kärsimystä'', sarjamurhaaja sanoi kuvaruudulla. ''Itse asiassa teen kuoleville palveluksen, kun vapautan heidät kivuistaan.''

''Siinäpä sulle eutanasiaa'', Riitta sanoi. Hän oli tulisieluinen eutanasian vastustaja. ''Tuollaista menoa sinä kannatat.''

''Itse asiassa tuo sarjamurhaaja tekee täsmälleen samaa asiaa kuin valtio kieltäessään eutanasian'', Heikki sanoi. Tyypillisen eutanasian vastustajan mielestä Heikki kannatti eutanasiaa, vaikka ilmaus oli epätäsmällinen.

''Nehän tekevät täysin vastakkaisia asioita'', Riitta tulistui.

''Ei'', Heikki sanoi. ''Kumpikin tekee toisen ihmisen puolesta päätöksen koskien tämän elämää ja kuolemaa. Minun mielestäni päätös kuuluu ihmiselle itselleen.'' Heikki kannatti valinnanvapautta eutanasian suhteen.

Ihmeaine

Jore: Tulevaisuudessa ihmiset tulevat käyttämään älyllistä suorituskykyä parantavia lääkkeitä.

Heksa: En usko. Luonto on optimoinut ihmisaivot. Jos niiden toimintaa aletaan sorkkimaan, kokonaissuorituskyky laskee.

Jore: Evoluutio on optimoinut ihmisaivot toimimaan metsästäjä-keräilijän elintavoissa. Ihminen eli siten kehityshistoriansa ajan.

Heksa: Entä sitten?

Jore: Historiassa ihminen liikkui paljon ulkona. Jollain lääkkeellä voitaisiin kompensoida sisällä istumisen vaikutus aivoihin.

Heksa: Niin. Ulkona liikkuminen on luonnollinen elämäntapa.

Jore: Lisäksi ne kognitiiviset tehtävät, joihin nykyihminen törmää ovat erilaisia kuin kehityshistoriassa. Luonto ei ole optimoinut ihmisaivoja niihin. Olisi ihan mahdollista, että joku lääke parantaisi ihmisen suorituskykyä niissä.

Manu (puuttuu puheeseen): Tuollainen aine on jo olemassa. Se tunnetaan nimellä kahvi.

Tulevaisuuden ruoka

Jore: Tulevaisuudessa lihantuotantoon ei riitä maata, niin ihmiset siirtyvät kasvisruokavalioon.

Heksa: En usko. Ihmiset kuitenkin haluavat syödä lihaa.

Jore: Ilmastonmuutoksen ja väestönkasvun vaikutukset ovt niin valtavat.

Heksa: Mites ihmisten lihantarve sit tyydytetään?

Jore: Varmaan markkinoimalla kasvisruokaa liharuokana, vaikka ruoka on juuri ja juuri nähnyt lihaa.

Heksa: Monet kasvitkin on vaikeita kasvattaa.

Jore: Niin. Tulevaisuudessa syödään staple foodeja, joita tuotetaan halvalla suuria määriä. Siis maissia, riisiä ja vehnää.

Heksa: Ei kukaan jaksa tuollaista ruokavaliota. Siihenhän kyllästyy.

Jore: Ruoka-aineita voidaan prosessoida eri tavoin houkuttelevammiksi, teollisuus sen tekee.

Manu (puuttuu puheeseen): Tuollainen ruoka on jo olemassa. Pikanuudelit - tulevaisuuden ruoka täällä jo tänään!

Kokoomuksen kannattaja

Oli eduskuntavaalipäivä. Kokoomuksen kannattaja Kemppainen käveli kadulla ja näki romanikerjäläisen. Kemppainen riisti kolikkomukin kerjäläisen kädestä ja pudotti siinä olleet kolikot viemäriin. Seuraavaksi hän tutki kerjäläisen taskut ja kippasi löytämänsä rahat likaviemäriin. Nöyränä kerjäläinen jäi suremaan päivän ansioiden menetystä.

Kemppainen meni Subwayhyn ja näki duunariperheen syövän täytettyjä patonkeja. Niinpä Kemppainen vei leivän duunarin lasten suista.

Sitten Kemppainen meni kotiin ja katsoi uuniin. Hänen aamulla sinne laittamansa vauva oli paahtunut oikein mureaksi ja meheväksi. Niinpä Kemppainen söi vauvan jalan ja heitti loput vauvasta jätemyllyyn.

Seuraavaksi Kemppainen teki niin katalan teon, että se jätti muut päivän aikana tehdyt ilkeydet varjoonsa: Hän äänesti Kokoomusta.

Utilitaristinen hedonistisadisti

Jakke oli utilitaristinen hedonistisadisti. Hän oli kaapannut ihmisen ja kiduttanut tätä kellarissaan. Hän oli käyttänyt venytyspenkkiä ja peukaloruuveja, ja parhaillaan hän antoi uhrilleen sähköiskuja.

Jaken kaveri tuli kylään ja näki Jaken touhut. ''Eikö tuo ole epäeettistä?'' kaveri kysyi.

''Olen utilitaristinen hedonistisadisti'', Jakke vastasi. ''Hedonistina pidän nautintoa ja mielihyvää hyvänä, ja kärsimystä ja mielipahaa puolestaan pahana. Toisekseen olen sadisti eli saan mielihyvää muiden kärsimyksistä. Olen niin sadistinen, että kärsimyksestä saamani mielihyvä on suurempi kuin aiheuttamani kärsimys. Kolmannekseen olen utilitaristi, eli mielestäni ihmiskunnan kokonaishyvä on maksimoitava riippumatta siitä, kenelle hyvä tulee. Koska mielihyväni on suurempi kuin uhrin kärsimys, kidutus on täysin eettistä.''

Hirttomysteeri

Yksityisetsivä Achille Pursot oli kiinnostunut Lordi Galvanin kuolemasta. Galvan oli löytynyt aamulla hirtettynä kotoaan. Galvanin käsissä ja jaloissa oli ollut köyden aiheuttamia ruhjeita, ja hänen selässään oli ollut ruoskintajälkiä.

Pollisi uskoi, että joku oli pitänyt Galvania vankinaan, kiduttanut tätä ja lopulta hirttänyt tämän lavastaen kuoleman itsemurhaksi. Galvanin työtovereiden mukaan tämä oli ollut edellisen päivän hyvällä tuulella, joten itsemurha ei ollut uskottava.

Pursot oli ohimennen nähnyt edellisiltana Galvanin poistuvan Tipperary Streetiltä järkyttyneenä. Pursot meni katsomaan, mitä Tipperary Streetillä oli ja sai vahvistuksen teorialleen. Siellä oli Domina Bellatrixin studio. Galvan oli sessiosta poistuessaan jäänyt seksitavoistaan kiinni jollekin tuttavalleen ja häpeissään riistänyt henkensä.

Halpaa huvia

Perjantai-iltana Ville katsoi uuden Wars Trek -sarjan scifielokuvan. Sarjan alkupäähän verrattun uusi leffa oli ihan paska. Ville oli maksanut leffalipusta 14,95 ja poppareista 5,95, ja hänestä yli kaksikymppiä oli mennyt hukkaan.

* * *

Lauantai-iltana Ville pelasi Canasta-korttipeliä kavereiden kanssa. Oli onnistunutta yhteispeliä joukkuetoverin kanssa, katkeria avopakan menettämisiä ja muutenkin ylä- ja alamäkiä. Ennen viimeistä jakoa Villen joukkueella oli 2565 pistettä ja vastustajilla 4990. Peli menisi poikki viidestätuhannesta, joten Villellä ei ollut voiton mahdollisuuksia. Hän päätti kuitenkin kaikin keinoin kaventaa piste-erotusta.

Pelin loputtua tappio oli kaventunut 1435 pisteeseen. Ville ja joukkuetoveri maksoivat kumpikin 14,35 euroa vastustajille. Peli-ilo oli hyvinkin ollut 14,35 euron arvoinen.

Kosto

Kaisa: Sä olet nyt täysin pihalla.

Kalle: Mitä sinä sanoit minusta! Sinä sanot muille aina ikäviä asioita heistä. Sanoisit joskus jotain kohteliasta.

Kaisa: En lausu tyhjiä kohteliaisuuksia. Ylipäätänsä yritän välttää sosiaalisten pelien pelaamista. Kun puhun, motiivini on totuuteen pyrkiminen.

Kalle: Hyväksyt varmaan sen, että muut kohtelevat sinua kuten sinä kohtelet muita.

Kaisa: Kyllä…

Kalle: Hyvä on. Olet täysi paskapää.

Kaisa: ???

Kalle: Siinäs näit. Nyt minä kohtelin sinua kuten sinä kohtelit minua.

Kaisa: Ei se ollut ollenkaan sama asia. Sinun motiivisi oli takaisin antaminen, kosto, toisin sanoen sosiaalisen pelin pelaaminen. Se sama jonka muilta hyväksyn on sosiaalisista peleistä vapaa totuuteen pyrkiminen.

Lurjus

Marko astui ulos kaupasta ja kokeili povitaskuaan. Siellä olivat hänen varastamansa sisäfilepihvit ja Kallen mätitahna.

Koko elämänsä Marko oli pyrkinyt kaikissa asioissa täydellisyyteen. Töissä toimistossa hän oli pyrkinyt olemaan täydellinen työntekijä, mutta silti hän oli panetellut työtovereitaan selän takana oman ylenemisen toivossa, ja olipa hän varastanut toimistotarvikkeitakin yksityiseen käyttöönsä. Hän oli pyrkinyt olemaan täydellinen perheenisä, mutta silti hän oli yöllä salaa popsinut lasten karkit. Minigolfkerhossa hän oli pyrkinyt olemaan täydellinen minigolfinpelaaja, mutta silti hän oli päätynyt huijaamaan pelissä. Hänen lurjusluontonsa oli aina lopulta saanut jalansijaa.

Markoa alkoi kusettaa, ja hän meni kuselle läheiseen porttikongiin. Hän oli päättänyt olla täydellinen lurjus.

Elämää varten

13-vuotias Marianne oli koulukiusattu ylipainon takia. Parhaillaan hän lintsasikin koulusta, ettei hänen tarvitsisi kuunnella oppilastovereiden pilkkaa ja nimittelyä. Hän kulki puiston läpi, ja näki penkillä haisevan spurgun juovan tenua.

Kiusaaminen oli lyönyt Mariannen itsetunnon nollaan, ja hän ajatteli, että siinä oli ihminen, joka oli yhtä huono kuin hän itsekin. Ehkä spurgu voisi olla hänen ystävänsä. Marianne istuutui spurgun viereen ja kertoi kiusaamisesta.

''Kytät kiusaavat minuakin'', spurgu sanoi.

''Kiusaavatko aikuisetkin?''

''Kyllä, ja jos eivät kiusaa, niin ainakin syrjivät. Kohteiksi joutuvat alkoholistit, narkomaanit, rasistit ja pedofiilit'', spurgu sanoi.

''Nyt tajuan luokkatovereideni hommat'', Marianne sanoi masentuneella äänellä. ''He ovat koulussa oppimassa elämää varten.''

Ikäero

''Kuule, Lotalla on parikymppinen poikaystävä.''

Petterin läpi löi häpeän ja alemmuudentunteen puuska. Petteri oli viisitoistavuotias peruskoululainen, ja hän oli perjantai-iltana Kuopion torilla, nuorison kokoontumispaikassa, nähnyt ikäisensä tytön ja ihastunut tähän. Tiedustelut luokkatovereiden keskuudessa olivat paljastaneet karun totuuden.

Petteri ajatteli, että Lotta tuskin välittäisi hänestä, keskenkasvuisesta jolpista, jos Lotta kerran oli niin kypsä että seurusteli parikymppisten kanssa. Petteri oli ihastunut, mutta ihastuksen kohde paini niin eri sarjassa kuin hän. Petteri ei saanut edes kaljaa kaupasta.

* * *

''Etkö sinä ymmärrä, että Marko käyttää sinua hyväksi'', nuorisotyöntekijä sanoi Lotalle. ''Hän on kaksikymmentäyksi vuotta vanha. Hän haluaa sinulta vain seksiä, ei siinä ole kyse rakkaudesta.''

Raiskausmysteeri

Yksityisetsivä Achille Pursot lomaili hollantilaisessa pikkukaupungissa, kun kaupungista löytyi van Nijengaardin leski murhattuna. Uhrin vaginasta löytyi siemennestettä. Koska leski oli tunnettu siveyden sipulina, poliisi päätteli, että murhaaja oli raiskannut hänet ennen surmatyötä.

Kaikilta alueella oleskelevilta miehiltä, niin paikallisilta kuin lomavierailtakin, otettiin dna-näyte, mutta osumaa siemennesteeseen ei löytynyt. Poliisi päätteli, että raiskausmurhaaja oli ollut läpikulkumatkalla.

''Jos raiskaaja ei ollut mies, hänen täytyy olla nainen'', Pursot ajatteli.

Pursot teki tiedustelujaan, ja sai tiedon useammastakin kaupungissa asuvasta transnaisesta. Pursot hakkeroi paikallisen sairaalan tietokoneeseen, ja paljastui, että yhdelle transnaisista ei ollut tehty minkäänlaisia lääketieteellisiä toimenpiteitä.

Pursot jätti poliiisille anonyymin vihjeen, ja osuma siemennesteeseen löytyi.

Runoilijan kuolema

Kake oli alkoholisti ja runoilija. Hän tarjosi runojaan kustantajille, mutta kukaan ei ollut kiinnostunut julkaisemaan niitä. Kerran Kake sai pienen perinnön ja otti runoistaan kahdensadan kappaleen painoksen omakustanteena. Omakustannekirja ei kuitenkaan kelvannut kenellekään. Kirjastot eivät huolineet sitä, eikä hän saanut yhtään kappaletta kaupaksi. Painos jäi pahvilaatikossa Kaken vaatehuoneen perukoille.

Sitten Kaken maksa petti, ja hän kuoli. Hautajaiset olivat näyttävät. Koko suku kokoontui niihin, virsiä veisattiin, ja pappi piti koskettavan puheen, vaikkei hän tiennytkään mitään Kakesta.

Kun Kaken kämppää tyhjennettiin, runokirjapainos heivattiin seremoniattomasti kaatopaikalle, siitäkiin huolimatta. että runokirjassa oli enemmän Kakea kuin siinä tyhjässä sielun kuoressa, joka oltiin kuopattu suurin juhlallisuuksin.

Kirjallisuusagentti

Kirjallisuusagentti Jack Norton avasi postinsa. Tuntematon Patty Franklin oli lähettänyt hänelle romaanikäsikirjoituksen. Franklin toivoi Jackin tutustuvan käsikirjoitukseen ja etsivän sille sopivan kustantajan.

Käsikirjoitus paljastui rakkausromaaniksi, mutta hahmot olivat yksiulotteisia ja epäuskottavia, juoni oli sekava ja kliseinen - Jack ihmetteli, miten se pystyi olemaan kumpaakin yhtaikaa - ja kielikuvat olivat kamalia. Kun päähenkilö oli pettynyt rakkaudessa, kirjoittaja sanoi hänen mielensä olevan kuin suklaavanukasta, joka valui alas jaloille ja sottasi varpaat.

Jack sopi Franklinin kanssa tapaamisen kahvilaan. Jack odotti pöydässä, kun Franklin saapui ja istuutui. Silloin Jack veti esiin revolverinsa ja ampui Franklinin. Kenenkään ei tarvitsisi enää kärsiä tämän kirjallisuudesta. Jackilla oli lupa tappaa.

Mikä vaan sopii maailmankuvaan…

Kristitty: Ilmastonmuutos on Jumalan rangaistus ihmiskunnalle siitä, että ihmiset ovat hylänneet Jumalan ja elävät synnissä.

Ituhippi: Ei, ilmastonmuutos johtuu ihmisen ilmakehään laskemasta hiilidioksidista. Teollisuuden päästöjä on leikattava rajusti.

Kristitty: Ei, huorinteko ja homouden hyväksyminen on lopetettava. Ehkä sitten Jumala antaa ihmiskunnalle anteeksi ja lopettaa ilmastonmuutoksen.

Ituhippi: Tuo on tuhansia vuosia vanhaa taikauskoa, jonka tiede on osoittanut perättömäksi. Tiede on osoittanut, että ilmastonmuutos johtuu pahasta teollisuudesta, hiilidioksidipäästöistä.

Kristitty: Ei, ilmastonmuutos loppuu sillä, kun palaamme Herran nuhteeseen.

Tiedemies: Ilmastonmuutos johtuu ihmisen ilmakehään laskemasta hiilidioksidista. Muuten olen sitä mieltä, että geeniteknologia on täysin turvallista.

Ituhippi: Tiedemiehet on geeniteknologiateollisuuden talutusnuorassa, eikä heihin voi luottaa.

Välillistä tukemista

''Aina sinä olet vouhottamassa'', äiti sanoi. ''Niinkuin silloin, kun käytit puoli vuotta Tahdon-kampanjointiin.''

''Sellaiset asiat ovat minulle tärkeitä'', Jenna vastasi.

''Eikö sinun ja Tomin häissä voisi tarjoilla edes nakkeja, kun monet tykkää lihasta?''

''Jos nakit on niin tärkeitä, niin tarjoillaan soijanakkeja'', Jenna sanoi. ''Häämme ovat täysin vegaaniset. En tahdo edes välillisesti olla tukemassa eläinten kiduttamista ja tappamista.''

* * *

Samalla viikolla Jennan ja Tomin häiden kanssa oli toisetkin häät. Jennan ja muiden kampanjointi oli tuottanut tulosta, ja homotkin pääsivät naimisiin. Niinpä partasuut Kalle ja Heikki menivät vihille. Ensin he kävivät flanellipaidoissaan maistraatissa, ja sen jälkeen he juhlistivat tapahtumaa tarjoamalla hääväelle kunnon pihvit.

Viisas

Henrik oli matemaatikko, parhaillaan elämysmatkalla Bangladeshissä. Autiomaassa kerrottiin olevan viisas mies, ja Henrik ajatteli, että keskustelu tämän kanssa olisi varsinainen elämys. Henrik meni jututtamaan miestä.

Viisas mies: Mitä teet työksesi?

Henrik: Tutkin puhdasta matematiikkaa.

Viisas mies: Mitä hyötyä tutkimuksestasi on ihmiskunnalle?

Henrik: Puhdasta matematiikkaa ei tutkita hyödyn vuoksi, vaan siksi, että nokkelat ratkaisut matemaattisiin ongelmiin ovat esteettisiä.

Viisas mies: Ketkä ratkaisujasi ymmärtävät?

Henrik: Pari-kolme kolleegaani.

Viisas mies: Saatko palkkaa työstäsi?

Henrik: Viitisenkymmentä tuhatta euroa vuodessa.

Viisas mies: Hassaatte siis satojatuhansia euroja siihen, että pari-kolme tyyppiä saa esteettistä mielihyvää. Ei taida olla ihan viisasta touhua.

Henrik arvostikin nokkeluutta enemmän kuin viisautta.

Virtuaalinen demogorgoni

Igor iski demogorgonia taikamiekalla. Jos hän voittaisi demogorgonin, hänen hahmonsa nousisi levelille 103, ja sen voisi myydä rikkaille jenkeille, jotka halusivat pelata voimakkaita hahmoja. Jos taas hän häviäisi, hahmo kuolisi ja joutuisi aloittamaan uudestaan leveliltä 61. Sellainen hahmo olisi myyntikelvoton, eikä Igorilla olisi seuraavalle viikolle ruokarahoja.

Igor pelasi suosittua Realm of Battlecharm -MMORPGia. Siinä virtuaaliset hahmot mätkivät virtuaalisia hirviöitä. ''Tai mitä virtuaalista tässä on'', Igor ajatteli. ''Haasteet ovat todellisia, samoin palkinnot.'' Ehkä peli oli virtuaalinen rikkaille, huvikseen pelaaville jenkeille, mutta Igorille palkinnot olivat todellisia. Voimakkaaksi kehitetyn hahmon pystyi myymään rahasta.

Igor antoi ratkaisevan iskun demogorgonille. Hänen lapsensa söisivät seuraavalla viikolla.

Hyvyys, kauneus ja totuus

Rosvo tunkeutuu filosofin autoon, istuu pelkääjän paikalle ja uhkaa filosofia pistoolilla.

Rosvo: Anna lompakkosi ja aja minut satamaan!

Filosofi antaa lompakkonsa ja lähtee ajamaan kuten rosvo vaatii.

Filosofi: Teet itsestäsi pahan ihmisen hankkimalla auktoriteetin uhkaamalla. Todellinen auktoriteetti ansaitaan olemalla esimerkillinen ihminen.

Rosvo: Tässä on tosi kyseessä. Lähdithän ajamaan kuten vaadin.

Filosofi: Niin. Et silti ole hyvä ihminen.

Rosvo: Hyvyys ja pahuus ovat vain sanoja. Todellisuudessa voima ratkaisee, kuten näet. Pistooli antaa minulle tarvitsemani voiman.

Filosofi: Ei uhkaamalla saavutettu auktoriteetti ole todellisuutta. Tosiolevaa on Hyvyys, Kauneus ja Totuus. Se, mitä näet, se missä saavutat valtaa uhkailemalla on vain tosiolevan epätäydellinen varjo.

Humen giljotiini

Make uskoi islamiin. Hän uskoi, että Allah, tai Jumala, oli sellainen kuin ISIS opetti. Jumala siis tahtoi ihmisten elävän tiukasti säänneltyä puritaanista elämää ja taistelevan verisesti kalifaatin laajentamiseksi. Lisäksi Jumala tahtoi oikein uskovien tuhoavan ja rankaisevan säälimättömästi vääräuskoisia. Amerikkalaisten päiden katkominen miekalla oli Maken mielestä Jumalan tahto, samoin alaikäisten tyttöjen värvääminen ISIS-sotureiden vaimoiksi.

Kerran Make kertoi uskomuksistaan kaverilleen. Kaveri kysyi: ''Tuollainenko jumala on sinusta hyvä?''

''Ei'', Make vastasi. ''Uskon, että Jumala on paha.''

''Onko pahuus sitten sinun ideologiasi?'' kaveri kysyi. ''Yritätkö toteuttaa pahuutta jokapäiväisessä elämässäsi esim. tekemällä franchise-terrori-iskuja Iisiksen nimeen?''

''Ei, yritän olla hyvä'', Make sanoi. ''Kapinoin tietoisesti Jumalaa vastaan.''

Itsenäinen ajattelija

''Ihmiset on vitun lampaita'', Pasi paasasi. ''Jos ihmiset ajattelis omilla aivoillaan, ne tajuais, kuinka läpimätä tää systeemi on. Mutta ei. Kaikki vaan painaa kahdeksasta neljään jonkun vitun kansainvälisen suurpääoman hyväksi. Eikä ne edes tajua, kuinka vitun tyhmiä ne on. Sit ne saa jonkun vitun mitalin ja on tyytyväisiä, vaikka suupääoma kerää fyrkat.''

''Jos ihmiset olisi itsenäisiä ajattelijoita, ne tajuais sen minkä mäkin. Et tässä kaikessa ei ole mitään järkeä. Mut kaikki vaan uskoo sen mitä media niille syöttää. Todellisuudessa ne viedään vitun teuraaksi.''

Yhtä asiaa Pasi ei ottanut huomioon: Itsenäinen ajattelija voi päätyä mihin tahansa johtopäätöksiin, myös Pasin omista poikkeaviin.

Hans Hitler

Työhaastattelija: Pamela Mann, päivää.

Hans: Hans Hitler.

Työhaastettelija: Oletteko te joku uusnatsi?

Hans: Ei. Adolf oli isoisosetäni.

Työhaastattelija: Vai niin. Paperinne näyttävät olevan kunnossa. Teillä on työhön soveltuva maisterintutkinto.

Hans: Niin minäkin ajattelin.

Työhaastattelija: Oletteko ajatellut, että voisitte vaihtaa sukunimenne?

Hans: En! Olen ylpeä sukumme perinnöstä, eikä sukumme musta lammas, Adolf voi yksin vetää sukumme kunniakasta nimeä lokaan.

Työhaastattelija: Vai niin. Mutta meillä on työntekijöiden kuvat ja nimet nettisivullamme. Ajatelkaa, miltä asiakkaista näyttäisi, jos siellä olisi muiden joukossa Hitler.

Hans: Mikäs siinä on. Adolfia lukuunottamatta Hitlerin suku on vanha ja kunniakas suku. Olen ylpeä juuristani.

Työhaastattelija: Kiitos. Otamme ehkä yhteyttä.

Kaikki syövät eivät ole tasa-arvoisia

Lotta oli kaunis ja nauravainen nuori nainen. Kaikki pitivät hänestä. Hän opiskeli luokanopettajaksi, ja iltaisin hän soitteli pianollaan ja tapasi kavereitaan. Sitten hänen kuntonsa huononi yhtäkkiä. Hänellä diagnosoitiin syöpä. Hän ei enää jaksanut kiivetä portaita, ja hän oli väsynyt. Kolmen kuukauden sairastamisen jälkeen hän kuoli.

Se oli traagista.

* * *

Jore oli haiseva spurgu. Hän vietti päivät juomalla tenua, ja yöt hän nukkui porttikongeissa, satoi tai paistoi. Usein hän oli niin kännissä, että hän paskoi housuunsa. Sitten hänen tilansa huononi. Kädet alkoivat vapisemaan, kun hän nosti tenupullon huulilleen. Hän oli saanut syövän. Kolmen kuukauden sairastamisen jälkeen hän kuoli.

Se ei ollut traagista.

Santerin valinta

''Nähdään kello 13'', tyttöystävä tekstasi.

''En halua keskeyttää työpäivääni'', Santeri vastasi.

''Pidät hikisiä laskuja tärkeämpänä kuin minua. Valitse: Minä tai matematiikka lähtee'', tyttöystävä vastasi.

Joillekuille matematiikka oli punainen vaate. Matematiikka ei tuottanut Santerille menoja enempää kuin työ kenelle tahansa työssäkäyvälle ihmiselle. Oikeastaan vähemmän, koska Santeri jaksoi tehdä vaativaa aivotyötä vain viisi tuntia päivässä. Ei hän kuitenkaan tahtonut työrutiinia kesken arkipäivän keskeyttää.

''Valitsen säilyttää matematiikan'', Santeri tekstasi.

Jos joku ulkoinen syy olisi pakottanut valitsemaan matematiikan ja tyttöystävän välillä, Santeri olisi empimättä valinnut tyttöystävän, mutta tyttöystävän esittämä vaatimus nollasi suhteen arvon. Santerin mielestä hyvän suhteen ominaispiirteisiin kuului, että kumppani hyväksyi hänen matemaatikkoutensa.

Vessanpöntöstä alas

''Pekka Leinonen on kirjoittanut facebookiin pakolaisia halventavan mielipiteen. Kirjoittakaa kaikki palautetta hänen työnantajalleen, niin hän saa potkut'', Jaana luki suvakkien keskustelupalstalta.

Jaana jatkoi sen jälkeen lukemaan rasistien keskustelupalstaa.

''Mädättäjä Virpi Tuuhonen on kirjoittanut pakolaismyönteisen lehtiartikkelin. Lähettäkää kaikki hänelle kunnon haukut sähköpostitse.''

Niin Pekka menetti työpaikkansa ja Virpi yöunensa uhkausten takia sekä sähköpostin käyttömahdollisuuden viestitulvan takia.

Jaana ajatteli, että näin liberalismin ihanteet vedettiin vessanpöntöstä alas. Liberalismin ihanteiden mukaan kukin sai kannattaa sellaista politiikkaa kuin halusi, ja yhteiskunnassa käytiin kansalaiskeskustelua vastaten argumentteihin vasta-argumenteilla. Nämä nykyiset keskustelijat eivät halunneet argumentoida vastustamiaan puheenvuoroja vastaan. Sen sijaan he halusivat rangaista väärästä puheesta, vaientaa erimieliset.

Tosikko

Sinä se vain raapustat tarinoitasi. Elät jossain fantasiamaailmassa, jossa totuudella ei ole väliä. Minua taas kiinnostaa se, mitä oikeasti on olemassa. Itse asiassa totuus on paljon monimuotoisempaa ja kiinnostavampaa kuin mikään fiktio. Kylmät faktat, nepä vasta ovat jotain.

Mitä lukijat muka oppivat tarinoistasi? Niistä oppii lähinnä fiktiivisten ihmisten kohtaloita, mutta mitä väliä sillä on, jos tuntee jonkun fiktiivisen ihmisen? Eihän häntä edes ole oikeasti olemassa.

Fysiikka on kaiken olevan perusta. Kaikki palautuu fysiikkaan. Kemia, biologia, lääketiede. Kaikki ovat äärimmäisen monimutkaisia fysikaalisia prosesseja.

Pitääkö minun antaa esimerkki siitä kuinka mielenkiintoinen totuus voi olla? Oletetaan, että meillä on kilon painoinen pistemäinen kappale…

Jauhekirje

Erään keskisuuren suomalaisen sanomalehden toimitukseen tuli käsinkirjoitettu kirje, jossa väitettiin lehden mustamaalaavan turvapaikanhakijoita artikkeleissaan. Kirjeen välissä oli jotain valkoista jauhetta. Kirjeen avaajalla oli muistissaan WTC-iskuja seuranneet pernaruttokirjeet, ja niinpä hän ilmoitti poliisille, että lehden toimitukseen on saapunut mahdollisesti pernaruttobakteereja sisältävä kirje.

Poliisi eristi talon, jossa toimitus sijaitsi, sekä asetti lehden henkilökunnan karanteeniin. Terrorismin uhkatasomittari nostettiin korkeimmalle tasolle, ja poliisivalvontaa suurimmissa kaupungeissa lisättiin. SUPO:n erikoisvalvontaan asetettiin lisää muslimeja, jotka saattaisivat tällaisen iskun tehdä. THL:n kommandot kävivät hazmat-puvuissa hakemassa kirjeen, ja se toimitettiin erikoisvalmisteisella autolla, poliisisaattueessa, THL:lle analysoitavaksi.

THL:ssä jauhetta analysoitiin, ja osoittautui, että kirjeen kirjoittajalla oli vain ollut tavallista pahempi hilseongelma.

Järki

Kati: Raisa on inhottava. Ei lähde kanssamme bailaamaan.

Risto: Raisassa on paljon hyvää. Hänellä on menestyksekäs ura sosiologian tutkijana. Lisäksi hän antaa ihmisten olla sellaisia kuin nämä ovat. Tietysti hän vaatii samaa kohtelua itselleen.

Kati: Et välitä tunteistani yhtään.

Risto: Niin. Minua kiinnostaa todellisuus sellaisena kuin se on. En niinkään ole kiinnostunut niistä illusorisista kuvista, joita tunteet luovat todellisuudesta.

Kati: Järkikö sinusta muka sitten määrää, millainen todellisuus on?

Risto: Mikään tapa hahmottaa todellisuutta ei määrää, millainen todellisuus on. Todellisuus on sellainen kuin se on, riippumatta välineistä, joilla sitä yritetään hahmottaa. Järki on vain paras väline ottaa selvää, millainen todellisuus on.

Pyssyt

Pojat leikkivät rosvoja ja poliiseja. Rosvot juoksivat poliiseja karkuun, ja rosvot ja poliisit paukuttelivat toisiaan nallipyssyillä. Ne näyttivät aivan oikeilta pistooleilta ja paukkuivat kuten oikeat pyssyt.

Pikku-Lauria eivät muiden poikien leikit kiinnostaneet. Eihän nallipyssyn piipusta edes lentänyt mitään. Hän itse ampui imukuppinuolipyssyllä maalitauluun. Hän tähtäsi kuten oikealla aseella ja laukauksen jälkeen näki, mihin oli osunut. Hän ei välittänyt siitä, että pyssyn piipusta pilkottava imukuppi ei näyttänyt samalta kuin oikeissa pyssyissä, tai että imukuppinuolipyssy ei paukkunut. Häntä eivät kiinnostaneet näkö- tai kuulovaikutelmat, vaan toimintaperiaatteet. Pyssyn toimintaperiaate oli se, että piipusta lensi luoti. Imukuppinuolipyssy toimi melkein samoin, pyssyn piipusta vain lensi imukuppinuoli.

Kulttuuri-imperialisti

Jani eteni Amazonin viidakossa. Hän oli päättänyt käännyttää Ngya-heimon kristinuskoon. Ngya oli heimo, joka ei ollut tekemisissä ulkopuolisten kanssa, mutta Jani pelastaisi heidän sielunsa.

''Pahimmanlaatuista kulttuuri-imperialismia'', kaverit olivat sanoneet Janin kerrottua heille suunnitelmistaan. Jani ei ymmärtänyt kritiikkiä. Jumala oli suuri, suurempi kuin ihmisen kulttuurit. Länsimainen kulttuuri, kuten Ngya-kulttuurikin, olivat ihmisen kulttuureja. Jumala oli ihmisen kulttuurien yläpuolella.

Pelastuakseen ihmisen oli otettava vastaan Jeesuksen sovitusuhri, ja vaatimus koski niin länsimaisen kulttuurin jäseniä kuin itämaisten kulttuurienkin jäseniä ja Amazonin alkuasukkaita. Eihän vaatimus ollut peräisin länsimaisesta kulttuurista vaan Jumalasta.

Jani saapui Ngyalaisten asuma-alueelle ja joutui väijytykseen. Myrkkynuoli tappoi hänet. Ngyalaiset eivät halunneet ulkopuolisia alueelleen.

Paholaisten maa

Hneg katsoi paholaisen ruumista. Hänen heimotoverinsa oli ampunut sen jousella kuoliaaksi.

Hnegin mielestä paholainen oli yrittänyt kommunikoida heimon kanssa. Mitähän sanottavaa sillä olisi ollut? Hnegiä paholaiset kiinnostivat. Osasivat rakentaa kulkuneuvoja, joilla pääsi veden yli. Millaistahan veden toisella puolen olisi, paholaisten maassa? Hneg olisi halunnut tutustua paholaiseen ja päästä tämän maahan.

Heimon tapojen mukaan paholaiset kuitenkin piti tappaa. Kukaan ei oikein pystynyt selittämään, miksi. Niin vain oli aina tehty. Heimotoverit eivät jakaneet Hnegin uteliaisuutta.

* * *

Intian poliisivoimiin tuli tieto: Joku amerikkalainen lähetyssaarnaaja oli rantautunut Pohjois-Sentinelin saarelle ja tullut tapetuksi. Poliisipäällikkö puisteli päätään. Eivätkö amerikkalaiset ymmärtäneet, että saarta täytyi pitää eristyksissä alkuperäiskulttuurin suojelemiseksi?

Suorasta puheesta

Pertti: Lähtisitkö kahville tiistaina?

Mirkku: Tiistaina menen zumbaan.

Pertti: Entä keskiviikkona?

Mirkku: Keskiviikkona on kaverin polttarit.

Pertti: No miten ois sitten torstai?

Mirkku: Silloin on karatetreenit.

Pertti: Entä viikonloppuna?

Mirkku: Ei sovi. Kaveri tulee kylään.

Pertti: No mikä päivä sitten sopii sinulle?

Mirkku: No nyt on kyllä vähän kiireitä.

Pertti: Jos et tahdo lähteä kanssani kahville, voisitko edes sanoa sen suoraan?

Mirkku: Ok. Olet niin matemaatikko, etten tahdo olla ystäväsi.

Pertti: Tuo oli kyllä loukkaavaa. Välttelet minua ammattini takia.

Mirkku: Arvasinhan, että loukkaannut, jos sanon suoraan.

Pertti: Loukkaannuin siitä, että välttelet seuraani ammattini takia, en siitä, että sanoit sen suoraan.

Suuri Moolo

''Jos valkoinen mies ottaa Kipavuoren käyttöönsä, emme voi tanssia siellä kuukausittaista laritanssiamme, ja Suuri Moolo kiroaa meidät'', päällikkö Tulp sanoi.

''Kipavuoren alla on huomattava uraaniesiintymä'', kaivosyhtiön johtaja sanoi. ''Suunnittelemamme uraanikaivos toisi saarellemme paljon kaivattuja työpaikkoja ja vaurautta.''

''Mutta Suuri Moolo…'' Tulp yritti vielä.

Kulttuuriantropologi puuttui puheeseen: ''Kipavuoren laritanssi on keskeinen osa Tulpeiden kulttuuria. Heillä on oikeus omaan kulttuuriinsa ja perinteiseen elämäntapaansa. Moolo-mytologia on suojelemisen arvoinen. Alkuperäiskulttuureita on suojeltava.''

Tulp oli hämillään. Laritanssin arvo ei ollut siinä, että se olisi ollut heidän kulttuuriperintöään. Tulp vain halusi välttää Suuren Moolon kirouksen. Hänelle Moolo ei ollut mytologiaa, vaan konkreettinen uhka, jolta piti suojautua.

Vanhustenhoitaja

''Sinun on vain jaksettava'', ylihoitaja sanoi Annalle.

Anna oli sairaanhoitajana yksityisessä vanhainkodissa. Se myi kunnalle lakisääteisiä palveluita.

''Koko ajan on hirveä kiire'', Anna sanoi. ''Vanhukset jäävät huonolle hoidolle, kun ei yksinkertaisesti ole aikaa tehdä hoitotyötä kunnolla.''

''Meillä on hoitajia lakisääteinen määrä'', ylihoitaja sanoi.

''Lisää hoitajia on palkattava'', Anna jatkoi. ''Muutkin hoitajat sanovat samaa.''

''Ylemmällä tasolla on päätetty, että lisää hoitajia ei palkata'', ylihoitajaa sanoi. ''Tällä miehityksellä on pärjättävä.''

Kiista ylihoitajan ja Annan välillä kumpusi siitä, että Anna oli ymmärtänyt roolinsa väärin. Annan työn perimmäinen tarkoitus ei ollut hoitaa vanhuksia, niinkuin hän kuvitteli. Annan työn perimmäinen tarkoitus oli tuottaa voittoa osakkeenomistajille.

Työstä kuuluu saada palkka

Toissapäivänä heräsin aamuviideltä kaivamaan ojaa. Koko päivän kaivoin, ja iltakahdeksalta lopetin. Kyllä siinä oli raatamista. Koko päivän kaivoin otsa hiessä. Ja eilen täytin sen ojan, samalla maalla, jonka olin ojasta kaivanut. Heräsin aamuviideltä, ja iltakahdeksalta oja oli täytetty. Hiki hatussa täytin. Nyt on kaikki lihakset kipeitä.

Kyllä työstä kuuluu saada palkka, kun on niin suuren vaivan nähnyt ensin ojan kaivamiseksi ja sitten täyttämiseksi. Yhteiskunta saisi maksaa minulle palkkaa, jolla pystyy elämään.

Kuka käski kaivaa ja täyttää ojan?

Ei kukaan. Ihan itse päätin kaivaa.

Mitä hyötyä ojankaivuusta oli, jos täytit sen heti perään?

Eipä mitään, mutta kyllä työstä kuuluu saada palkka.

Partisaanin morsian

''Tänään en voi luokses tulla. Yöhön synkkään tieni käy.''

''Sinä et välitä minusta yhtään. Sinä välität vain jostain luokkataistelusta ja partisaaniveljistä. Justhan sä olet luuhannut siellä metsän siimeksessä kaksi viikkoa, ja nyt olet lähdössä takaisin. Sinä rakastat vain partisaaniveljiäsi etkä minua yhtään. Ajatteletko minua yhtään? Miltä luulet minusta tuntuvan, kun pitää sydän sykkyrällä pelätä, onko vihollinen napannut sinut? Et ajattele yhtään tunteitani. Jos rakastaisit minua, jättäisit koko luokkataisteluhölynpölyn ja jäisit kotiin. Sinulle ei ole olemassa muita kuin sinä itse. SINUN luokkataistelusi, SINUN partisaaniprojektisi. Valitse: Partisaaniveljet tai minä lähtee. Sain nimittäin tarpeekseni siitä, että näen sinua pikaisesti tunnin kahden viikkon välein.''

Veri on vettä sakeampaa

Reiska ja Jukka olivat veljeksiä. Jukka oli menestyvä insinööri, Reiska puolestaan päihdeongelmainen työtön. Jukka olisi halunnut tavata Reiskaa, koska kaikesta huolimatta Reiska oli hänen veljensä. Reiska puolestaan vältteli Jukan seuraa. Kerran Jukka päätti nosta kissan pöydälle ja soitti Reiskalle.

''Miksi välttelet seuraani?'' Jukka kysyi.

''Vastaapa tähän'', Reiska sanoi. ''Olisitko kiinnostunut seurastani, jos en olisi veljesi?''

''Ei tuollaiseen voi vastata!'' Jukka sanoi.

''Vastauksesi on siis ei'', Reiska sanoi. ''Jos vastauksesi olisi kyllä, voisit sanoa sen ääneen. Koska aloit kiemurtelemaan, mielessäsi oleva vastaus on ei.''

Reiska jatkoi: ''Ymmärrätkö nyt? Jos olen toisen ihmisen seurassa, odotan, että seuraani arvostetaan muutenkin kuin sukulaisuussuhteen takia.''

Oletetuista hyödyistä

Antin kallein aarre oli hänen todellisuudentajunsa. Antti vältti muodostamasta uskomuksia, joita ei voinut tietää tosiksi. Niinpä Antti olikin agnostikko uskonnollisiin kysymyksiin nähden. Jumalan olemassaolosta tai olemattomuudesta ei ollut todisteita, joten oli viisainta jättää kysymys avoimeksi.

Sitten Antti sairastui skitsofreniaan. Hän alkoi kuvitella kaikkea aivan absurdia ja joutui sairaalahoitoon. Lääkitys paransi psykoosin, mutta Antti pelkäsi kalleimman aarteensa olevan mennyttä. Antti söikin antipsykoottiset lääkkeet täsmällisesti, ettei hän menettäisi todellisuudentajuaan uudestaan.

Kerran TV:ssä uskovainen evoluutiotutkija sanoi: ''Jos uskonnoista ei olisi hyötyä ihmisille, uskonnot olisivat karsiutuneet evoluutiossa. Siksi minäkin olen uskovainen.''

Antti katsoi lähetystä järkyttyneenä: Oliko tutkija todella valmis vaihtamaan todellisuudentajunsa uskonnon oletettuihin hyötyihin?

Sarjamurhaajatar

Yksityisetsivä Achille Pursot jahtasi sarjamurhaajaa. Lontoosta oli löytynyt nuoria naisia kurkku siististi auki viillettynä, yksi ruumis päivässä kuukauden ajan. Poliisi epäili seksuaalista motiivia, mutta Pursot ei uskonut teoriaan. Murhaaja ei ollut näyttänyt mässäilleen uhrien kuolemalla. Lopulta, huolellisella salapoliisityöllä, Pursot sai kiinni nuoren naisen, jolla oli kirkkaanpunaisiksi värjätyt hiukset.

''Miksi teit sen?'' Pursot kysyi.

''Maapallo ei kestä nykyistä väkimäärää. Suurin osa ihmisistä on niin vitun tyhmiä, että ne ei tajua. Niinpä meidän älykkäiden ja valveutuneiden on tehtävä osamme'', murhaajatar sanoi.

''Miksi tapoit nimenomaan nuoria naisia?''

''He eivät olleet vielä hankkineet lapsia, joten väkimäärä vähenee paitsi heillä itsellään, myös heidän potentiaalisilla jälkeläisillään.''

Pelitaito

Elmeri näki viestin tietokoneensa ruudulla. Foo123 oli luovuttanut hänen netissä kirjepelin tahtiin pelaamansa hex-pelin. Voitto sinänsä ei Elmerille merkinnyt mitään. Se merkitsi, mitä voitto kertoi: Elmeri oli kehittynyt pelaajana. Vielä puoli vuotta aiemmin hän oli hävinnyt kaikki pelinsä Foo123:a vastaan.

Hex-pelaajana Elmeri kilvoitteli itseään vastaan, tullakseen paremmaksi pelaajaksi. Kilvoittelu muita vastaan yksittäisissä peleissä oli vain väline tuossa suuremmassa kilvoittelussa. Peleistä oppi, ja pitkän tähtäimen voittosuhde kertoi, kuinka pelissä kehittymisprojekti eteni.

Elemeri arvosti taitoa. Hän arvosti taitoa missä tahansa asiassa, ja omalta kohdaltaan hän oli päättänyt kehittää taitojaan hex-pelissä. Ja taito pelissä tarkoitti sitä, että kykeni voittamaan Foo123:n tapaisia taitavia pelaajia.

Mulkun aivot

''Hei Kari'', Heli sanoi. ''Kaunis päivä tänään.''

''Mitäs pölvästi'', Kari vastasi. ''Toi sun kasaripaita on tosi mauton. Olkatoppaukset on niin passe. Vain luuserit pitää tuollaisia.''

''No mä nyt tykkään tästä paidasta'', Heli sanoi kyyneleet silmissä.

''Sun kannattaisi oikeasti miettiä mitä laitat päällesi'', Kari jatkoi. ''Niin et kulkisi tuollaisissa elähtäneissä lumpuissa. Hyvää jatkoa vaan sulle, idiootti.''

Kognitiotieteilijä Nivalainen kuunteli keskustelua epämääräisen ihailun vallassa. Vaikka Kari oli inhimillisellä mittapuulla täysi mulkku, hänen aivonsa, kuten kenen tahansa ihmisen aivot, olivat tietojenkäsittelyn mittapuulla äärimmäisen sofistikoitunut mekanismi. Jo paidan tunnistaminen kasaripaidaksi olisi vaatinut tietokoneelta äärimmäisen kehittyneitä kuvankäsittelyalgoritmeja puhumattakaan kaikesta kulttuurintuntemuksesta, joka koneeseen olisi pitänyt ohjelmoida.

Ymmärtämisestä

''Sinä et nyt ymmärrä'', Hennikki sanoi. ''Lautapelit kuten Monopoli ja Kummituslinna ovat lasten leluja.''

''Niin'', Kaisa sanoi. ''Nuo ovat lasten pelejä, mutta on myös aikuisille haastavia lautapelejä kuten Go ja Hex.''

''Sinä et nyt ymmärrä, että Monopolit ja muut lautapelit ovat lasten juttu'', Hennikki intti.

Kyllähän Kaisa ymmärsi, mitä Hennikki väitti. Hän itse oli vain sitä mieltä, että Hennikki oli väärässä. On kaksi eri asiaa ymmärtää mitä toinen väittää ja olla samaa mieltä tämän kanssa. Sitä vastoin Kaisa ei ollut yhtään varma, oliko Hennikki ymmärtänyt hänen tehneen käsite-erottelun lasten ja aikuisten pelien välillä, Hennikki kun niputti kaikki lautapelit Monopolin kaltaisiksi.

Esineiden vapautusliikkeen manifesti

Meille on päivänselvää, että kaikenlaiset esineet tahtovat olla mahdollisimman matalalla. Jos nimittäin esineen päästää ilmassa irti ja antaa sen seurata luontaista haluaan, se pyrkii menemään alaspäin. Ylhäällä esineet ovat vain, jos niiden pääsy alaspäin on estetty joko kiinnittämällä, kahlehtimalla ne paikalleen tai estämällä pääsy alaspäin niiden alla olevalla tasolla.

Esineiden vapautusliike vaatiikin:

Kaikenlaisten tornien ja korkeiden rakennelmien kieltämistä. Näihin sijoitetut esineet joutuvat olemaan korkealla vastoin luontaista taipumustaan. Vaikka torneissa ei olisi esineitä, tornien rakenneosasilla on sama halu mennä alaspäin, jonka toteuttaminen niiltä on estetty.

Syvien kuoppien kaivamista, joihin sijoitetaan mahdollisimman paljon esineitä. Näin esineet saava olla luontaisessa olotilassaan, mahdollisimman alhaalla.

EKIA

Ruotsalainen huonekalujätti EKIA oli perustanut tavaratalon Kuopioon. Tarvitsin olohuoneeseen hyllyä, joten lähdin katsomaan niitä uudesta kaupasta.

Kuljin EKIAn liikkeessä ihaillen huonekaluja. Kaikissa oli hienoja koristekuviointeja. Keittiöosasto. Makuuhuone. Olohuoneosasto löytyi lopulta. Siellä oli näytillä juuri sellainen hylly kuin halusinkin. Metrin korkea, ja niin koristeellinen. Kantta ja pohjaa kiersi puuhun kaiverrettu kukkakuvio. ''Kuinka ammattitaitoista työnjälkeä'', ajattelin. Hinta oli hiukan korkea, mutta ajattelin, että se on hintansa väärti. Katsoin tuotteen koodin, kävin hakemassa koodia vastaavan paketin varastosta ja maksoin sen.

Kun kotona avasin paketin, siellä oli vain metrin mittainen tukinpätkä sekä ohjevihkonen. Katsoin vihkosta. ''Tarvitset seuraavia työkaluja: Saha, höylä, koristesaha, taltta, vasara, suorakulma….''

Elitismistä

Kalle oli huippukoodari. Hän kehitti työkseen alustaa, jonka avulla pystyi helposti rakentamaan webbisivuja. Hänen kuukausipalkkansa oli viisinumeroinen, koska ohjelmistoalalla se nyt on tosiasia, että osa koodareista on tuottavampia kuin toiset.

Kerran Kalle kohtasi baarissa nuhjuisen miehen. Mies vuodatti Kallelle elämäntarinaansa, kuinka hän oli jäänyt pitkäikaistyöttömäksi. Hän kertoi kokevansa itsensä täysin arvottomaksi. Peruspäivärahalla tuli hädin tuskin toimeen. Kallea mies säälitti, ja hän antoi tälle satasen, eihän Kallella ollut puutetta pikkurahasta.

''Se ei ole haitallista epätasa-arvoa, että jotkut yksilöt nousevat kyvyillään suuren enemmistön yläpuolelle'', Kalle mietti tapaamisen jälkeen. ''Haitallista epätasa-arvoa sitä vastoin on se, että suuri enemmistö painaa jotkut yksilöt itsensä alapuolelle.''

Lausunto

''Rikollisten etujärjestö REJ vastustaa ehdotettuja tiukennuksia Pakkokeinolakiin. Poliisin telekuunteluluvan saannin helpottaminen rikkoo herkän tasapainotilan poliisien ja rikollisten välillä ja antaa poliiseille huomattavan etulyöntiaseman.''

''Kotietsintäluvan saannin helpottaminen johtaa käytännössä siihen, että jos poliisilla on pienikin epäilys jonkun rikollisuudesta, poliisi pystyy kehittämään tekosyyn, jonka nojalla tehdä kotietsintä. Tämä nostaa kiinnijäämisriskin niin suureksi, että rikollinen elinkeino muuttuu yksinkertaisesti mahdottomaksi.''

''Prepaid-puhelimien rekisteröintivaatimus johtaa siihen, että rikolliset joutuvat kommunikoimaan pelkästään kasvokkain. Tämä tekee monimutkaisten ryöstöjen koordinoinnista täysin mahdotonta, kun kesken ryöstön ei voi soittaa talon toisella puolen olevalle ja antaa tilannekatsausta.''

Sosiaalidemokraattinen virkamies luki lausunnon ja myhäili tyytyväisenä. Oli hyvä saada kaikki intressiryhmät mukaan lainvalmisteluprosessiin.

Tekstiviestit

Tekstiviestejä tulee yhtä mittaa. Makaan pimeässä, enkä pääse lukemaan niitä, mutta kuulen puhelimen piippaukset. Piip-piip kuuluu jatkuvalla syötöllä. Ahdistaa. Ehkä Katja ja Nella ovat suunnitelleet jotain, mistä minä jään paitsi. Pakko päästä lukemaan tekstarit. Tai ehkä joku tumma, komea ihailija yrittää ottaa yhteyttä.

Pulssini kiihtyy, kun mietin, mistä jään paitsi. Samalla tekstareiden tulo tihentyy. Piip-piip. Piip-piip. Piip-piip. Nykyihmisen on pysyttävä jatkuvasti ajan tasalla. Ehkä jopa työpaikalta yritetään ottaa yhteyttä. En kuitenkaan pysty liikkumaan.

Tekstareiden tulo loppuu. Kuuluu vain tasainen tuuuuu. Mitähän on tapah…

* * *

Sairaanhoitaja ryntäsi potilaan huoneeseen. Sydänmonitori oli alkanut vetää tasaista viivaa. Tällä kertaa edes elvytysyritykset eivät tuottaneet tulosta.

Curling-vanhemmat

8-vuotias Karen tuli koulusta kotiin. Keittiön pöydällä oli lappu: ''Minulla menee myöhään curlingharjoituksissa. Laita itsellesi makaroneja ja juustoa. Äiti.'' Karenia ärsytti. Äidin olisi kuulunut joskus hoitaa häntäkin, mutta äidin kaikki aika meni curlingin parissa.

Karenilla oli todelliset curling-vanhemmat. Isän joukkue oli voittanut Kandanmestaruuskilpailut, ja niinpä joukkue oli nyt jatkuvasti maailmalla edustamassa maataan. Karenin äiti puolestaan harjoitteli jatkuvasti joukkueensa kanssa provinssinmestaruuskilpailut tähtäimessä.

Karen oli kurkkuaan myöten täynnä curlingia. Seuraavana viikonloppuna isällä olisi ottelu kotikaupungissaan, ja Karenin pitäisi istua katsomossa tuntitolkulla. Äiti pakottaisi Karenin hurraamaan isälle, vaikka curling ei napannut Karenia yhtään.

Tottunein ottein Karen otti juustomakaronipussin kaapista ja laittoi veden kiehumaan.

Hotellin johtaja

Yksityisetsivä Achille Pursot oli Suomessa lomalla, kun hänen hotellistaan löytyi siivooja murhattuna puukolla. Pursot ryhtyi tutkimaan murhaa.

Pursotille selvisi, että hotellin johtaja oli kutsunut siivoojan puhutteluun juuri ennen murhahetkeä. Huolellinen salapoliisityö selvitti myös johtajan samana päivänä ostaneen puukon. Pursot esitteli todisteet johtajalle, ja tämä myönsi syyllisyytensä.

''Miksi teitte sen?'' Pursot kysyi. ''Oliko hän entinen rakastajattarenne?''

''Ei.''

''Kiristikö hän teitä?''

''Ei.''

''Miksi sitten?''

''Hän oli huono työntekijä. Hän myöhästeli jatkuvasti aamuisin, ja hänen työnjälkensä oli ala-arvoista.''

''Miksi ette yksinkertaisesti erottanut häntä?''

''Suomessa työntekijöillä on niin vahvat oikeudet, että heidän erottamisensa on käytännössä mahdotonta. Tehokkain tapa päästä työntekijästä eroon on tappaa tämä.''

Uskosta luopuminen

''Kyllä minä uskon, että jokin korkeampi tarkoitus on olemassa'', Jouni mietti. ''Ei tämä kaikki voi olla satunnaista ja merkityksetöntä.''

Jouni kamppaili uskonkysymysten parissa. Jouni oli ollut kristitty, mutta vastikään hän oli alkanut kiinnittää huomiota siihen, ettei Jumalan olemassaolon puolesta ollut todisteita. Mutta elämällä oli oltava merkitys, joten Jumalankin piti olla olemassa.

Sitten Jouni tajusi, että hän ennemmin halusi Jumalan olevan olemassa kuin olisi ollut vakuuttanut tosiasioista. Ei kai uskoa halulle voinut perustaa?

Jouni joutui myöntämään, ettei usko Jumalan olemassaoloon ja ahdistui. Oliko kaikki nyt merkityksetöntä?

Sitten Jouni koki valtavaa huojennusta. Nythän hän oli vapaa antamaan omalle elämälleen itse valitsemansa merkityksen.

Etiikka

''Etiikka on välttämättömyys'', filosofi julisti. ''Jokainen ihminen tulee väistämättä valinneeksi itselleen eettisen järjestelmän, sen mitä hän pitää oikeana ja mitä vääränä. Jos valintaa ei tee tietoisesti, hyvä- ja pahakäsitykset ilmenevät väistämättä ihmisen teoissa, siinä mitä ihminen valitsee tehdä. Ja jos ei tee mitään vaan lojuu pelkästään sängyn pohjalla, niin sekin on valinta.''

* * *

Valtteri oli sarjamurhaaja. Hän vangitsi naisia kellariinsa, kidutti ja raiskasi näitä. Valtteri oli rakentanut sähköshokkilaitteen, peukaloruuveja, venytyspenkin, ja muuta keskiaikaisen kidutuskammion tavaraa. Niitä hän käytti uhreihinsa. Lopulta hän tappoi uhrinsa. Sitten hän vangitsi uuden naisen, ja meno jatkui.

Valtterin eettisen järjestelmän mukaan kiduttaminen, raiskaaminen ja tappaminen olivat oikein.

Kuvittelusta

''Matematiikan rajat ovat samalla inhimillisen ajattelun rajat'', filosofi luennoi. ''Siksi matematiikanvastaisen tilanteen kuvitteleminen on mahdotonta.''

Ville kuunteli luentoa epäuskoisena. ''Ei tuo voi pitää paikkansa. Kyllä minä pystyn kuvittelemaan tilanteen, jossa Fermatin viimeinen lause on epätosi.''

Ville kuvitteli harmaapartaisen professorin liitutaulun ääreen raapustelemaan kaavoja. Villen kuvitelmissa professori sanoi autoritatiivisella äänellä: ''On olemassa positiiviset kokonaisluvut $a$, $b$, $c$ ja $n$, $n > 2$, joille $a^n + b^n = c^n$.''

Ville ei kuitenkaan pystynyt kuvittelemaan lukuja $a$, $b$, $c$ ja $n$ eikä laskutoimitusta, joka olisi osoittanut yhtälön päteväksi. Jos hän olisi pystynyt siihen, hän olisi tehnyt todellista matematiikkaa, osoittanut Fermatin lauseen oikeasti epätodeksi.

Kuvittelusta, osa II

Ragnar oli etsiessään Verirubiinia päätynyt peilintakaiseen maailmaan. Etsinnöissään hän oli päätynyt niin ahtaaseen käytävään, että hän mahtui ainoastaan ryömimään siinä. Yhtäkkiä Ragnarin edessä käytävässä seisoi täysikasvuinen Tyrannosaurus Rex.

Pelaaja: Laajeneeko se käytävä?

Pelinjohtaja: Ei.

Pelaaja: Onko se sitten minikokoinen Tyrannosaurus Rex?

Pelinjohtaja: Ei.

Pelaaja: Miten se on sitten mahdollista?

Pelinjohtaja: Tämä on peilintakainen maailma. Täällä suuret otukset mahtuvat kulkemaan paremmin ahtaissa käytävissä kuin pienet.

Pelaaja: Häh??

Pelinjohtaja kylläkin kykeni muodostamaan lauseen ''Täällä suuret otukset mahtuvat kulkemaan paremmin ahtaissa käytävissä kuin pienet'', mutta tilanteen kuvitteleminen oli mahdotonta. Oli mahdotonta muodostaa mieleen kuva käytävästä, jossa ihminen ei mahtunut seisomaan, mutta Tyrannosaurus mahtui.

Väheksytty

''Valtaa väheksytyille ryhmille'', uusvasemmisto vaati. Jani luki vaatimuksen ja ajatteli, että käytännössä valtaa vaadittiin naisille, homoille ja maahanmuuttajille.

Jani oli valkoinen heteromies. Siitä huolimatta hän kuului väheksyttyyn ryhmään. Hän oli skitsofreenikko.

''Valtaa skitsofreenikoille'' kuulosti Janin korvaan epäilyttävältä. Hän oli tavannut mielenterveysympyröissä muita skitsofreenikkoja, eivätkä kaikki pystyneet huolehtimaan edes omista asiostaan. Kuinka sellaiset pystyisivät käyttämään yhteiskunnallista valtaa järkevästi?

Yhteiskuntaan Jani toivoi toki muutoksia. Hän toivoi, että hän pystyisi kirjoittamaan Tinder-profiiliinsa ''En ole työelämässä'' ja silti saamaan osumia. Ja rahaa. Sairauseläke oli niukka, ja pari satastakin kuussa lisää helpottaisi budjettia.

Mutta valtaa. Skitsofreenikkojen arvostelukyky ei ollut täydellinen, ja mitä sellainen vallalla tekisi?

Asenteen korjaamisesta

Pekka: Sä suhtaudut muhun ylenkatseisesti.

Kalle: Enhän suhtaudu!

Pekka: Suhtaudutpas.

Kalle: Antaisitko esimerkkejä, kuinka se ilmenee?

Pekka: Kun esimerkiksi kerron sinulle jonkun faktan, ryhdyt tiukkaamaan, mistä tiedän sen. Ikään kuin tietoni olisi jotenkin kyseenalaista. Ja kun kerroin sinulle kirjoitusharrastuksestani, rupesit kyselemään, onko minulla mielekästä tekemistä, ikään kuin kirjoitusharrastukseni ei olisi mielekästä tekemistä. Tällaisissa asioissa.

Kalle: Selvä. En enää kysy sinulta, mistä tiedät jotain tai kysy, onko sinulla mielekästä tekemistä.

Vaikka Kalle muuttikin käytöstään näiden kahden yksityiskohdan kohdalla, sillä ei ollut paskankaan väliä, koska sama ylenkatseinen asenne säilyi. Se ilmeni kymmenissä uusissa pikkuasioissa, jotka Pekalle eivät tulleet mieleenkään Kallen kysyessa esimerkkejä.

Hyvyydestä

Johan: Minä en usko enää hyvyyteen.

Mirva: Onpa sinusta tullu kyyninen. Uskotko sitten, että maailma on paha?

Johan: En sinänsä. En vain usko, että hyvyyteen pyrkiminen johtaa hyviin lopputuloksiin.

Mirva: Miten niin?

Johan: Kaikilla kolikoilla on kääntöpuolensa. Mitä vahvemmin ihminen pyrkii hyvään, sitä sokeammaksi hän muuttuu tekojensa ei-toivotuille sivuvaikutuksille.

Mirva: Tuo on kyynistä.

Johan: Hyvyyttä korostavien ihmisten maailmankuva tuppaa olemaan ideologian värittämä. Ja jos hyvää oikeasti aikoo saada aikaan, realistinen maailmankuva on välttämättömyys. Aito hyvyys siis edellyttää kyynisyyttä, kun maailma on mitä on.

Mirva: Mitenhän tilannetta voisi parantaa?

Johan: Maailma tarvitsee lisää tietoa, ymmärrystä ja osaamista, ei hyvyyttä korostavaa asennekasvatusta.

Johdonmukainen kristitty

''Talenttivertaus osoittaa, että Jumala antaa niille, joille Jumala haluaa antaa'', Keijo sanoi. ''Ihmisen tahdolla ei ole väliä.''

Keijo piti jumalanpalvelusta Jumalan Majesteettisuuden seurakunnassa. Jumalanpalvelus koostui Raamatunluvusta ja selittämisestä.

''Eikö me voitaisi laulaa joku virsi?'' Hilja, ainoa seurakuntalainen, kysyi. ''Virret vievät niin mukavasti hartaaseen tunnelmaan.''

''Virret ovat turhia'', Keijo vastasi. ''Olennaista on Jumala ja hänen Majesteettinen Suuruutensa. Virrenveisuu vie huomion ihmisen laatimaan sävelmään, ja ihmisen sävelmät tai hartaudenkokemukset eivät ole mitään Jumalan suuruuden rinnalla.''

Hyvin nopeasti Hiljakin siirtyi helluntailaisiin. Keijon oppi oli ehkä teologisesti perusteltu, mutta ihmisten oli psykologisesti mahdotonta uskoa siihen. Kannattajia saavat ne uskonnot, jotka vastaavat ihmisten emotionaalisiin tarpeisiin.

Kulttuurikristitty

Kulttuurikristitty: En tiedä, mitä on maailman tuolla puolen, mutta jotain on. Voin aivan hyvin kutsua sitä Jumalaksi.

Hihhuli: Pidätkö itseäsi kristittynä?

Kulttuurikristitty: Kyllä…

Hihhuli: Rakkauden kaksoiskäsky kuuluu keskeisenä osana kristinuskoon. Sen alkuosa kuuluu: ''Rakasta Jumalaa yli kaiken.'' Pystytkö todella rakastamaan tuollaista epämääräistä jotain yli kaiken?

Kulttuurikristitty: Ööö…

Hihhuli: On kuin sinun jumalasi olisi epämääräinen, vähemmän todellinen kuin näkyvä maailma. Minun Jumalani on kaikkein todellisin olio mitä on olemassa, kaiken perusta.

Kulttuurikristitty: Ööö…

Hihhuli: Jumala on myös maailmankuvani perusta, kuten kristityllä kuuluukin olla. Kaikki mitä ajattelen maailmasta rakentuu Jumalan tahdon päälle. Onko sinun kohdallasi asia näin? Onko jumalasi edes oikeastaan Jumala?

Kehu

7-vuotiaan Villen täti oli tullut kylään Villen perheen luokse.

''Mä meen leikkimään Kirkonrottaa pihalle'', Ville sanoi.

''Kirkonrotta onkin tosi kiva peli'', täti vastasi. ''Siinä saa juosta, piileskellä ja etsiä.''

''Tuu mukaan!'' Ville ehdotti.

''En mä'', täti sanoi. ''Jään juttelemaan äitisi kanssa.''

Ville tunsi olonsa peteyksi. Ville ei ymmärtänyt, mistä pettymyksessä oli kyse, mutta myöhemmin hän käsitti, että ihmiset antavat helposti halpoja positiivisia signaaleja. Kun kehu tai samanmielisyys ei maksa mitään, sellainen tulee helposti. Vanhempana Ville käsittikin, että todelliset asenteet ilmenevät kalliissa signaaleissa. Kun kehu maksaa jotain, esimerkiksi niin, että on valmis uhraamaan kehuttuun asiaan aikaansa, vasta sitten kehulla on merkitystä.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License