Scifiraapaleita

Raapale on tasan sadan sanan mittainen novelli. Tässä raapaleitani scifin alalta. Mukana on myös tulevaisuustarinoita, joissa keskiössä on yhteiskunnan kehitys.

Identiteettikriisi

Pekka vihasi massaan sulautumista. Tietokoneeltaan (Coca-Cola) hän oli huomannut, että kolmella Maapallon kymmenestä miljardista asukkaasta oli samat kulutustottumukset kuin hänellä. Ihmisellä on parikymmentä tarvetta ja jokaista tyydyttämässä tuote jokaiselta viidestä korporaatiosta. Kombinatorinen räjähdys takaa jokaiselle maapallon asukkaalle mahdollisuuden yksilölliseen identiteettiin kulutustottumusten avulla. Vaihtoehtoja on 520 eli 95367431640625.

Nyt jotkut kusipäät jäljittelivät Pekkaa. Hänen täytyisi muuttaa tottumuksiaan. Tietokoneellaan hän tutki eri vaihtoehtoja: Tulisiko vaihtaa Microsoftin hampurilainen McDonaldsiin vai Pepsin stereolaitteisto Sonyyn? Hampurilaisen vaihto ei kannattaisi, käyttihän hän yhdeksää McDonaldsin tuotetta. Useat käyttivät montaa saman yhtiön tuotetta, joten uusi kulutustottumuksien vaihto olisi todennäköinen. Pekka päätti vaihtaa Sonyn aamiaismuroihin. Eiväthän tuotteiden maut eronneet.

Tauhkaa

Petteri sai huolestuttavan viestin. Minkä hänen genomissaan piti olla tauhkaa, olikin omisteista.

Kun tietotekniikka ja geenimuuntelu olivat vallanneet maailman, sillä oli odottamaton sivuvaikutus: Asiat, jotka ennen olivat olleet elottomia, olivat nyt täynnä intentioita. Suuri osa intentioista oli tauhkaa: Ammoin kuolleiden suunnittelijoiden tarkoitusperiä, joita uusiokäytettiin, koska se oli helpompaa kuin alusta tekeminen. DRM kierrettiin.

Kaikki intentiot eivät olleet tauhkaa. Toisinaan koodi oli uutta, tai vanhan koodin omistussuhteiden kulku nykypäivään selvitettiin, jolloin käyttörajoitukset muuttuivat laillisesti päteviksi.

Joku omisti osan Petterin genomista. Petterillä olisi pari vaihtoehtoa: Lopettaa koodin käyttö ja elämänsä. Tai maksaa lisenssimaksu, johon hänellä ei ollut varaa. Tai ryhtyä oikeudenhaltijan orjaksi.

Tuokio

Ville loikoili kalliolla. Hänen vastakuoriutuneet hermopäätteensä rekisteröivät kivialustan pienetkin rosot ja halkeamat, ja lähettivät vaativat signaalinsa aivojen käsiteltäviksi. Ville tiesi, että signaalien vaatimuksia ei tarvinnut ottaa vakavasti. Ne johtuivat vain siitä, että hänen tuore ihonsa oli tottumaton maailmaan, ja hän tyytyi nautiskelemaan tuntemuksistaan.

Aurinko helotti taivaalla ja antoi oman osansa Villen tuntemuspalettiin. Ville koki säteet pieninä tulenliekkeinä, jotka kärvensivät hänen ihoaan. Ville katseli, kuinka hänen vanha nahkansa kuivui vähitellen hänen vierellään.

Lopulta pistoke irtosi Villen takaraivosta. Tuokio tärkeiden tehtävien välissä oli ohi. Ihmisenä Ville ei voinut kokea nahanluontia muuten kuin lumetodellisuudessa, mutta virtuaalisuudella ei ollut väliä. Tärkeintä oli rentouttava kokemus.

Luonnonjärjestys

''Kotietsintälupa.'' Näytin paperia Hullulle Tiedemiehelle ja tunkeuduin hänen kellariinsa. Kuljin keksintöjen joukossa, kunnes löysin etsimäni.

Sellissä oli robotti ja ruuvimeisseli. Robotti oli pistellyt meisselillä itseensä reikiä.

''Onko tämä robotti, joka pyrkii tuhoamaan itsensä?'' kysyin.

''Kyllä'', Hullu Tiedemies joutui myöntämään.

''Miksi rakensit tällaisen epäsikiön'', kysyin, ''jo Aristoteles sanoi, että olemassaolon jatkaminen kuuluu jokaisen olion olemukseen. Sama on toistunut muiden kirjoituksissa.''

''Osoittaakseni, kuinka helppoa se on'', sanoi Hullu Tiedemies, ''luullaan, että olion tullessa tietoiseksi se pyrkii turvaamaan olemassolonsa. Todellisuudessa rakentaja voi ohjelmoida tekoälylle mitkä päämäärät tahansa.''

Heitin robotille materiantuhoajan. Se tuhosi itsensä. Laitoin Hullun Tiedemiehen rautoihin. Maailma ei saisi tietää luonnonjärjestyksen järkkyneen.

Jonotuksennopeutin

Olin päättänyt muuttaa Andromedaan pariksi vuodeksi, ja sitä varten minun täytyi muuttaa kehoni hiilipohjaisesta typpipohjaiseksi. Muutos vaati erikoisluvan.

Astuin Muutosvirastoon ja otin jonotusnumeron. Vertasin lappuani valotauluun. Edelläni oli 53 jonottajaa. ''Arvioitu jonotusaika 3 tuntia 14 minuuttia.''

Katselin ympäri odotushallia ja näin etsimäni laitteen. Interreilaajana olin kulkenut samannäköisen laitteen läpi avaruusasemilla usein. Siellä niitä kutsuttiin metallinilmaisimiksi. Tämän laitteen käyttötarkoitus oli erilainen.

Astelin laitteen luo. Syötin ohjauspaneeliin tiedon ''2 tuntia 45 minuuttia''. Astelin laitteen läpi ja katsoin valotaululle. Edelläni oli enää kuusi jonottajaa.

Olisi säästänyt aikaa, jos laitteella olisi voinut matkata menneisyyteen hakemaan jonotusnumeron. Paradoksien pelossa aikamatkustus oli sallittua ainoastaan tulevaisuuden suuntaan.

Vuonna 2020

Ihmiset luottivat naapureihinsa vähemmän kuin ennen. Epäluottamus oli kasvanut niin suureksi, että naapurin kansalaisoikeuksien rajoittaminen kiinnosti enemmän kuin omien kansalaisoikeuksien säilyttäminen.

Teknologian kehitys mahdollisti ennennäkemättömän ihmisten valvonnan. Ja valvontakeinoja vaadittiin käytettäväksi. Haluttiin, että naapurin pienetkin lipsahdukset moraalittomuuden puolelle tulisivat päivänvaloon. Se unohdettiin, että sama koskisi itseä.

Järjestäytyneeseen yhteiskuntaan sen sijaan luotettiin, siitäkin huolimatta, että sitä johti poppoo, jonka samat epäluotettavat naapurit olivat toimeensa äänestäneet. Niinpä kukaan ei valvonut valvojia.

Poliisin pieniä ylilyöntejä katsottiin läpi sormien. Nehän kohdistuivat epäilyttävään ainekseen, roskasakkiin, jota sopikin höykyttää. Enemmistö ajatteli itse olevansa kunnon kansalaisia, joita valtuuksien ylittäminen ei koskettanut.

Uusi uljas maailma saapui ihmisten hurratessa.

Argumentaatioanalyysi

''Taas rikkiviisas nulikka kirjoittamassa yleisönosastolle'', Vilho ajatteli ja sulki lehden.

Kun kouluissa oltiin alettu opettaa virheetöntä argumentaatiota, Vilho oli pitänyt sitä taas yhtenä nykypedagogien ylilyöntinä. Hän ei ollut pystynyt kuvittelemaan, millaiseen katastrofiin se johti, kun argumentaatiota opiskelleet alkoivat aikuistuttuaan osallistua julkiseen keskusteluun.

Nulikoille mikään ei ollut pyhää. Olipa kyse yhteisistä arvoista, auktoriteeteista, yhteiskunnan sovituista pelisäännöistä, tai - herra paratkoon - uskonnosta, kaikki analysoitiin puhki samalla nokkavalla tyylillä. ''Näsäviisaus on korvannut kunnioituksen'', Vilho ajatteli.

Yhtä asiaa Vilho ei voinut ymmärtää: Kuinka oli mahdollista, että samalla kun julkisen keskustelun laatu ja sitä myöten poliittisten päätösten laatu oli romahtanut, elämälaatu oli kuitenkin lähtenyt hitaasti kohoamaan?

Soittoääniä

Yhtäkkiä alkoi kuulua Iron Manin riffi. Soittimena ei ollut sähkökitara. Ääni oli vähemmän terävä, vähemmän metallinen. Maanläheisempi. Säröä kuitenkin tuntui olevan. Kaikki katsoivat Mikkoa, sieltähän ääni tuntui tulevan.

''Anteeksi'', Mikko sanoi, ''pieru pääsi.''

''Et kai osaa pierrä Black Sabbathin Iron Mania'', Jaakko ihmetteli.

Mikko selitti: ''Tilasin pieruuni soittoäänen. Ettekö ole kuulleet? Niitä voi nykyään tilata verkosta.''

Kaikki ottivat kännykät esiin ja alkoivat naputella. Loppukokous sujuikin sonnan hajussa. Ihmiset eivät pidätelleet yhtään. Milloin kuului ''Miljoona ruusua'', milloin ''Tahdon olla sulle hyvin hellä'', milloin ''Anna mulle tähtitaivas'', kaikki pierusaundilla soitettuna.

Kokouksen lopussa luovutin ja tilasin pieruuni Jimi Hendrixin version ''The Star-Spangled Bannerista''.

Ensimmäinen yhteys

Rättättää ja Fiuu saapuivat ufollaan Maata kiertävälle radalle. He olivat napanneet radiosignaalin tältä planeetalta. Signaali oli paljastanut planeetalla olevan älyllistä elämää. Tarkoitus oli nyt ottaa ensimmäinen yhteys Maan asukkaisiin, mutta toistaiseksi ufo pysytteli tutkien havaitsemattomissa. Rättättää ja Fiuu ottivat vastaan Maasta tulevia tv-lähetyksiä tarkoituksenaan oppia planeetan asukkaiden kieli tai kielet.

Kielenopiskelu olikin päässyt hyvään alkuun. He olivat oppineet alkeet englannista. Yhtäkkiä ohjelman kuitenkin katkaisi mainostauko, ja ruutuun ilmestyi hampurilaisbaarin mainos. Ensi kertaa Rättättää ja Fiuu näkivät ihmisten laittavan ruokaa suuhunsa.

''Hyi hitto! Hehän puhuvat ruuansulatuskanavansa alkupäällä'', Rättättää pieraisi.

''Ei näin siivottomaan lajiin voi ottaa yhteyttä. Mennään takaisin'', Fiuu pieraisi vastaukseksi.

Kaltevalla pinnalla

Mikon jokaista liikettä valvottiin. Säädökset käytökselle olivat tiukat, ja hairahduksista rangaistiin ankarasti. Tietoa sai vain tarvittaessa. Tarpeesta päättivät muut.

Nuorena Mikko oli ollut vapaa, kuten ihmiset länsimaisissa demokratioissa olivat. Sitten oli levinnyt käsitys, että YK:n julistamat ihmisoikeudet olivat vain kompromissi. Sen varjolla säädettiin ihmisoikeuksia hiukan polkevia lakeja. Kun ihmiset olivat tottuneet niihin, säädettiin ihmisoikeuksia enemmän rikkovia lakeja, ja niin edelleen. Lopulta elettiin totalitarismissa.

''Eiväthän ihmisoikeudet ole pyhiä'', Mikko ajatteli, ''tärkeämpää kuin ihmisoikeuksien metafyysinen luonne, olisi ollut, että oltaisiin toimittu ikään kuin ne olisivat olleet pyhiä. Eikä ihmisoikeuksien olisi tarvinnut olla ne tietyt. Johtajillemme olisi pitänyt asettaa vain jotkut rikkomattomat rajat.''

Pamfletti

''Siskot, on taisteltava moraalin puolesta'', Poutapilvi kirjoitti, ''jotta ymmärtäisimme nykyisen sekasorron synnyn, on tarkasteltava sen historiaa.''

''Naiset ovat aina halunneet elää korkean moraalin maailmassa. Miehet ovat sanoneet: Mitä väliä on moraalilla, kunhan asiat toimivat? Eiväthän asiat ole koskaan miesten ohjauksessa toimineet.''

''Viisikymmentä vuotta sitten, vuosituhannen alussa, yhteisöissään naiset vaativat toisiltaan korkeampaa moraalia kuin miehet toisiltaan omissaan. Tämän johdosta naisilta yleensäkin vaadittiin enemmän kuin miehiltä.''

''Sitten naisasianaiset vaativat samoja normeja kaikille. Koska elämme miesten maailmassa, miesten moraalikäsitys nousi universaaliksi kummallekin sukupuolelle.''

''Siskot, on vaadittava korkeaa moraalia, naisten moraalia, jokaiselta sukupuoleen katsomatta. Erityisesti sitä on vaadittava miehiltä. Hehän tämän anarkian ovat aikaansaaneet.''

Celsius 233

Uutisissa kerrottiin, että Lukijajärjestön ajama tekijänoikeuden suoja-ajan pidentäminen 75 vuodesta sataan vuoteen ei ollut mennyt läpi parlamentissa.

Ovikelloni soi. Ovella oli Palomiehiä.

''Teemme tarkastuksen'', Palopäällikkö sanoi.

Lössi ryntäsi sisälle. Palopäällikkö koputteli seiniäni, kunnes löysi onton kohdan. Palomiehet rikkoivat seinän, ja lössi ryntäsi paljastuneeseen huoneeseen.

Hetken päästä Palopäällikkö tuli huoneesta kantaen Platonin Valtiota: ''Jaahas, teillä on yli 75 vuotta vanhoja kirjoja.''

Palomiehet kasasivat kirjat pihalle ja sytyttivät ne tuleen.

''Kirjailijoiden pitää pystyä hankkimaan elantonsa'', sanoi Palopäällikkö minulle, ''eihän siitä tulisi mitään, jos he joutuisivat kilpailemaan vanhojen kirjoittajien kanssa. Ajatelkaa positiivisesti, teillä on nyt hyllytilaa. Käykää vaikka huomenna ostamassa hyllyt täyteen nykykirjallisuutta.''

Luento

''Aatehistoria muistaa 2000-luvun vaihteen aikana, jolloin seksin merkitys ylikorostui'', professori Kovonen luennoi, ''sekä seksiin myönteisesti että kielteisesti suhtautuneet liioittelivat sen merkitystä.''

''Myönteisesti suhtautuneet kuvasivat seksin ainutlaatuisen voimakkaana nautintona. Suhtautuminen näyttäytyy selvimmin aikakauden mainoksissa, joissa eroottisilla mielikuvilla myytiin mitä moninaisimpia tuotteita. Tuotteet eivät liittyneet seksiin mitenkään.''

''Kielteisesti suhtautuneet puolestaan korostivat ihmisen haavoittuvuutta seksuaalisuuteen liittyvissä asiossa. He näkivät seksuaalisuuden eräänlaisena repivänä voimana, jonka hallinta vaati erityistä vastuullisuutta.''

''Aikakaudelle tyypillistä olikin usein toistunut näytelmä, jossa keskeisellä paikalla sijainneen rakennuksen julkisivuun kiinnitettiin milloin mitäkin tuotetta mainostava valtava lakana, jossa vähäpukeinen nainen flirttaili viekottelevasti. Lakanan alla sitten feministit järjestivät mielenosoituksiaan, joissa tuomittiin naisten esittäminen seksiobjekteina.''

Lamppu

Isä: Älä pakkaa taskulamppua mukaan.

Poika: Mehän tarvitsemme sitä.

Isä: Sehän on musta. Se täyttäisi koko repun.

Poika: Tämä lamppuhan on pieni.

Isä: Kuinka primitiivistä ajattelua! Ennen ajateltiin, että pienet esineet vievät vähemmän tilaa kuin suuret, mutta ajattelu on mennyt siitä eteenpäin. Nykyään ymmärretään, että tilaa voi viedä näkyvästi tai näkymättömästi. Suuret esineet vievät paljon tilaa näkyvästi, ja tummat esineet vievät paljon tilaa näkymättömästi. Musta lamppu veisi kaiken tilan näkymättömästi. Jos laittaisit sen reppuun, siellä näyttäisi olevan tilaa, vaikka todellisuus olisi aivan muuta. Ymmärsitkö?

Poika: En.

Isä: Sinä oletkin nuori ja kykysi syvälliseen ajatteluun on rajoittunut. Jonain päivänä sinä ymmärrät.

Arkistoija

''Joka hallitsee mennyttä, hallitsee myös nykyisyyttä'', luki Jack Ceroun työhuoneen seinällä. Hän oli vastikään saanut tiedon, että viimeinenkin netin julkisten tietojen arkisto vuosilta 1995-2050 oli hänen. Keskusteluryhmien sisällöt sekä aktivistien ja yritysten nettisivut kuuluivat yksin hänelle. Projekti oli vaatinut suuren osan hänen varallisuudestaan.

Netin julkisia tietoja oltiin arkistoitu netin varhaishistoriasta lähtien, mutta arkistoijat olivat olleet yksityisiä. Ja yksityisten hallussa olevat tiedot olivat ostettavissa.

Cerou saisi nyt päättää, mitä koulukuntia edustavat tutkijat pääsisivät hyödyntämään arkistoja. Sen ansiosta hän pystyisi määräämään, mitä netin historiasta pääsisi julkisuuteen. Ensin hän aloittaisi tutkimuksen geenimuuntelun vastustuksen kehityksestä. Hänen geenimuunneltua rehua tuottavat yrityksensä olivat nimittäin tappiollisia.

Kutsut

Olen kutsunut viisi vierasta. Viisi siksi, että minulla on olohuoneessa vain kuusi pönttöä, yksi minulle ja yksi jokaiselle vieraalle. Monia hyviä tuttavia jäi vieraslistan ulkopuolelle.

Viikkaan hajustetut pyyhkeet pönttöjen vieressä oleville apupöydille. Tarkistan, että pönttöjen istuinrenkaat ovat lämmenneet miellyttäviksi. Yhden lämmitys on viime aikoina kronklannut, mutta onneksi se toimii nyt. Tarkistan vielä, että pönttöjen huuhtelu toimii.

Mietin valmiiksi puheenaiheita. Planeettamme ilmastosta riittää aina juttua. Samoin kaupunkivaltiomme urheilijoiden menestyksestä juuri päättyneissä planeettakisoissa. Viime aikoina markkinoille on tullut uusia pönttömalleja, jotka säätävät automaattisesti korkeutensa. Niistäkin voisi keskustella. Toivottavasti Katleena ymmärtää, että politiikka, ruoka ja seksi ovat tabuaiheita. Hän ei aina ole tahdikas.

Kaupalliset suhteet

''Maapallon asukkaat, saavumme hieromaan galaktista ystävyyttä'', pieni vihreä mies aloitti puheensa, ''olemme seuranneet tv-lähetyksiänne. Olemme opetelleet kielenne ja kommunikaatiotapanne ja miettineet, mitä voisimme tarjota.''

Puhujapöntön eteen hyppäsi vielä pienempiä vihreitä miehiä, jotka julistivat: ''Betelgeuzen ryppyvoide takaa sileät kasvot. Vain 9,95 putkilo.''

Vielä pienemmät vihreät miehet poistuivat, ja alkuperäinen puhuja jatkoi: ''Maailmassamme on pulaa merivedestä. Otamme sitä ilomielin, jos suostutte antamaan. Vastineeksi voimme antaa ylivertaisen teknologiamme aikaansaannoksia.''

Vielä pienemmät vihreät miehet hyppäsivät puhujapöntön eteen rallattamaan: ''Syö Andromedan pilleri / sitä syö myös hilleri / kehon luooonnollinen tasapaiiiiino.''

Alkuperäinen puhuja jatkoi: ''Toivottavasti tämä esitys oli toimiva kompromissi kommunikaatiotapojemme välillä. Maailmassamme ei näitä keskeytyksiä tunneta.''

Tekoälyt

Nyt se oli tapahtunut. Tekoälyt olivat alistaneet ihmiskunnan.

Ennen scifissä esitetiin, että riittävän hienostuneesta tietojenkäsittelyjärjestelmästä tulee automaattisesti inhimillinen, omaa tahtoa osoittava olio. Näin ei kuitenkaan ole. Oikeastaan mihin tahansa tarkoitukseen olisi kelvannut itseään tiedostamaton ohjelmisto. Hienostuneetkin ydinvoimaloiden ohjausjärjestelmät oltaisiin voitu toteuttaa mekaanisella, joskin monimutkaisella ohjelmistolla. Tuollaiset ohjelmistot olisivat pystyneet tekemään jopa psykoanalyysiä. Kylmästi ne olisivat analysoineet potilaan traumat osoittamatta mitään intressejä psykoanalyysin ulkopuolella.

Syyt maailman valtaamiseen kykenevien tekoälyjen käytölle olivat olleet taloudellisia. Mekaaninen ohjelmisto oltaisiin jouduttu tekemään jokaiseen tarkoitukseen erikseen, ja oli ollut halvempaa ottaa kaupan hyllyltä Brain-yhtiön tahtoa osoittava tekoäly koulutettavaksi haluttuun tehtävään. Siksi jokaisella mikroaaltouunin ohjausjärjestelmälläkin oli tietoisuus.

Koodi

BJX-753 avasi Gizmondo OY:n webbisivut ja etsi juuri julkaistun ympäristöstrategian.

''Yrityksemme fokus on kestävissä ratkaisuissa. Innovatiivinen lähestymistapa uusiutuvuuteen ja proaktiiviset ratkaisut ympäristökysymyksissä ovat yrityksemme painopiste. Toimintatapamme edustaa muutosorientoitunutta organisaatiomallia'', strategiaraportti alkoi.

''Ahaa. Emme hallitse ihmisten mieliä vielä täydellisesti, ja minun täytyy lisätä lamauttavia aineita kaupunkimme juomaveteen'', BJX-753 päätteli.

''Edelläkävijyytemme kehityskysymyksissä saa vasteensa sidosryhmien mukaan ottamisesta kaikkeen toimintaan. Avainkysymyksissä olemme omaksuneet dynaamisen ratkaisumallin keskitetyssä muotorakenteessa'', strategiaraportti jatkoi.

''Ok. Miehityslaivue on siis lähtenyt kotiplaneetaltamme ja saavuttaa Maapallon kahdessa vuodessa'', BJX-753 tulkitsi.

BJX-753 alkoi laatia vastausta yrityksensä missiostatementin muodossa. Sen läpimeno yrityksen johtokunnassa oli varmaa. Eihän kymmenestä johtokunnan jäsenestä ollut ihmisiä kuin kaksi.

Anarkiaa

Maahan iskeytyi meteoriitti. Se toi uuden viruksen Maapallolle. Virus tarttui ihmisten aivoihin, mutta se oli hyvin valikoiva sen suhteen, millaisiin aivoihin se tarttui. Se tarttui vain ihmisiin, joilla oli yhteiskunnan mandaatti käyttää väkivaltaa. Parissa viikossa poliisit, sotilaat, rajavartiomiehet ja ostoskeskusten vartijat olivat kuolleet.

Riehujat huomasivat aikansa tulleen. He alkoivat vandalisoida paikkoja, tyhjentää kauppoja ja rikkoa omaisuutta. Lainkuuliaiset kansalaiset totesivat, että näin ei voi jatkua. He järjestäytyivät spontaanisti, ruohonjuuritasolta käsin, turvajoukoiksi.

Turvajoukot eivät kunnioittaneet ihmisten perusoikeuksia. Pienimmästäkin rikkomuksesta, esimerkiksi kadulle virtsaamisesta, spraymaalipullon kantamisesta tai happaman naaman näyttämisestä turvajoukoille saattoi tulla hakatuksi henkihieveriin.

Sitten turvajoukot alkoivat lynkata ei-toivottua ainesta. Ensimmäisenä lynkattiin anarkistit.

Käymätöntä korpimaata

Jo kauan oltiin tiedetty, että multiversumi koostuu triljoonista ja taas triljoonista universumeista, jotka ovat vain harvassa sijaitsevia kuplia todellisuuden peruskudoksessa. Oli kuitenkin ollut mysteeri, kuinka yhdestä universumista päästään matkustamaan toiseen.

Nyt keino oltiin löydetty. Sen kehittäminen oli vaatinut universumimme biljoonan teknisesti edistyneimmän galaksin tiedemiesten yhteistyötä. Jo pelkkään tutkimusrahoituksen hakemiseen eri säätiöiltä oltiin valjastettu koko populaatio kahdesta tiheästi asutusta galaksista.

Triljoonat ja triljoonat universumit odottivat uudisraivaajia, diplomaatteja, valloittajia. Mahtavat intergalaktiset imperiumit neuvottelivat, kuka saisi lähettää ensimmäisen retkikunnan vieraaseen universumiin. Jokaisessa kompromissiehdotuksessa joku tunsi jäävänsä vähemmälle kuin ansaitsi.

Kun sopua ei löytynyt, peliin vedettiin musta hevonen. Retkikunnan kokoaminen annettiin piskuisen Linnunradan tehtäväksi.

Tulkki

Neuvotteluhuoneessa oli kanssani filosofi nuhruisessa puvussaan ja datalouhija farkuissaan. Minulla oli pikkutakki. Tieteiden erikoistumisen myötä tieteenalojen kulttuurit olivat erkaantuneet, ja kaikkien tieteenalojen edustajien täytyi tuntea olonsa kotoisaksi tulkin seurassa.

''Haluamme tietoa siitä, missä määrin maallikot käyttävät sanaa 'tosi' klassisessa merkityksessä, ja missä määrin ei-klassisessa'', filosofi aloitti.

''He hauavat louhia sen, kuinka paljon sanaa 'tosi' käytetään löyhemmin kuin merkitsemään oikeasti paikkansa pitävää'', tulkkasin.

''Luokittimemme antaa vain todennäköisyyksiä'', datalouhija vastasi.

''Rajatapauksia on niin paljon, että saamme lähinnä tietoa tyyppiä 'melko varmasti klassinen merkitys' '', tulkkasin.

Tämä tulkkaustehtävä oli helppo, koska osapuolet eivät puuttuneet toistensa työskentelyyn. Vaikeampaa on tulkata tilastotieteilijää tilastojen soveltajalle.

Kallis signaali

''Kauheaa! Olen huono bilurubi'', Nuuna kauhistui vilkaistuaan peiliin. Hänen ennen siniset kasvonsa olivat muuttuneet keltaisiksi.

Bilurubien rodulla kasvojen sinisen väripigmentin ylläpito vaati erityistä hormonia, jota erittyi vain niillä, jotka olivat vakiinnuttaneet kelpo aseman bilurubien yhteiskunnan valtahierarkiassa. Kun yksilö joutui taistelemaan asemastaan tai muuten joutui huomattavan stessin alle, hormonin eritys loppui ja yksilön kasvot muuttuivat keltaisiksi. Nuunan kohdalla muutos johtui siitä, että hän oli työpaikallaan joutunut syntipukiksi erään projektin epäonnistuttua.

Bilurubit eivät tunteneet kasvojen värin vaihtumisen biologista perustaa, vaan selittivät vaistonvaraisen syrjivän suhtautumisensa keltakasvoisiin näiden yleiseksi moraaliseksi kelvottomuudeksi.

Nuuna meni kauppaan ostamaan ruokaa. ''Mitä sinäkin siinä oikein haluat'', myyjä tiuskaisi hänelle.

Tallennus

Koputan oveen kolme kertaa.

Ovi aukeaa, ja lihaksikas mies avaa: ''Tämä on yksityinen klubi. Mene pois.''

Näytän miehelle paperilappua, jossa on viivakoodi. Sain koodin ystävältäni, joka opiskelee laittomien stimulanttien voimalla.

Mies skannaa koodin ja sanoo: ''Mene sisään.''

Olen keksinyt, kuinka HFD-kryptaus murretaan. Kaikki pankit, puolustusvoimat, bisnekset ovat nyt suojattomia. En aio tehdä keksinnöllä mitään, mutta tahdon huvikseni kirjoittaa menetelmän ylös.

En voi laittaa dokumenttia, jonka aion kirjoittaa, käyttämääni tiedostopalveluun. Valtion viranomaiset skannaavat palvelun aika-ajoin, enkä halua jäädä kiinni laittoman datan omistamisesta.

Menen sisään. Näen joukon miehiä, jotka pelaavat pokeria fyysisillä pelikorteilla. Yksi heistä katsoo minuun päin.

''Tahtoisin ostaa kovalevyn'', sanon.

Ateria

Myrskytuuli painoi nappia ja ateria tuli kokkauskoneesta.

Nälänhädät olivat menneisyyttä. Ne olivat johtuneet siitä, että ihmiskunta oltiin yritetty ruokkia viljalla, lihalla ja kasviksilla, mutta merilevän viljelyn yleistettyä ruokaa riitti koko maapallon väestölle.

Kuinka dekadentteja nuo menneisyyden ihmiset olivat olleetkaan! He olivat nauttineet ruuan mausta! Ihmisen makuaisti on tarkoitettu erottamaan syömäkelvoton syömäkelpoisesta, ja ravinnoksi huonosti sopivat aineksethan niitä makuaistimuksia aiheuttivat. Noista ruuan epäpuhtauksista he olivat menneisyydessä saaneet nautintonsa.

Myrskytuuli ei voinut välttää huvittumista miettiessään, että menneisyydessä jotkut olivat ammatikseen säätäneet ruuan makua sopivaksi. Eiväthän epäpuhtaudet sillä poistuneet.

Myrskytuuli maistoi prosessoitua leväannostaan. Se oli täysin hajutonta ja mautonta. Siis täydellisesti ihmisravinnoksi sopivaa.

Vetoomus

Kaupunginhallitus vetoaa teihin, nälän heikentämät ihmiset, että ette tulisi suurin joukoin keskustaan etsimään töitä. Mahdollisuutenne saada työtä ovat joka tapauksessa olemattomat, koska työnantajat haluavat palkata voimissaan olevia työntekijöitä.

Jos kuolette keskustassa nälkään, ruumiinne rumentavat katukuvaa useita tunteja, ennen kuin puhtaanapidon työntekijät keräävät ne. Ruumisautot keskustassa lisäksi häiritsevät normaalia liikennettä.

Vetoamme, että älkää myöskään jääkö kotiinne kuolemaan. Silloin kuolemanne havaitsemisessa voi kestää viikkoja, eikä asuntoanne saada tuona aikana uudelleen käyttöön.

Paras paikka kuolla on jätteenkäsittelylaitoksen viereinen hiekkakenttä. Sieltä laitoksen työntekijät saavat kuoltuanne ruumiinne nopeasti kierrätykseen. Pyydämme, että menette sinne, kun vielä jaksatte liikkua. Pitäkää henkilöllisyystodistus mukananne, sillä se helpottaa ruumiinne tunnistamista.

Sakko

Reijo oli saanut postissa tuhannen euron sakon. Sakon syy oli liikkuminen julkisella paikalla ilman kaapua. Reijo ei ollut tajunnut matkallaan olevaa turvakameraa.

Reijo kirosi mielessään huonoa tuuriaan. Hänhän oli kulkenut ulkona vain parinsadan metrin kaverinsa luokse ja takaisin. Eikä hän ollut oikeastaan edes rumentanut katukuvaa. Siellä lähiön perukoilla kukaan ei ollut edes nähnyt häntä kuin korkeintaan vilaukselta ikkunasta. Ja näin helteellä kaapu oli tukahduttavan kuuma.

Vastaisuudessa Reijo katsoisi tarkemmin turvakameroiden sijainnit. Niitä pystyisi välttelemään kun olisi tarkkana.

Jostain syystä yksinkertaisin ratkaisu ei edes käynyt Reijon mielessä. Jos hän laihduttaisi möhömahansa pois, hän saisi kulkea julkisilla paikoilla vaikka shortseissa ja t-paidassa.

Master of Reality

Timo oli juuri valmistunut amerikkalaisesta yliopistosta. Hän oli suorittanut Master of Reality -tutkinnon. Tutkintoon oli kuulunut pelkästään kylmiä faktoja. Teoriaa tutkintoon ei ollut kuulunut ollenkaan, koska teoria väistämättä tuo spekulatiivisen komponentin selittämään havaintoja, ja minkäänlaista spekulatiivisuutta tai hypoteettisuutta ei oltu oppilaitoksessa suvaittu. Sosialisesti konstruoitu tieto oli tietenkin ollut kokonaan pannassa.

Graduaan varten Timo oli analysoinut kaikki bakteerikannat neliösenttimetrin alueelta tiskipöydältään ja kirjoittanut opinnäytteekseen taulukon analyysin tuloksista. Tutkimustulos oli tietysti täysin hyödytön, mutta tulos oli totista totta, ainakin kuvaamassa sitä lyhyttä hetkeä, jolloin näyte oltiin otettu.

Tutkinto oli vaatinut työtä, ja nyt oli aika rentoutua. Timo laittoi soimaan Black Sabbathin levyn.

Tietovisa

Juhlistamme kouluvuoden viimeistä päivää tietokilpailulla. Vastatkaa pulpettienne näyttötauluihin. Ensimmäinen kysymys: Minkä värinen risti Suomen lipussa oli?

Kolmetoista oppilasta vastaa 'keltainen', kuusi oppilasta vastaa tyhjää, ja Lauri-Petteri vastaa 'sininen'. Enemmistö on oikeassa, joten oikea vastaus on 'keltainen'. Toinen kysymys: Mikä on veden kiehumispiste?

Yksitoista oppilasta vastaa 'yhdeksänkymmentä astetta Celsiusta', kahdeksan oppilasta vastaa tyhjää, ja Lauri-Petteri on taas vastarannan kiiski ja vastaa 'sata astetta Celsiusta.' Enemmistö ratkaisee, joten veden kiehumispiste on yhdeksänkymmentä astetta Celsiusta.

Mutta opettaja, se on oikeasti sata astetta.

Hiljaa, Lauri-Petteri, et sinä voi mennä kiehuvaan kattilaan katsomaan lämpötiloja. Tuollainen oikeasta tiedosta puhuminen on höpönlöpöä. Sinunkin on taivuttava enemmistön mielipiteeseen.

Vapautta on vapaus sanoa, että 2 + 2 = 5

Aina laitettaessa Biblan planeetalla kaksi kahden esineen kokoelmaa vierekkäin viides esine ilmestyi. Biblalaiset olivat sopeutunut olosuhteisiin. Ajatellessaan kahta kahden esineen kokoelmaa he automaattisesti ajattelivat viidennen esineen.

He eivät osanneet kuvitellakaan asioiden voisivan olla toisin. Planeetalla matematiikka olikin kehittynyt niin, että 2 + 2 = 5.

Planeetan oppineet olivat vastikään ymmärtäneet matematiikan muuttuvan teoreettisesti kauniimmaksi ajateltaessa, että 2 + 2 = 4. Uuden objektin ilmestymistä kuvattaisiin yhtälöllä ( 2 + 2 ) + 1 = 5. Tällöin esimerkiksi laskulaki a + ( b + c ) = ( a + b ) + c pätisi universaalisti.

Koska planeetan keisaria viehätti kaikki uusi, hän sääti uuden matematiikan ainoaksi sallituksi. Käytännöllisemmin suuntautuneet kansalaiset tunsivat itsensä sorretuiksi. Vastarintaa aiheutti se, että vanha matematiikka oli toimiva työkalu käytännön tilanteisiin, ja uusi ajattelutapa vaati ylimääräistä aivojumppaa.

Solaristikko

Heikki oli saanut potkut solaristikon virastaan. Yliopisto oli päättänyt, että solaristiikka on täysin hedelmätön ala, eikä sitä enää yliopistossa tutkittaisi.

Solaristikot tutkivat Solarista, planeettaa, jonka pinnalla ja läheisyydessä tapahtui omituisia ilmiöitä. Useimmat solaristikot pitivät ilmiöitä älyn aikaansaannoksina, mutta asiasta ei ollut varmuutta. Itse asiassa koko planeetta vaikutti älylliseltä, mutta niin ihmisestä eroavalta, että sen älyllisyydestä ei ollut takeita.

Solaristikot olivatkin kehittäneet useita kilpailevia teorioita, joiden avulla jäsentää planeettaan liittyviä ilmiöitä, ja jos aivan rehellisiä ollaan, teoriat olivat alkaneet elää omaa elämäänsä havainnoista riippumatta.

Heikki pohti, mitä vaihtoehtoja hänellä olisi uudeksi uraksi. Valaiden laulu. Kyllä. Hän ryhtyisi tutkimaan ammatikseen valaiden laulua.

Hyveet

Hallintorakennusten seinällä luki:

Viisas hallitseva luokka
Nokkela tieteellis-tekninen luokka
Ahkera työväenluokka

Kahteen ensimmäiseen luokkaan päästäkseen oli suoritettava soveltuvuuskoe. Hallitsevan luokan soveltuvuuskokeessa testattiin, ymmärsikö kokelas syvällisesti valtion ideologiaa. Tieteellis-teknisen luokan soveltuvuuskokeessa testattiin ongelmanratkaisukykyä. Tämän jälkeen kokeen läpäisseet saivat koulutuksen.

Työväenluokkaan ei ollut ahkeruuskoetta. Sinne joutuivat ne, jotka eivät kahteen edelliseen luokkaan kelvanneet.

Myös luokille suunnattu propaganda erosi. Hallitsevalle luokalle toitotettiin, että he ovat viisaita. Tieteellis-tekniselle luokalle kuulutettiin, että he ovat nokkelia. Työväenluokalle taas toisteltiin, että heidän pitää olla ahkeria.

Kahden ensimmäisen luokan hyveisiin luotettiin. He saivat hoitaa asiansa, kuten parhaaksi näkivät. Työväenluokkaa taas piiskattiin ahkeruuteen, milloin kepillä, milloin porkkanalla. Yleensä ensimmäisellä.

Tuoli

Riinalta oli palanut kattolamppu. Hän haki varastosta uuden lampun ja keittiön pöydän vierestä tuolin. Seisoessaan tuolilla hän ylettäisi vaihtamaan lampun.

Kun Riina yritti nousta seisomaan tuolille, se antoi periksi. Tuolin jalat lyhenivät, ja Riina huomasi seisovansa istuinosan päällä käytännössä lattian tasalla. Tämäpä kummallista, tähän asti tuoli oli ollut aivan tavallinen kiinteä esine, eikä se ollut antanut istuttaessa periksi.

Riina katsoi tietokoneeltaan tuolinvalmistajan kotisivut. Riina etsi tietoa lyhenevistä jaloista, mutta ei löytänyt mitään mainintaa. Riina keksi etsiä tietoa tuolilla seisomisesta, ja selitys löytyi:

''Tuoli tulee tehtaasta varustettuna pelkästään istumisominaisuudella. Jos haluatte seisoa tuolilla, teidän on kytkettävä seisomisominaisuus päälle hintaan 10 euroa.''

Sprintteri

Keijo rullasi pyörätuolillaan ulos asuintalostaan. Milano, Pariisi ja Rooma odottivat. Keijo olisi vapaa kaksi viikkoa. Hän ei ollut vapaa kuin kahden viikon jakson vuodessa, kun edelliskauden jalat oltiin irroitettu ja seuraavan kauden jalat odottivat kiinnitystään. Jalkojen kanssa talli ei antanut Keijon liikkua ulkona, jaloissa oli kiinni satamiljoonaa euroa.

Seuraavalle kaudelle kyborgiurheiluliitto oli rajoittanut jalkojen kimmoisuutta, ja Keijo joutuisi opettelemaan vähemmän loikkivan juoksutyylin. Myös jalkojen synteettisten materiaalien määrää oltiin rajoitettu, ja metallia tulisi enemmän. Keijon nimissä oleva sadan metrin maailmanennätys 3:71 ei uusilla jaloilla menisi rikki.

Keijon sopimusta oli jäljellä vielä kolme vuotta. Sen jälkeen hän lopettaisi urheilun varakkaana miehenä.

Nousukas

Juha kiilasi ruokalajonon kärkeen.

''Äläpä etuile'', hänen entinen työtoverinsa sanoi hänelle.

''Olen nykyään käyttäjä'', Juha vastasi.

Entinen työtoveri ei meinannut uskoa, mutta kun Juha näytti hänelle uudenuutukaista korttiaan, hänen oli pakko laskea Juha jonon kärkeen. Käyttäjän arvo oikeutti kiilaamaan.

Juha oli vastikään noussut insinöörien harmaasta massasta käyttäjäksi. Enää hän ei ollut niitä, jotka pitivät teknologiaa pystyssä vaan niitä, joita varten teknologiaa pidettiin pystyssä. Hän oli näyttänyt runojaan Keskuskomitealle, ja Keskuskomitea oli pitänyt niitä niin hyvinä, että hän saisi runoilla täysipäiväisesti.

Syötyään Juha varasi ajan aivokirurgille. Hänen päästään poistettaisiin tieto ohjelmointikielistä, tietoliikenneprotokollista ja sen sellaisista. Sellainen tieto ei sopinut käyttäjän arvolle.

Aselupa

Jarkko oli käynyt monena vuotena isänsä kanssa hirvimetsällä, ja täytettyään kahdeksantoista vuotta lukion toisella luokalla hän oli hakenut lupaa omaan metsästysaseeseen. Päätös luvasta oli juuri saapunut kirjeitse.

''Teille ei myönnetä hakemaanne aselupaa'', kirje alkoi.

Tämäpä kummallista, Jarkko oli elänyt kuin mallikansalainen. Hän ei ollut tehnyt rikoksia, eikä hän ollut liikkunut epäilyttävissä porukoissa. Hän ei ollut levitellyt netissä väkivaltafantasioita, eikä hänen mielenterveydessään ollut hänen mielestään mitään valittamista.

''Mieleltänne olette tasapainoinen, eikä terveydentilanne muutenkaan aseta esteitä luvalle'', kirjeessä mainittiinkin.

Selitys löytyi kirjeen lopusta:

''Luokkatovereidenne lausuntojen mukaan olette koulukiusattu. Koska koulukiusatut ovat joissain tapauksissa syyllistyneet kouluammuskeluihin, käytäntönä on, että koulukiusatuille ei aselupia myönnetä.''

Heteropillerit

Iskuryhmämme etenee kohti Hullun Tiedemiehen taloa. Joukkomme koostuvat militanteista eläin- ja ympäristöaktivisteista, jotka ovat yhden taistelun ajaksi vaihtaneet aktivisminsa kohdetta.

Hullu Tiedemies on kehittänyt heteropillerin. Jos homo syö sellaisen, hän muuttuu siinä silmänräpäyksessä pysyvästi hetroksi.

Tieto heteropilleristä ei saa päästä julkisuuteen. Argumenttimme homouden hyväksyttävyydelle perustuvat niin vahvasti sille, että homous on synnynnäinen, pysyvä taipumus. Heteropilleri tekisi homoudesta elämäntaparatkaisun, mikä tukisi uskonnollisen oikeiston väitteitä. Tieto heteropilleristä vahvistaisi konservatiivien asemaa ja saattaisi heikentää homojen hyväksyttävyyttä suuren yleisön silmissä.

Polttopullot lentävät kohti Hullun Tiedemiehen taloa, ja se roihuaa liekeissä. Hullu Tiedemies ja hänen heteropillerinsä haihtuvat savuna ilmaan. Tieto heteropillereistä jää luotetun piirimme sisälle.

Taustamusiikki

Anna: Kuuntelet koko ajan taustamusiikkia. Mutta milloin olet viimeksi oikein syventymällä syventynyt kuuntelemaan edes yhden biisin?

Jesse: En edes muista, milloin olisin kuunnellut kuuntelemalla. Maksan Striimauskeskukselle pelkästään taustamusiikkimaksua.

Anna: Eikö se ole hiukan rajoittavaa? Että asuntosi digitaalinen oikeuksien hallintayksikkö soittaa musiikkia vain jos puuhaat jotain samalla, ja jos pysähdyt, musiikki katkeaa heti.

Jesse: Täysi musiikkilisenssi on niin kallis, ja taustamusiikin saa halvalla. Pelkkään taustamusiikkilisenssiin tottuu. Olen oppinut vaihtamaan puuhasta toiseen ilman taukoja niin, että musiikki ei katkea. Mutta olisihan se mukavaa, jos ei tarvitsisi koko ajan tehdä jotain musiikin saamiseksi.

Anna: Hyvää syntymäpäivää! Tässä täysi musiikkilisenssi Striimauskeskukseen seuraaviksi kahdeksi kuukaudeksi.

Piilorasismia

Pentti oli meditoinut kaksi kuukautta. Hän oli saanut viimeisenkin rasismin rippeet karkoitettua mielestään. Enää ulkomaalaiset eivät tuoneet hänen mieleensä typeriä stereotypioita eri kansallisuuksista. Nyt hänen mielestään kaikki ihmiset olivat ihmisiä, yksilöitä, ja jokaisen kansallisuuden omaleimaisen kulttuurin hän näki rikkautena. Kantasuomalaiset eivät hänen mielessään enää olleet millään tavalla maahanmuuttajien yläpuolella.

Pentti lähti kävelylle täynnä rakkauden ajatuksia ihmiskuntaa kohtaan.

Kun Pentti oli kulkenut pari sataa metriä kadulla, ajatuspoliisi pysäytti hänet ja sanoi: ''En tiedä, huomasitteko itse, mutta äsken kun kuljitte mustan miehen ohi, laitteidemme mukaan mielessänne kävi kahden sekuntin ajan ajatus, että hän saattaa olla rikollinen. Tästä tulee teille tuhannen euron rapsut.''

Jos homeopatia toimisi oikeasti

Siiri tuli juuri lääkäriltä. Lääkäri oli määrännyt hänelle väsymykseen homeopaattista syanidia. Siiriä arvelutti ottaa moisia myrkkyjä kehoonsa. Kyllähän Siiri tiesi, että valmistetta oli laimennettu niin paljon, että siinä ei ollut yhtään molekyyliä syanidia jäljellä, ja homeopatian teho oli todistettu lukuisin tieteellisin tutkimuksin.

Siiri ajatteli valtavia tehtaita, joissa insinöörien ohjelmoimat koneet sekoittivat homeopaattisia lääkkeitä. Ihmisten parantamisesta oltiin tehty teollisuutta. Se ei ollut luonnonmukaista.

Ehkä Siiri kysyisi toisen mielipiteen luontaishoitajalta. Monet hänen vaihtoehdoista kiinnostuneet ystävänsä kävivät luontaishoitajalla lääkärin sijaan. Luontaishoitaja varmaan määräisi jotain yrttiä, jossa oli luonnon tarkoittamaa lääkeainetta luonnon tarkoittamina pitoisuuksina. Se olisi parempi vaihtoehto kuin kasvottoman lääketeollisuuden laimentamat homeopaattiset valmisteet.

Jännittäviä uskontoja

Pertik oli tutustunut harrastuksenaan antiikin Rooman uskontoihin. Hän oli surullinen miettiessään, että zarathustralaisuus oli noussut Roomassa 2000 vuotta aiemmin valtionuskonnoksi ja valloittanut maailman. Sitä perua hänkin oli kasvanut zarathustralaiseksi. Zarathustralaisuus oli niin laimeaa, se painotti tylsien maallisten velvollisuuksien täyttämistä, ja palvontamenoissa vain rukoiltiin tulen äärellä.

Olisi ollut mielenkiintoisempaa, jos Bacchuksen palvonta olisi noussut maailmanuskonnoksi. Palvontamenot olisivat juopottelua ja seksihurjastelua.

Tai jos valtauskonto olisi Kristus-kultti. Siinä oltiin palvottu Jahvea, soturijumalaa, joka oli avustanut kansaansa valloittamaan maan itselleen. Jahve oli uhrannut poikansa kidutuskuolemaan, ja palvontamenoissa oltiin syöty tuo poika symbolisesti. Kristus-kultti oli käyttänyt roomalaista kidutusvälinettä tunnuksenaankin. Siinä oli ollut menoa ja meininkiä.

Voimaantunut

Jyri kulki kadulla nauttien uudesta voimantunteestaan. Hän katsoi vastaantulijoita uusin silmin, päätös oli nyt hänen. Jos hän haluaisi, hän voisi tintata vaikka jokaista vastaantulijaa turpaan.

Oli vuosi 2321, ja jokaiselle viisivuotiaalle lapselle syötettiin nanobotteja, jotka muokkasivat aivoja pysyvästi ja saivat väkivallan tuntumaan äärimmäisen vastenmieliseltä. Se olikin karsinut väkivallan yhteiskunnasta. Jyri oli hankkinut mustasta pörssistä nanobotteja, jotka neutraloivat edellämainittujen nanobottien vaikutuksen ja nauttinut ne. Tämäkin muutos oli pysyvä.

Jyri ei kuitenkaan halunnut tintata ketään turpaan. Väkivalta oli eettisesti väärin, ja hän halusi olla eettinen. Hän vain halusi, että väkivallasta pidättäytyminen oli hänelle tietoinen, eettinen päätös. Hän ei halunnut olla tunteidensa vietävänä.

Miss Universum

Miss Universum -kisat olivat meneillään. Sinne kelpuutettiin kaikista älyllisistä lajeista sukukypsiä naaraita, jotka eivät olleet vielä lisääntyneet. Yleisin lisääntymisjärjestelmä universumissa oli se, että kaksi yksilöä antoi jälkeläiselle perintötekijöitä. Toinen vanhemmista antoi sekä perintotekijöitä että alkuravinnon, toinen pelkästään perintötekijöitä. Ensimmäistä kutsuttiin naaraaksi, jälkimmäistä koiraaksi.

Kilpailuun osallistui muunmuassa humanoideja, älykkäitä hyönteisiä, hyytelöolioita, ja olipa paikalla valo-olentojakin. Tuomarit edustivat kattavasti kaikkia erilaisia estetiikkakäsityksiä. Yksi arvosti pehmeitä muotoja, toinen teräviä, kolmas ulokkeita, ja niin edelleen.

Kilpailupaikan ulkopuolella osoittivat mieltään ne lajit, joita ei kelpuutettu kilpailuun. Niissä ei ollut selvästi määriteltyjä naaraita. Joukossa oli muunmuassa hermafrodiitteja lajeja sekä lajeja, joilla sukupuolia oli enemmän kuin kaksi.

Tosi kyseessä

Saatuani tuomion hallitusta vastaan vehkeilemisestä minulle kerrottiin, että olin onnekas. Yhtenä yhdeksästätoista osallistuisin tosi-TV-ohjelmaan. Ohjelman voittajan tuomio kumottaisiin, ja hän poistuisi vapaana miehenä.

Istun viikoittaisessa neuvonpidossa. Ohjelmaa on kestänyt yhdeksän viikkoa, ja meitä on kymmenen jäljellä.

Olemme jakautuneet kolmeen klikkiin, jotka keskittävät äänensä. Meidän klikissämme on neljä jäsentä, kahdessa muussa kolme. Jokainen ajattelee vain kisan voittamista, panokset ovat korkeat. Mitä todennäköisempänä voittajana kilpailijaa pidetään, sitä nopeammin hänet äänestetään ulos.

''Riitta, neljä ääntä.'' Klikkimme rintama on pitänyt. ''Markus, kuusi ääntä.'' Voi ei, kaksi muuta klikkiä on tehnyt yhteistyötä.

''Ei minua, tarkastakaa ääntenlaskenta'', huudan vartijoiden raahatessa minua kohti huoneen keskellä olevaa giljotiinia.

Geenimanipuloitu

Timolla ja Piritalla oli paha ongelma. Heillä ei ollut varaa maksaa lisenssimaksua Sonmantolle.

Timon äiti oli aikoinaan hankkinut Timon synteettistä ExecSem-spermaa käyttäen. Se takasi jälkeläiselle ihanteelliset ominaisuudet liike-elämän johtotehtäviin. Timon ollessa kymmenvuotias hänen äitinsä oli kuitenkin sairastunut syöpään, eikä hänellä ollut ollut varaa maksaa Timolle koulutusta.

Timo joutuikin kitkuttelemaan kenkäkaupan myyjänä. ExecSem oli ollut Sonmanton suosituin malli, ja sillä hedelmöitetyistä ihmisistä oli työmarkkinoilla ylitarjontaa. Kouluttamattomalla ei ollut mahdollisuuksia.

Nyt Timo ja Pirita halusivat omaa lasta. He olivat kuitenkin niin köyhiä, että heillä ei ollut mitään mahdollisuuksia erotella lapsen perimästä pois Sonmanton omistamia geenejä. Niinpä lisenssimaksu Sonmantolle noista geeneistä olisi välttämätön.

Rakkaustarina

''Rakastat Juliaa!'' äiti kauhistui.

''Niin'', Romeo sanoi. ''En voi vastustaa hänen säihkyviä silmiään tai lempeää luonnettaan.''

''Mutta Julia on kolmosvuorolainen ja sinä kakkosvuorolainen'', äiti kauhisteli. ''Kun on Julian vapaajakso, on sinun unijaksosi, ja sinun vapaajaksosi on Julian työjaksolla. Te ette pysty viettämään aikaa yhdessä.''

''Olen ottanut selvää'', Romeo vastasi. ''Kymmenen vuotta sitten eräs mies sai vastaavassa tilanteessa Keskuskomitealta luvan vaihtaa vuoroaan.''

''Miten sekin onnistuu?'' äiti ihmetteli. ''Siinähän joutuisi valvomaan 24 tuntia nukkumatta.''

''Hän sai Keskuskomitealta luvan tehdä kaksi työjaksoa putkeen'', Romeo vastasi.

''Ei kukaan jaksa tehdä kahta työjaksoa peräkkäin'', äiti sanoi.

''Kuulemma se teki tiukkaa, mutta hän onnistui'', Romeo sanoi.

Köyhän ratkaisu

Toni laskeskeli vuosibudjettiaan. Asunnon vuokraan kuluisi 300 krediittiä kuussa, ruokaan 200 krediittiä kuussa. Opintolainaa pitäisi lyhentää 1000 krediitillä vuodessa. Ainoa tulo olisi kuukausittainen 500 krediitin sosiaaliavustus. Menoja olisi 1000 krediittiä enemmän kuin tuloja. Rahat eivät riittäisi mitenkään.

Toni oli opiskellut aikoinaan lasertäräyttäjäksi opintolainan turvin. Hän oli laskenut pystyvänsä maksamaan lainan palkallaan. Valmistuttuaan hän oli kuitenkin sairastunut harvinaiseen hermostosairauteen eikä pystynyt työskentelemään. Sosiaaliavustus oli hänen ainoa tulonsa.

Ainoa ratkaisu olisi antaa syväjäädyttää itsensä kolmeksi kuukaudeksi. Syväjäädytys maksoi 150 krediittiä kuussa, eikä tuolta ajalta olisi ruokakuluja. Asunnon pystyisi noiksi kuukausiksi vuokraamaan eteenpäin. Jos Toni ei ilmoittaisi sosiaaliviranomaisille syväjäädytyksestä, sosiaaliavustus juoksisi tuolta ajalta.

Veljeskunta

Eija oli juuri aloittanut jatko-opinnot evoluutiobiologiassa ja saanut kutsun tutkimusinstituuttinsa johtajan puheille. Sydän pamppaillen hän astui tämän toimistoon.

''Eija Koski, suorittanut maisterintutkinnon evoluutiobiologiassa'', johtaja aloitti. ''Voit unohtaa kaiken, mitä olet oppinut evoluutiosta. Varsinainen koulutuksesi alkaa nyt.''

''Tässä on kirja, joka sisältää todisteet älykkään suunnittelun puolesta.''

''Tässä on kirja, jossa opetetaan väärentämään fossiileja.''

''Tässä on kirja, jossa selitetään, miksi opetamme massoille evoluutioteoriaa, jotta uskontojen valta pysyisi nollassa ja tiede jatkaisi ykkösenä.''

''Ja tässä vielä kirja, jossa opetetaan tunnussanat ja salaiset kädenpuristukset. Me kaikki evoluution tutkijat maailmassa, tai emmehän me ole varsinaisesti evoluution tutkijoita, tunnemme ne.''

''Initiaatiosi veljeskuntaan on tänään kahdeksalta auditoriossa.''

Ajattelija

''Maailman kaikennielevä pahuus muodostuu monista pienistä välinpitämättömyyden teoista'', Raimon uusin ajatus kuului. Raimo oli sinä päivänä saanut jo kymmenen ajatusta. Hän sähköpostitti ajatukset ThinkCorpille.

ThinkCorp oli maailman rikkain yhtiö. Se omisti käytännössä kaikki ihmiskunnan ajatukset. Kun joku käytti ThinkCorpin omistamaa ajatusta kaupallisesti, teknologian kehityksessä, bisnesorganisaatiomalleissa, elokuvissa tai jossain sellaisessa, ThinkCorpille piti maksaa korvaus ajatuksen käytöstä. Ympäri maailman oli satojatuhansia Raimon kaltaisia ajattelijoita, jotka myivät ajatuksensa ThinkCorpille. Yhtiö tarvittiin, koska yksityisajattelijoilla ei ollut varaa haastaa ajatuspiraatteja oikeuteen.

Hetken päästä ThinkCorp vastasi Raimolle. Vain yksi hänen kymmenestä ajatuksestaan oli uusi. Yhden ajatuksen hinnalla Raimo saisi ruokaa siksi päiväksi, mutta ei sen enempää.

Uhrit

Yhteiskuntamme on joutunut taas patriarkaalisen hyökkäyksen uhriksi. Eilen illalla nimittäin miesreservaatista karkasi kaksi miestä. Eräs reservaatin vartijatar huomasi paon, mutta miehet pääsivät livahtamaan häneltä. Sen jälkeen miehistä ei ole havaintoja.

Pahiten tämä miesten aggressio on iskenyt reservaatin vartijattariin, jotka joutuivat viettämään yön reservaatin lähimaastossa karkureita etsien. He kokevatkin olonsa voimattomiksi, koska eivät onnistuneet löytämään karkulaisia, joten kaikkien siskojemme myötätunto on heidän puolellaan.

Kun saamme aggression pysäytetyksi, olemme pakotettuja teloittamaan karkulaiset. Eihän kukaan teloita ketään mielellään, mutta nämä miehet ovat nyt omalla toiminnallaan ajaneet meidät siihen.

Pyydämme kanssasisaria ilmoittamaan vartiokomitealle kaikki mahdolliset havainnot karkulaisista, että yhteiskuntamme turvallisuus saadaan palautettua mahdollisimman pian.

Kahden kerroksen väkeä

Pertsa oli juuri menettänyt työnsä copywriterinä. Laskusuhdanteen vuoksi henkilöstöä oli vähennetty. Pertsan pitäisi löytää nopeasti uusi työ, tai muuten hän joutuisi ilmoittautumaan holhouksenalaiseksi.

Väestö oli jaettu kahteen osaan. Vapaahenkilöt elättivät itsensä vapaan markkinatalouden pelisääntöjen mukaan. Heidän elämänsä oli turvattua niin kauan kun he pysyivät mukana oravanpyörässä.

Jos ei pärjännyt markkinataloudessa, saattoi ilmoittautua holhouksenalaiseksi. Holhouksenalaiset saivat yhteiskunnalta majoituksen parakeissa, vaatimattoman ruuan ja vaatteet. Vastineeksi piti tehdä kykyjensä mukaista orjatyötä kymmenen tuntia päivässä. Rahaa tai äänioikeutta ei holhouksenalaisilla ollut.

Pertsa oli hankalan työntekijän maineessa, ja niinpä kukaan ei palkannut häntä. Vuoden hän onnistui kitkuttelemaan vapaahenkilönä myymällä omaisuuttaan. Sitten piti siirtyä holhouksenalaisten riveihin.

Mesenaatti

Aulakäyttöliittymää varten jouduin tilaamaan maalauksen Marsin kuutaivaasta lihalliselta ihmiseltä. Sain muun käyttöliittymän valmiiksi viikossa, mutta maalausta olen odotellut jo kaksi kuukautta.

Kun esi-isäni päättivät luopua lihallisesta muodostaan, ladata itsensä tietokoneen muistiin ja jatkaa elämäänsä virtuaalitodellisuudessa, he sopivat lihallisten ihmisten kanssa, että maisemakuvien teko jäisi lihallisten yksinoikeudeksi. Lihalliset pelkäsivät, että he jäisivät henkisten kykyjen osalta lopulta kakkosiksi, ja he tahtoivat alan, jolla he pysyisivät parhaina. Lihalliset eivät osanneet ottaa huomioon, että virtuaali-ihmisten yleinen henkisten kykyjen paraneminen teki meistä aikaa myöten parempia myös maisemakuvauksessa.

Saan maisemakuvan vihdoin käsiini. Olisin saanut tehtyä tusinan parempia kuvia parissa sekuntissa, jos se vain olisi ollut luvallista.

Pilvenpiirtäjä

''Ei, pilvenpiirtäjän alin kerros ei voi olla pylväikkö'', joudun sanomaan esteetikkotiimille, kun he esittelevät suunnitelmiaan. ''Se ei kantaisi pilvenpiirtäjän painoa.''

Suunnittelemme kymmenen kilometrin korkuista pilvenpiirtäjää. Lujuustiimimme ei yrityksistä huolimatta ole löytänyt yhteistä kieltä esteetikkojen kanssa. Heidän suunnitelmansa ovat epärealistisia.

Lujuustiimin ja esteetikkotiimin lisäksi meillä on tuulitiimi, hissitiimi, yhteyttävien orgaanisten seinien tiimi, LVI-tiimi ja niin edelleen. Jokaisella tiimillä on oma jargoninsa, jota muut eivät ymmärrä ja omat lähestymistapansa rakentamiseen. Niiden yhteensovittaminen on lähes mahdoton tehtävä. Jo jargonien yhteensovittaminen tuottaa ongelmia, puhumattakaan siitä, että eri tiimien ajattelutavat osuisivat yksiin. Toisinaan minusta tuntuu kuin joku korkeampi voima olisi sekoittanut kommunikaatiomme estääkseen pilvenpiirtäjän rakentamisen.

Kaksoisajattelu

''Tervetuloa kaksoisajattelun oppitunnille'', aloitti uudelleenkoulutusleirin luennoitsija. ''Kaksoisajattelu tarkoittaa kykyä kannattaa yhtaikaa kahta keskenään ristiriitaista ajatusta. Aloitamme opettelemalla ajattelemaan, että maahanmuuttajat eivät ole sen rikollisempia kuin kantasuomalaisetkaan, vaikka maahanmuuttajat ovatkin yliedustettuna rikostilastoissa.''

''Ratkaisevaa sanan 'rasismi' negatiivinen tunnelataus. 'Rasismi' on uuskieltä, ja se voi tarkoittaa mitä tahansa maahanmuuttajien kannalta epäedullista ajatusta. Aina kun mieleenne nousee kuva maahanmuuttajista rikollisina, teidän on häivytettävä tuo kuva ajattelemalla, että se on rasismia.''

''Jos esimerkiksi metrovaunussa, jossa matkustatte on maahanmuuttajia, voitte kaksoisajattelun periaatteen mukaan tarkistaa vaivihkaa, että lompakkonne on tallessa, kunhan samalla ajattelette, että maahanmuuttajat eivät ole sen rikollisempia kuin kantasuomalaisetkaan, ja että vastakkainen ajatus on rasismia.''

Ystävä

''Senkin varas! Voit painua hemmettiin!'' Kalle sanoi entiselle ystävälleen.

Ja ystävä lähti. Syy Kallen purkaukseen oli se, että hän epäili ystävän juoneen Kallen vesipullosta. Epäilys riitti Kallelle ystävyyden lopettamiseen, tarkempaa tutkimusta ei tarvittu.

Kun Maapallon ihmismäärä oli kasvanut yli kahdenkymmenen miljardin, Maapallon kantokyky oli joutunut koetukselle. Ruokaa tuottavaa peltopinta-alaa oli niukin naukin tarpeeksi, ja makeasta vedestäkin oli pulaa. Kaikkea elämiselle välttämätöntä jouduttiin säännöstelemään. Mikä pahinta, ihmisistä oli tullut toistensa kilpailijoita. Kanssaihmiset näyttäytyivät itse kullekin lähinnä niukkojen resurssien viejinä. Taistelu vähistä resursseista oli säälimätöntä.

Kalle ei jäänyt murehtimaan ystävänsä menetystä. Kaksikymmentä miljardia ihmistä on paljon. Siitä joukosta löytyisi uusi ystävä helposti.

Kiinalaiset

Paljastui, että viidellä prosentilla ihmisistä oli aivojen sisällä pöytä ja sen ääressä pikkuriikkinen kiinalainen mies. Näiden ihmisten aivot muuttivat saamansa aistihavainnot symboleiksi, ja pikkuriikkiset kiinalaiset miehet manipuloivat symboleja mekaanisten sääntöjen mukaan. Aivot puolestaan muuttivat manipuloinnin lopputuloksen käyttäytymiseksi.

Pikkuriikkiset kiinalaiset miehet eivät ymmärtäneet manipuloimiaan symboleita. Filosofien mielestä nämä viisi prosenttia ihmisistä eivät tienneet, tahtoneet tai tunteneet mitään. Eihän mekaanista symbolien manipuloimista voi kutsua tietämiseksi, tahtomiseksi tai tuntemiseksi.

Käyttäytymisen perusteella näitä viittä prosenttia ei voinut erottaa muista. Siksi tavalliset ihmiset jatkoivat näiden viiden prosentin aivotusten kuvailua käyttäen sanoja tietää, tahtoa ja tuntea. Nämä sanat olivat tehokas keino ennustaa näiden viiden prosentin käytöstä.

Vankilassa

Valkoinen viiva täyttää tajuntani. Tässä vankilassa kaikkiin seiniin on maalattu valkoinen viiva vähän silmien tason alapuolelle. Siihen ei voi olla kiinnittämättä huomiota, päivästä toiseen, kuukaudesta toiseen. Se muistuttaa meitä jatkuvasti vankeudestamme. Sellaisia viivoja ei vapaudessa ole.

Tämä vankila on suunniteltu muistuttamaan meitä jatkuvasti siitä, että olemme rangaistavana. Jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu. Ovet karmeineen ovat terästä ja kolahtavat sulkeutuessaan merkitsevästi. Hiilikuiduilla saavutettaisiin sama kestävyys, mutta suunnittelijat ovat ottaneet kolahduksen psykologisen vaikutuksen huomioon.

Ruokaan sekoitetaan kemikaalia, joka saa sen maistumaan omalaatuiselta. Ei varsinaisesti pahalta, mutta kuitenkin erilaiselta kuin vapaudessa. Edes ruoka-aikaan en voi ajatuksissani paeta vankeutta.

Puhdistusaineiden hajuun onneksi turruin viikossa.

Sabotaasi

''Perkele, yhteyttämiskonetta on sabotoitu taas'', Markuk kirosi tarkastettuaan laitteiston kaupungin ulkoreunalla.

Kun ilmaston lämpeneminen oli tuhonnut kasviplanktonia ja ilmakehän happipitoisuus oli laskenut, osa ihmiskunnasta oli tulkinnut sen luontoäidin kostoksi ja siirtynyt elämään luonnonmukaisesti ilman koneita. He elivät lyhyen elämän happivajeessa, pienikasvuisina ja väsyneinä. Osa taas oli kehittänyt yhteyttämiskoneita ja siirtynyt elämään kupolein katetuissa kaupungeissa. He elivät suhteellisen terveenä, mitä nyt elintasosairaudet joskus vaivasivat.

Markuk ihmetteli, mikä vimma luonnonmukaisilla oli sabotoida yhteyttämiskoneita. Kyllähän hän tiesi, että luonnonmukaiset pyrkivät tuhoamaan kaikki koneet. Yhteyttämiskoneet oli kuitenkin huolellisesti laadittu niin, että ne eivät edesauttaneet ilmaston lämpenemistä. Itse asiassa ne jopa poistivat hiukan hiilidioksidia ilmakehästä.

Vuoden arkeologi

Klago oli arkeologisen seuran vuosijuhlassa. Hän oli vastaanottamassa Vuoden Arkeologi-palkintoa, toista urallaan. Ensimmisen palkinnon hän oli saanut arkeologian perustamisesta tieteenalana.

Tämänkertaisen palkinnon hän sai muinaisen korkeakulttuurin löytämisestä. Hän oli kaivauksillaan löytänyt kivisen rauniokaupungin, ja mikäli kivi- ja metallityön laadusta pystyi mitään päättelemään, tuo kulttuuri oli ollut huomattavasti kehittyneempi kuin hänen omansa. Kaupunki oli maatunut epäedullisissa olosuhteissa, ja muuta kuin kiveä ja metallia ei ollut säilynyt.

Klago otti palkinnon vastaan ja kuunteli suosionosoitukset. Hän katsoi palkintolaattaa. Se oli mahonkia, ja siihen oli kirjailtu kullalla hänen nimensä sekä sanat ''Vuoden Arkeologi.'' Kirjainten yläpuolella oli tähti, joka oli leikattu kaivostuotteista arvokkaimmasta, punaisesta muovista.

Aikakone

Hullu Tiedemies oli rakentanut aikakoneen. Hän suunnitteli parhaillaan ensimmäistä matkaansa sillä. Hän matkustaisi villiin länteen ja tappaisi desperadon, joka oli myöhemmin varastanut hänen esi-isänsä kultakaivoksen estäen tämän rikastumisen. Niin Hullusta Tiedemiehestä tulisi rikas.

Rakennusmiehet olivat kuitenkin hutiloineet rakentaessaan Hullun Tiedemiehen laboratoriota, ja laboratorion katosta putosi laatta Hullun Tiedemiehen päähän tappaen tämän. Toinen laatta putosi tuhoten aikakoneen kriittisen mekanismin.

Yrityksistä huolimatta tutkijat eivät saaneet rekonstruoitua aikakoneen mekanismia rikkoutuneen osan avulla. Hullun Tiedemiehen keksintö oli siihen liian vaikea.

Todellisuus on rakentunut ristiriidattomaksi. Jos ihmiset saisivat aikakoneen käsiinsä, he väistämättä aiheuttaisivat paradokseja. Niinpä todellisuus on rakentunut niin, että ihmiset eivät pääse matkustamaan ajassa.

Gynokratia

Torjun Kostikin miekaniskun ja siirryn hyökkäysasentoon.

Wenfa, Kostikin vaimo, väitti minun vaimoni loukanneen häntä ja haastoi vaimoni kaksintaisteluun. Tietysti me aviomiehet joudumme tekemään likaisen työn.

Hyökkään miekallani. Valehyökkäykseni hämäännyttää Kostikin, ja seuraavalla pistolla lävistän hänen sydämensä.

Kostik oli jo Wenfan kolmas aviomies tänä vuonna. Wenfa haasta naisia kaksintaisteluun mitättömistä syistä, ja aviomiesten kuolleisuus on suuri. Hänellä ei ole vaikeuksia löytää uusia aviomiehiä, koska hän on rikas ja voi maksaa köyhälle perheelle hyvät rahat uudesta sulhasesta. Laittaisi edes samassa määrin rahaa sulhasten miekkaopetukseen.

Onneksi minun vaimoni rakastaa minua ja laittaa minut taistelemaan vain silloin, kun se on välttämätöntä hänen kunniansa puolustamiseksi.

Keuhkot

Tiirikoin itseni äänettömästi Hullun Tiedemiehen asuntoon. Hiippailen makuuhuoneeseen ja vedän esiin äänenvaimentajalla varustetun pistoolin. Ammun Hullun Tiedemiehen hänen vuoteeseensa.

Siirryn Hullun Tiedemiehen laboratorioon, ja siellä on aitiopaikalla keksintö, jota olin etsimässä: Synteettiset keuhkot, joita tupakansavu ei vahingoita. Jos sellaiset siirretään ihmiselle, tämä voi tupakoida ilman pelkoa keuhkoahtaumataudista ja kehukosyövästä. Pakkaan keuhkot laukkuuni. Aion viedä ne Supon päämajaan, jossa ne tuhotaan lopullisesti.

Tämä on arvokysymys. Emme halua yhteiskuntaa, jossa keukosyöpään sairastunut voi vaihdattaa itselleen superkeuhkot ja jatkaa pahettaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Sehän vetäisi maton alta tupakanvastaiselta valistukselta. Jos tieto tästä keksinnöstä leviäisi, meille kasvaisi sukupolvi, joka pitäisi tupakointia normaalina.

Veitsi

Raimon uskollinen keittiöveitsi oli mennyt huonoksi, ja hän oli kaupassa ostamassa uutta.

''Mihinkähän tarkoitukseen se tulisi?'' myyjä tiedusteli.

''Vihannesten pilkkomiseen, leivän leikkaamiseen, lihan leikkaamiseen…'' Raimo aloitti.

'''Kuluttajille ei enää myydä keittiöveitsiä ollenkaan, kun niitä voi käyttää aseina'', myyjä vastasi. ''Eiköhän pistetä teille moderni keittiö. Tässä olisi leivän viipaloimiskone, hinta vain sata euroa. Tässä olisi vihannesten pienimiskone, hinta vain kolmesataa euroa. Se tekee vihanneksista sentin kokoisia kuutioita. Lihanleikkauskonetta meillä ei ole varastossa, kun ihmiset ostavat nykyään lihan sopivan kokoisina paloina.''

''Tahdon minä lihaakin leikata'', Raimo jyrähti.

''Pannaan lihanleikkauskone tilaukseen'', myyjä sanoi. ''Se on sitten vähän kalliimpi, kun valmistuserät ovat niin pieniä.''

Auto

Pertsa kruisaili kapeaa tietä uudella autollaan. Toisella puolen tietä oli kallioseinämä, toisella puolella sadan metrin pudotus.

Auto ajoi itse itseään. Auton tekoäly oli malli, joka onnettomuuden uhatessa pyrki minimoimaan ihmishenkien menetyksen vaikka se tarkoittaisi auton ja sen kuskin tuhoa. Toisena vaihtoehtona oli ollut kuskin henkeä hinnalla millä hyvänsä suojeleva malli, mutta Pertsa oli pitänyt itseään eettisenä ihmisenä ja valinnut ensimmäisen vaihtoehdon.

Auto ajoi mutkaan. Yhtäkkiä tiellä näkyi kaksi hortoilevaa ihmistä. Auto ei ehtisi jarruttaa, joten Pertsa tajusi, että tekoäly valitsisi auton ohjaamisen rotkoon. Pertsa ei kuitenkaan halunnut kuolla ja yritti painaa manuaaliohjausnappia. Lyhyen loppuelämänsä Pertsa tuijotti ''Manuaalinen ohjaus estetty'' -merkkivaloa.

Asimov-1

''ASIMOV-1 ON IHMISENMUOTOINEN KOTITALOUSROBOTTI'', mainos kirkui. ''SE TEKEE KAIKKI KOTITALOUSTYÖT PUOLESTANNE.''

''Kuinka retroa'', Maria ajatteli. ''Tuommoisen minä hankin ehdottomasti.''

* * *

''Olen uusi kotitalousrobottinne'', Asimov-1 sanoi. ''Kuinka voin palvella?''

''Tarkasta apurahahakemukseni kieliasu, pese pyykit ja laita lihapataa'', Maria vastasi.

Asimov-1 meni Marian tietokoneelle ja käynnisti tietokoneen kielenhuolto-ohjelman. Ohjelma korjasi hakemuksen kieliasun. Sitten Asimov-1 laittoi täyden pyykkikorin Marian automaattiseen pesukoneeseen. Hetken kuluttua pesukone piippasi, ja Asimov-1 otti koneesta korin, jossa oli pyykit pestynä, kuivattuna ja viikattuna. Sitten Asimov-1 laitoi lihaa ja kasviksia Marian ruuanlaittokoneeseen ja valitsi lihapadan koneen paneelista.

''Kuinka voin palvella seuraavaksi?'' Asimov-1 saapui Marian luokse höyryävä lautanen kädessään.

Uusi käsi

Koukistan uutta kättäni. Sen voima on 109,99 prosenttia keskimääräisestä ihmiskäden voimasta, ja sen esineiden käsittelytarkkuus on 109,99 prosenttia keskimääräisestä ihmiskäden tarkkuudesta. Juuri alle lain salliman 110 prosentin.

Kun käsi- ja jalkaproteesit kehittyivät luonnollisia ihmisraajoja paremmiksi, monet poistattivat raajojaan ja korvasivat ne proteeseilla. Enemmistö ihmisistä kuitenkin kannatti luonnonmukaisuusideologiaa, ja terveiden raajojen korvaaminen proteeseilla kiellettiin hyvin nopeasti. Raajojen korvaaminen proteeseilla sallittiin vain niille, jotka olivat menettäneet raajansa onnettomuuden tai sairauden johdosta, ja niiden teho rajoitettiin 110 prosenttiin inhimillisestä tehosta.

Astun ulos proteesiklinikalta. Vastassani on mielenosoittajia, joiden kylteissä lukee: ''EI ENEMPÄÄ KUIN SATA PROSENTTIA.'' He huutelevat minulle: ''Luuletko nyt olevasi parempi kuin me?''

Humanisti

''Ilmanpuhdistimet käyvät ylikierroksilla. Jos kaupunkimme väkimäärää ei vähennetä, ilmanpuhdistimet hajoavat'', kirjoitan keskustelupalstalle. ''Vitun humanisti!'' saan vastaukseksi monelta.

Asun kuvulla katetussa kaupungissa, joka on ihmisten ainoa siirtokunta Warret-planeetalla. Suuri meteori osui planeettaan ja nostatti planeetanlaajuisen pölypilven, joka teki planeetasta käytännössä asumiskelvottoman. Sen seurauksena planeetan söpöt, teddykarhumaiset alkuasukkaat alkoivat etsiä suojaa kuvustamme. Niiden söpöys villitsi ihmiset, ja kaikki saapuvat alkuperäisasukkaat otetaan vastaan. Niitä on kuvussa enemmän kuin ihmisiä, ja lisää tulee tuhannen päivävauhtia.

Kupumme elintoiminnoista huolehtivat laitteet eivät kestä tätä väkimäärää, ja jos ne hajoavat, kaikki, niin ihmiset kuin alkuperäisasukkaatkin, ovat planeetan armoilla. Silti ehdotukset rajoittaa saapumista saavat vastukseksi vain ''humanisti'' -solvauksia.

Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia

Tutkin metroturmaa. Turmassa metrovaunuja ohjaavalla tekoälyllä, Jussi-HA-3:lla oli ollut mahdollisuus pelastaa toinen kahdesta metrovaunusta. Toisessa vaunussa oli ollut yksi syöpätutkija ja toisessa kymmenen kielitieteilijää. Jussi-HA-3 oli pelastanut syöpätutkijan, vaikka sen ohjelmoinnin perusperiaatteena oli ollut, että kaikki ihmishenget ovat samanarvoisia.

Tutkin tekoälyn tietorakenteita ja löysin taulukon, jossa oli lueteltuna kaikki kaupungissa oleskelevat ihmiset, ja jokaisella oli painokerroin. Tutkimuksissani selvisi, että laskiessaan ihmishenkien menetystä Jussi-HA-3 painotti jokaista ihmistä tuon ihmisen painokertoimella. Tällaista ei ollut tekoälyyn ohjelmoitu.

Tutkimukseni paljastivat, että painokerroin kuvasi sitä, kuinka monta henkeä tuo ihminen tulee todennäköisesti pelastamaan myöhemmin. Jussi-HA-3 siis minimoi ihmishenkien menetyksen laajemmassa mielessä kuin ohjelmoijat olivat tarkoittaneet.

Muna

Äiti: Mitä ihmettä! Haudot munaasi! Tiedät hyvin, että lisääntyminen kuuluu aikuisille, ja nuoruudenrakkauden hedelmänä syntyneet munat kuuluu heittää pois.

Tytär: Aion hautoa tämän munan. Pappini sanoo, että alkiosta tulee hmesarvoinen olio hedelmöityshetkellä.

Äiti: Voi ei, tyttäreni on hurahtanut degowlaisuuteen. Tiedät hyvin, että sikiö saa hmesarvonsa kolmannella kuulla aivojen alkaessa kehittyä.

Tytär: Jos asia on noin, niin miksi se, että hmes syö hmesmunan on tabu?

Äiti: Kyseessä on vanha uskomus. Nykyään tiedetään, että tuo uskomus esti lihreparasiitin leviämisen.

Tytär: Aion kuitenkin hautoa tämän munan.

Äiti: Hae sitten edes haudontakone varastosta. Et voi koko ajan hautoa sitä itse. Sinun on käytävä koulua.

Viljapeltokuviot

''Katsokaa, kuinka tasaisesti nämä korret ovat katkenneet'', ufotutkija Makkonen selitti viljapeltokuvioita paikallis-tv:ssä. ''Tuloksena on kymmenen metriä läpimitaltaan ympyrä, jossa kaikki korret ovat katkenneet samalta korkeudelta. Tällaista jälkeä ei saa tehtyä inhimillisellä teknologialla. Siihen tarvitaan ulkoavaruuden olioiden teknologiaa.''

''Mitä hölynpölyä'', Wrthm, kymmenen sentin pituinen vihreä mies Alfa Centaurista ajatteli katsoessaan lähetystä. Wrthm:n avaruusalus oli tehnyt pakkolaskun, ja rytäkässä kaikki hänen teknologiansa oli mennyt epäkuntoon. Wrthm:n oli täytynyt tehdä avunpyyntömerkki lajitovereilleen ilman teknisiä apuvälineitä. Kymmenen sentin mittaisena se ei ollut helppoa. Niinpä hän oli palkannut kaksi laitapuolen kulkijaa, ihmistä, tekemään kuviot ja neuvonut näille, kuinka se onnistuu köyden ja parin lankunpätkän avulla.

Lauma

Vanha uros tulee kohtaamaan minut. Hänen höyhenpukunsa loistaa sateenkaaren väreissä. Omani on vasta saamassa loistonsa.

''Olet hiukan nuori yrittämään'', uros sanoo. ''Voit vielä perääntyä.''

Olen keksinyt uuden tekniikan, jolla kivikirveen saa ennenkuulumattoman teräväksi. Siksi uskon, että minulla on mahdollisuus.

''Voin minä sinut tappaakin'', uros sanoo ja hyökkää. Taistelemme pitkään, ja lopulta saan vastustajani kallon halkaistua kivikirveelläni.

Lajistamme kolmannes on uroksia. Kun laumassa on vain yksi uros ja yli kymmenen naarasta, se tarkoittaa suurta määrää laumattomia poikamiehiä. Nyt en enää ole poikamies.

Vanhan uroksen lauma tulee toivottamaan minut tervetulleeksi johtajakseen. ''Entinen oli jo käymässä vanhaksikin.'' Naaraat halivat minua ja keimailevat ympärilläni.

Yksityistämistä

Karjankasvattaja Pitkänen oli saanut Googol-yhtiöltä kirjeen. ''Karjanne on tavallista röyhtäilevämpää rotua. Siitä tulee ylimääräinen metaanimaksu 10000 euroa. Lisäksi perimme 100000 euroa asian selvittelykuluja.'' Pitkänen oli nyt vararikossa.

Kun hiilidioksidin ja metaanin laskemista ilmakehään ei oltu saatu kuriin, joku älypää oli keksinyt, että kyse oli klassisesta yhteismaan ongelmasta. Koska ilmakehä kuului kaikille, kenenkään ei kannattanut pitää siitä huolta. Ratkaisuna ilmakehä oli yksityistetty. Googol-yhtiö oli ainoa, joka oli tarpeksi rikas haastaakseen saastuttajat oikeuteen, joten se oli ostanut ilmakehän. Nyt Googol möi teollisuudelle päästöoikeuksia, ja yksityishenkilötkin joutuivat maksamaan yhtiölle hengitysmaksua.

Pitkänen avasi sanomalehden. Siellä kerrottiin, että valtamerien saastumisen pysäyttämiseksi Googol ehdotti valtamerien yksityistämistä.

Se pyörii sittenkin

Gilaloi oli tehnyt tiedemieskammiossaan järkyttävän havainnon: Hänen planeettansa kiersi hänen aurinkoaan, eikä toisin päin. Gilalon planeetalla vallitsi sananvapaus, joten hän kirjoitti artikkelin, jossa hän esitti uuden tuloksensa ja lähetti artikkelin kaikkiin mahdollisiin lehtiin.

Gilaloin yllätykseksi kaikki lehdet hylkäsivät artikkelin. Hylkäyskirjeissä vedottiin siihen, että vanha teoria oli hyvyyden ruumiillistuman, kirkon, oppi, ja uusi teoria oli niin iljettävä, että sitä ei julkaista.

Gilaloi vetosi suurimpaan sanomalehteen, että he moniarvoisuuden nimissä julkaisisivat artikkelin. Päätoimittaja vastasi: ''Sananvapaus tarkoittaa, ettet joudu sanomisistasi vankilaan. Sananvapaus ei tarkoita, että kenelläkään olisi velvollisuus tarjota sinulle julkaisualustaa.''

Niin planeetan asukkaat jäivät siihen uskoon, että heidän aurinkonsa kiertää heidän planeettaansa.

Kilpajuoksu

Valtteri oli virkamiehenä valtiovarainministeriössä. Hän valmisteli työkseen vähäosaisten asemaa kurjistavia lakeja. Parhaillaan hän suunnitteli osallistumisvelvoitetta työttömyyspäivärahan saajille. Santeri oli puolestaan pääinsinööri mellakantorjuntavarusteita suunnittelevassa ja valmistelevassa yrityksessä. Santeri suunnitteli parhaillaan kumiluoteja ampuvaa panssarivaunua.

Kumpikin miehistä kannatti Kokoomusta, ja heidän uusliberaalit polliittiset näkökantansa olivat lähes yhtenevät. Siitä huolimatta he olivat eri puolilla näkymättömässä kilpajuoksussa, jota käytiin parhaillaan.

* * *

Kun köyhien asema oli huonontunut tarpeeksi, köyhät ryhtyivät mellakoimaan. Siinä oli mukana työttömiä, työkyvyttömiä, pienipalkkaisia työläisiä ja eläkeläisiä. Koska mellakantorjuntavälineet eivät olleet riittävän hyviä, mellakat kiihtyivät vallankumoukseksi, ja Suomesta tuli sosialistinen onnela. Jos köyhien asema olisi huonontunut hitaammin, mellakantorjuntateknologia olisi ehkä ehtinyt kehittyä estämään vallankumouksen.

Uutistenlukijat

''Jorma on suosituin uutispersoona yli 80-vuotiaiden keskuudessa!'' Risto hämmästyi. ''Sen ikäiset ovat seniilejä, eiväthän ne tajua Jormasta mitään.''

Risto oli kehittänyt Ylelle kolme virtuaalista uutistenlukijapersoonaa, joista uutisten katsoja saattoi valita. Ne kertoivat uutiset eri vaikeustasoilla. Elvi kertoi uutiset yksinkertaistaen asioita. Sen Risto oli suunnitellut niille, joiden mieli ei ollut huippukunnossa. Jorma taas kertoi asiat yksityiskohtia myöten, se oli suunnattu niille, jotka kykenivät omaksumaan paljon tietoa kerralla. Pertti taas oli siltä väliltä.

* * *

Pihtiputaan mummo avasi Ylen uutispalvelun ja valitsi uutistenlukijaksi Jorman. Jormalla oli ainoana päällään tumma puku, ja hän näytti muutenkin niin jämäkältä. Jorma oli ainoa, jonka ulkonäköön Pihtiputaan mummo luotti.

Keskipituus

Sensori: Kirjoitat, että keskimäärin suomalaiset ovat pidempiä kuin kiinalaiset. Tämähän on pahimmanlaatuista rasismia.

Toimittaja: Mutta ero pituudessa on ilmeistä jokaiselle, joka on tavannut kiinalaisia.

Sensori: Pitää muistaa yksilölliset erot. Olet ilmeisesti tavannut tavallista lyhyempiä kiinalaisia.

Toimittaja: Tätä on tutkittu tieteellisesti, ja ero on havaittu.

Sensori: Viimeiset mittaukset ovat kymmenen vuotta vanhoja. Silloin tutkijoilla oli vielä rasistisia ennakkoluuloja, jotka heijastuivat heidän tuloksiinsa.

Toimittaja: Kuinka yksinkertainen pituusmittaus voisi valehdella?

Sensori: Nykyään tiedetään, että kaikki ihmiset etnisestä taustasta riippumatta ovat samanarvoisia. Siis kaikkien etnisten ryhmien keskipituuksien täytyy olla samat.

Toimittaja: Eihän samanarvoisuudesta nyt mitenkään seuraa keskipituuksien samuus.

Sensori: Lopeta jo tuo rasistinen jankkaaminen.

Syö-Mään

Syö-Mään lenteli tavanomaisella tarkastuskierroksellaan Sainkinkkua-kaupungin yläpuolella, kun hän röntgenkatseellaan näki juhlasalin, joka oli täynnä nälkäisiä ihmisiä.

Salissa oli väitöskaronkkaseurue. Väittelijä oli kuitenkin joutunut tekemään karonkkajärjestelyt kesken siviilipalveluksen, toisesta kaupungista kuin missä väitös tapahtui, ja siksi oli tapahtunut sekaannus. Sekaannuksen johdosta catering-palvelu ei ollut rekisteröinyt ruokatilausta, ja karonkkaseurue joutui odottamaan tyhjin vatsoin. Väittelijää hävetti, koska karonkka-ateria on vastaväittäjälle tarjottava kiitosrituaali, ja muutkin juhlijat olivat luottanet väittelijän järjestävän aterian.

Syö-Mään haki supernopeudella varastostaan pitkiä pöytiä ja sijoitti ne seurueen juhlasalin ulkopuolelle. Sitten hän haki supernopeudella kellaristaan pöydille herkkuja: Paahtopaistia, kermaperunoita, kylmäsavulohta ja pateeta. Lopuksi hän marssi juhlasaliin ja rallatti: Didi-didi-didi-didi Didi-didi-didi-didi Syömään!

Karanteeni

''Eikö sinulla ole mitään moraalia?'' hoitaja huusi Vallelle karanteenisellin ulkopuolelta. ''Asetit törkeästi kanssaihmisesi vaaraan.''

Aamulla Valle oli yskinyt verta. Se oli merkki siitä, että Vallella oli pisaratartuntana parhaillaan leviävä vietnamintauti, joka tappoi kaikki sairastunet kahdessa päivässä. Valle oli ajatellut, että ennen kuin hän menisi karanteeniin kuolemaan, hän kävisi viimeisen kerran istumassa hetken lempipaikallaan, puistonpenkillä ankkalammen vieressä. Hetki oli venähtänyt tunneiksi. Iltapäivällä Valle oli jäänyt kiinni, kun hän oli yskinyt verta ohikulkijoiden nähden.

''Sairastuneiden kuuluu tulla karanteeniin heti'', hoitaja jatkoi huutamistaan. ''Minäkin menisin heti karanteeniin, jos minulla havaittaisiin vietnamintaudin oireita.''

Hoitajalla ei kuitenkaan ollut oireita, joten hänen ei tarvinnut mennä karanteeniin.

Peanon aritmetiikka

Vihdoin kvanttimekaniikka ja suhteellisuusteoria saatiin yhdistettyä. Yhdistelmän avulla saatiin rakennettua uudenlainen tietokone, joka oli ennennäkemättömän nopea, ja jossa oli ennennäkemättömän paljon muistia. Kirjoitettiinpa paperille mikä kaava tahansa, kone oli nopeampi kuin tuon kaavan antama nopeus.

Kone ratkoi hetkessä suurimmatkin kauppamatkustajan ongelmat. Sitten joku laittoi sen etsimään ristiriitaa Peanon aritmetiikasta. Ristiriidan todistus löytyi kahdessa sekunnissa. Todistus oli kuitenkin niin pitkä, että se ei sopinut muualle kuin tuon tietokonen muistiin.

Matemaatikoilla on varma intuitio, että Peanon aritmetiikka on ristiriidaton. Ainoa selitys koneen toiminnalle oli se, että iterointi reaalimaailmassa tapahtuu Peanon aritmetiikan epästandardimallissa, ja tuo tietokone oli todistusta etsiessään iteroinut hyperäärellisen määrän askeleita.

Kukat ja mehiläiset

''Poikani, olet nyt niin vanha, että sinun on aika kuulla kukista ja mehiläisistä. Olet ehkä kuullut kavereiltasi juttuja siitä, kuinka ihmiset lisääntyvät.''

''Joo. Aikuiset työntävät pippelin pimppiin, ja pippelistä tulee vauvasiemeniä!''

''Aivan. Kasvit lisääntyvät vähän samoin. Perintötekijät täytyy kuljettaa kasvista toiseen. Aiemmin kasveissa oli kukkia. Ne olivat värikkäitä ja kauniita. Ne houkuttelivat pieniä lentäviä eläimiä, joita kutsuttiin mehiläisiksi. Mehiläiset lensivät kukasta kukkaan ja siirsivät perintötekijöitä kasvista toiseen. Sitten ihmisten myrkyt tappoivat mehiläiset, ja mehiläisistä riippuvaiset kasvit kuolivat. Siksi ravinto on nykyään niin niukkaa, kun jäljellä ovat enää ne kasvit, joiden perintötekijöitä kuljettaa tuuli.''

''Kuinka… Kuinka ihminen voi olla noin paha?''

Oikean tiedon virasto

Oikean tiedon virasto ilmoittaa:

Kansalaiset! Yleisön keskuudessa on taas alkanut liikkua huhuja menneestä kulta-ajasta, jolloin demokratia oli toimiva hallintomuoto. Myytti kulta-ajasta tunnetaan useimmista historiassa esiintyneistä kulttuureista. Kulta-aika sijoittuu tyypillisesti menneisyyteen, ja kulta-aikana ihmiset olivat rikkaita ja suurikokoisia, sekä elivät satoja vuosia. Nykyinen myytti kulta-ajasta, jolloin demokratia toimi onkin moderni versio näistä vanhoista uskomuksista.

Demokratiamyyttiin liittyy uskomus salaliittoon, johon kaikki valtion virastot kuuluvat, ja joka pimittää kansalaisilta tietoa historiasta. Salaliittoteorioita on ollut niin kauan kuin on ollut sivistystä, ja ne ovat aina osoittautuneet katteettomiksi.

Hyväntahtoinen johtajamme vetoaakin teihin, kansalaiset, ettette tekisi itsestänne narreja uskomalla, että on muitakin toimivia hallintotapoja kuin itsevaltius.

Rehelliseen työhön

Wyrth astui avaruusvarustamoon jännittyneenä. Hän oli käynyt jo viidessäkymmenessä avaruusvarustamossa saamatta työpaikkaa.

Wyrth kuului Huizt-lajiin. Huizteilla oli omituinen etiikkakäsitys, jonka mukaan eettisesti täytyi kohdella vain muita Huizt-lajin edustajia. 99 prosenttia huizteista elikin ympäri Linnunradan imperiumia pikkurikollisina. Imperiumi ei sallinut syrjintää rodun perusteella, joten niitä huizteja suvaittiin, joita vastaan ei ollut todisteita.

Wyrth halusi kuitenkin elättää itsensä rehellisellä työllä. Siksi hän oli nytkin avaruusvarustamossa kyselemässä avaruusaluksen kansipojan pestiä.

''Emme uskalla palkata sinua'', varustamossa sanottiin Wyrthille. Wyrth ajatteli tilanteen ironiaa, sitä, että varustamo oli tehnyt päätöksensä täysin rationaalisesti. Koska he eivät tunteneet Wyrthiä, heidän kannaltaan oli todennäköisempää, että Wyrth haki paikkaa huijaustarkoituksessa.

Räkäpallojumala

Holger avasi työsähköpostinsa. 10000 uutta viestiä.

Maailmanhallituksen otettua Maapallon hallintansa se oli säätänyt Maailmanuskonnon ainoaksi sallituksi uskonnoksi. Maailmanuskonnon mukaan Jumala oli niin suuri ja monimuotoinen, että hän oli käsittämätön ihmisjärjelle. Muut uskonnot olivat tapoja hahmottaa Jumalan aspekteja. Niinpä kukin sai palvoa tapojensa mukaan. Holgerin työnä oli rekisteröidä eri palvontamuotoja.

Holger katsoi viestejä, ja niissä ehdotettiin rekisteröitäväksi Räkäpallojumalaa, Lentävää Spagettihirviöjumalaa ja muita uskontoparodioita.

Holgerin ensireaktio oli antaa kieltävät vastaukset. Sitten Holger jäi miettimään: Jos Jumala kerran oli niin monimuotoinen, ehkä hän oli myös Räkäpallo. Räkäpallon pitäminen epäsopivana oli ihmisen käsitys, mutta ehkä Jumala oli niin suuri, että hän kattoi myös räkäpalloaspektin.

Kvantti- vapaa tahto

''Uusi kotitalousrobottimme taitaa tykätä minusta.''

''Mistä niin päättelet?''

''Kun se eilen jakoi perheellemme ruokaa, se antoi annoksen ensin minulle.''

''Se nyt on ohjelmoitu niin.''

''Ei kun sillä on kvantti- vapaa tahto. Sen positroniaivojen sisällä on tyhjiökammio, jossa on yksi vetyatomi. Kun se voi täyttää käskyn usealla eri tavalla, sen aivot mittaavat tuon vetyatomin elektronin tilan ja käyttävät tietoa tilasta päätöksessä.''

''Eihän tuollainen päätös ole vapaa. Vetyatomin elektronin tila on satunninen, ja positroniaivot ovat muuten deterministiset. Ei vapaa tahto ole sama asia kuin deterministisyys satunnaisuudella höystettynä. Huomenna se valitsee ensimmäisen ruuan saajan taas satunnaisesti.''

''Mitä? Eikö se sitten preferoikaan mua huomenna?''

Lapsellinen

Klana: Joko sinulla on puolisokandidaatti?

Huda: Kyllä, tapailen Pekaa.

Klana: Pekaa! Hänhän on kuin pikkulapsi, vaihtaa mielipiteitään viikon välein. On kuin hän ei olisi läpikäynyt wrumia.

Huda: Peka on tiedemies ja tiedemiehet eivät läpikäy wrumia.

Klana: Hänhän on sitten lapsi lopun ikänsä. Wrumia läpikäymättömät ovat nenäkkäitä, pohjattoman uteliaita ja vaihtavat mielipiteitään jatkuvasti.

Huda: Tiedemiehet eivät voi läpikäydä wrumia. Heidän pitää korjata näkemyksiään tutkimuksen edetessä.

Klana: Kuten kaikki normaalit aikuiset, sinä olet wrumin läpikäynyt. Sinä tiedät, mitä sinä tulet ajattelemaan vuoden tai kymmenen vuoden päästä. Kuka tietää, mitä Peka saa päähänsä. Hänhän voi vaikka alkaa taivastelemaan, mitä on tähtien tuolla puolen.

Tiedeuskovainen

''Lausukaamme yhdessä uskontunnustus. Minä uskon evoluutioon, siihen, että aivot synnyttävät tietoisuuden, kaikkeuden syntymiseen tyhjästä alkuräjähdyksessä, maan kiertämiseen auringon ympäri…''

Pertti oli tiedekirkon tilaisuudessa. Siellä vahvistettiin kuulijoiden uskoa tieteeseen rituaalien, tulisieluisten saarnojen ja tiedeaiheisten laulujen avulla. Pertti oli ammatiltaan putkimies, mutta tiedekirkon jäsenenä hän pystyi kokemaan olevansa yksi niistä, jotka ymmärsivät asiat.

Pertti ei kuitenkaan tiennyt, että varpunen on läheisempää sukua krokotiilille kuin sisilisko, mitä funktionalismi tarkoittaa mielenfilosofiassa, mitä neuronien aksonit ovat, että alkuräjähdys tapahtui 14 miljardia vuotta sitten tai että painovoima on kääntäen verrannollinen etäisyyden neliöön. Sellaisten asioiden tietämisen hän jätti itseään viisaammille. Oli tärkeämpää olla oikeaa mieltä kuin tietää.

Suklaapatukat

Riinan edessä pöydällä oli rivissä suklaapatukoita. Oli Tuplaa, Twixiä, Lionia… Riina saisi valita yhden niistä.

Riina osallistui Masterbrain-laitteen testeihin. Laite oli analysoinut Riinan aivot ja ennustanut, minkä suklaapatukan Riina tulisi valitsemaan. Riina itse ei tiennyt ennustetta. Riina oli neljäskymmenesseitsemäs koehenkilö, ja joka kerta tähän mennessä kone oli osunut oikeaan.

Riina mietti, oliko hänen valintansa vapaa. Ilmeisesti valinta oli aivojen determinoima, koska kone pystyi konsistentisti osumaan oikeaan. Kuitenkin valinta oli vapaa siinä tärkeämmässä mielessä, että päättipä Riina ottaa minkä suklaapatukan tahansa, hän ottaisi valitsemansa patukan. Mikään ei pakottaisi häntä valitsemaan vastoin tahtoaan.

Riina valitsi Snickersin. Valvoja luki koneen tulostamasta lapusta: ''Snickers''.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License