Nappi

Hullu Tiedemies oli kaapannut Mirvan ja asetti tämän kokeeseen. Hän oli laittanut Mirvan huoneeseen, jonka toisella seinustalla oli penkki, johon oli kahlehdittu viisi suukapuloitua ihmistä ja toisella seinustalla oli penkki, johon oli kahlehdittu yksi suukapuloitu ihminen. Huoneen keskellä oli suuri, punainen nappi, jonka luokse Hullu Tiedemies kahlehti Mirvan niin, ettei tämä päässyt penkkien luokse. Jos Mirva painaisi punaista nappia, sähköisku tappaisi yksin penkillä olijan. Jos taas Mirva ei painaisi nappia kolmen minuutin kuluessa, sähköisku tappaisi toisella penkillä olevat viisi ihmistä. Hullu Tiedemies selitti kaiken tämän Mirvalle ja poistui huoneesta nauraen demonista naurua.

Kahleista huolimatta Mirva olisi ylettänyt hyvin painamaan nappia, mutta hänen ensireaktionsa oli olla painamatta sitä. Mirvan mielestä nimittäin hänellä, kuten kenelläkään ihmisellä, ei ollut oikeutta päättää toisen ihmisen elämästä ja kuolemasta. Sitten Mirva tajusi, että jos hän ei painaisi nappia, hän tulisi tehneeksi päätöksen viiden ihmisen kuolemasta.

Mirva koki olevansa mahdottomassa tilanteessa: Hänen omatuntonsa ei sallinut hänen päättää toisten ihmisten elämästä ja kuolemasta, mutta hän tulisi tehneeksi sellaisen päätöksen tekipä hän mitä tahansa. Lopulta Mirva keksi ulospääsyn. Kahleista huolimatta hän kykenisi kaivamaan kolikon taskustaan ja heittämään sitä. Jos tulisi kruuna, hän painaisi nappia, ja jos tulisi klaava, hän ei painaisi sitä. Näin päätöksen tekisi kolikko, ei Mirva.

Mirva heitti kolikkoa, ja nähtyään kolikonheiton tuloksen, kruunan, hän tajusi joutuvansa vielä päättämään, noudattaisiko hän tulosta. Mirva empi päätöstään, ja hänen empiessään kolme minuuttia tuli täyteen. Viisi ihmistä kuoli.

Hullu Tiedemies astui huoneeseen sanoen: ''Empimisesi takia omallatunnollasi on viiden ihmisen henki. Jos olisit painanut nappia, omallatunnollasi olisi vain yhden ihmisen henki. Olen laittanut useita koehenkilöitä samanlaiseen kokeeseen, ja vain noin kolmasosa painaa nappia. Loput antavat viiden kuolla.'' Hullu Tiedemies jatkoi: ''Olen laittanut ihmisiä myös kokeeseen, jossa koehenkilön on kolmessa minuutissa päätettävä, kumpi kahdesta uhrista kuolee. Jos päätöstä ei tule, molemmat kuolevat. Hämmästyttävää kyllä, puolet ihmisistä ottaa mieluiten omalletunnolleen kahden uhrin kuoleman, vaikka olisivat voineet selvitä vain yksi kuolema omallatunnollaan.''

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License