Mielipiteiden fenomenologiaa

Filosofianopiskelija Heidi oli vierailulla eräässä pienessä maaseutuyliopistossa. Parhaillaan hän tutki filosofianlaitosen kirjastoa. Fenomenologialle oli varattu tilaa hyllymetri, mutta hylly oli lähes tyhjä. Edes alan klassikko-oppikirjaa ''Kuinka todellisuus ilmenee kokemusmaailmassa?'' ei ollut. Fenomenologiahyllyssä oli vain yksi kirja. Se tosin oli suuri, paksu, musta ja nahkaan sidottu. Sen nimi oli ''Mielipiteiden fenomenologiaa''.

Heidi avasi kirjan, ja nimiösivulla luki, että kirjaan jokainen voi lisätä oman mielipiteensä. Ensimmäisellä varsinaisella sivulla luki vain ''Pakolaisten vastaanottaminen HYVÄ!''. Toisella sivulla luki ''Vanhustenhoidon tila PAHA!''. Kolmannella sivulla luki ''Verot PAHA!'', neljännellä ''Verot HYVÄ!'' ja niin edelleen. Puolella sivuista oli tällainen teksti, ja loppupuoli kirjasta oli tyhjiä sivuja.

Heidi tuskastui kirjan mielipiteiden vulgaariuteen ja päätti kirjoittaa kirjaan hyvin perustellun mielipiteen yhteiskunnan teknologisoitumisesta. Hän otti kirjan vieressä olevan kynän, kastoi sitä mustepullossa ja aloitti ensimmäiselle tyhjälle sivulle mielipidetekstin katsauksella teknologian historiaan.

Sitten hän esitteli saastumisen aiheuttamia ongelmia käyttäen nokkelia kielikuvia, sitten ihmisen vieraantumista nyky-yhteiskunnassa heittäen vähän ironiaa sekaan. Lopuksi tuli vielä katsaus tulevaisuusskenarioihin. Erikseen ne skenariot, joissa ilmastonmuutos tuhoaa sivilisaation, ja ne, joissa sivilisaatio selättää ilmastomuutoksen ja jatkaa nykymenoa. Heidin käsiala oli pientä ja kirjan sivu iso, joten perusteellinenkin mielipide mahtui yhdelle sivulle.

Kun Heidi oli saanut mielipidekirjoituksensa valmiiksi, hänen tekstinsä kirjan sivulla haalistui hänen silmiensä edessä näkymättömiin. Sen tilalle ilmestyi teksti: ''Teknologian kehitys PAHA!''

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License