Matemaatikon kanssa treffeillä

Humanistiopiskelija Silja oli matematiikanopiskelija Jannen kanssa treffeillä. Silja suhtautui Jannen matematiikkouteen ristiriitaisesti. Olisihan se hyvä ammatti noin rahallisessa mielessä, mutta hän toivoi, että matematiikka olisi Jannelle vain ammatti, ei elämänsisältö. Janne oli myös kertonut pitävänsä lautapeleistä, ja siihenkin Silja suhtautui ristiriitaisesti. Lautapelissä joku aina häviää, eikä Siljan mielestä sellainen ajanviete ole hyvä, jossa joku joutuu häviämään.

Treffit olivat alkaneet hyvin, mutta kun keskusteltiin päivän kulumisesta, Janne alkoi kertomaan:

''Meillä on ollut muiden opiskelijoiden kanssa matematiikkakilpailu. Jokainen joukkue laati tehtävän muille joukkueille, ja tehtävien ratkaisemisesta sai pisteitä. Meillä oli loppupalaveri tänään, ja ehdotin, että ensi vuonna pisteitä saisi myös omasta tehtävästä muille joukkueille annettujen pisteiden keskihajonnasta sopivalla painokertoimella. Se palkitsisi tehtävän laatijan muut joukkueet erottelevan tehtävän laatimista. Muut eivät pitäneet ideasta, koska heidän mielestään pistemäärien keskihajonnat ja pistemäärät ovat eri tyyppisiä lukuja, eikä niitä sovi summailla. En ihan ymmärtänyt kritiikkiä. Ei mun mielestä kilpailun pisteiden tarvitse olla niin tyylipuhtaasti määriteltyjä. Päädyttiin sitten siihen, että ensi vuonna tehtävän laatinut joukkue saa omasta tehtävästään korkeimman pistemäärän, minkä antaa muille joukkueille.''

Siljaa Janne alkoi arveluttamaan. Olisikohan hän liiaksi kiinni matematiikassa, jos hän vapaa-ajallakin järjesti muiden opiskelijoiden kanssa matematiikkakilpailuja? Jannen elämä ei vaikuttanut olevan tasapainossa, jos matematiikasta ei pystynyt luopumaan vapaa-ajallakaan. Ja Janne taisi olla liian kilpailullinen, jos vapaa-ajalla osallistuttiin kilpailuihin.

Tämä ei tietenkään ollut se viesti, jonka Janne oli halunnut välittää. Se viesti, jonka Janne oli halunnut välittää oli se, että hänen mielestään matematiikkakilpailussa hyvä tehtävä erotteli joukkueet, ja että kilpailun pisteenlaskussa voi ihan hyvin summata pistemääriä ja pistemäärien keskihajontoja yhteen.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License