Jani

Jani oli köyhän yksinhuoltajan poika. Hänen äitinsä, huoltajansa, oli mielenterveysongelmien vuoksi sairaseläkkeellä, joka oli rahallisesti pieni. Kuvittelette ehkä, että Janin tulevaisuudessa piili syrjäytyneen osa, mutta ennen sairaseläkkeelle jäämistä hänen äitinsä oli hankkinut akateemisen koulutuksen.

Jo pienestä pitäen äiti luki Janille joka ilta, kirjoja jotka oli tarkoitettu pari vuotta Jania vanhemmille. Äiti tutustutti Janin kirjaston käyttöön pienestä pitäen, ja lukemisesta tuli Janille rakas harrastus. Kirjaston käyttö oli ilmaista.

Kun Jani meni kouluun, äiti tarkisti Janin läksyt joka ilta, ja ennen kokeita kävi Janin kanssa koealueen läpi kysellen Janilta siitä. Niin Jani oppi käymään koulunsa tunnollisesti ja huolella.

Mielenterveyspalveluiden kautta äiti sai tietokoneen, kun Jani oli yhdeksänvuotias. Äiti antoi Janille tietokoneen käyttöoikeuden sillä ehdolla, että tämä aloittaa ohjelmointiharrastuksen. Kirjastosta löytyi tarpeeksi helppo opaskirja ohjelmoinnin saloihin, ja jo kolmetoistavuotiaana Jani ohjelmoi yksinkertaisia pelejä.

Äiti oli opiskellut yliopistossa kemiaa, ja hänen yleissivistyksensä oli muutenkin hyvä. Äiti kertoili Janille tietojaan jo silloin, kun Jani oli pieni, ja näiden keskustelujen johdosta Janilla oli ikätovereitaan parempi yleissivistys. Hän ymmärsi tieteenteon perusteet jo viisitoistavuotiaana. Äiti opetti Janin etsimään tietoa internetistä ja muutoinkin rohkaisi tämän uteliaisuutta maailman toimintaa kohtaan. Wikipedian selailusta tulikin Janille rakas harrastus.

Hyväosaisten perheiden lapsista tulee usein hyväosaisia, mutta miksi?

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License