Anna

''Ala harrastamaan jotain. Voihan tyttöystävän saada harrastuksen kautta'', Petteri luki nettikeskustelupalstalta. Oli yhdeksänkymmentäluvun loppu, ja netti oli vielä nörttien temmellyskenttä. Ihmissuhdekeskustelupalstalle tuli säännöllisesti yksinäisten nuortenmiesten tiedusteluja, kuinka saada tyttöystävä, ja vastauksina niihin joitain puolivillaisia neuvoja.

Petteri oli yksinäinen nuorimies, mutta hän ei ollut alentunut kysymään palstalta tyttöystävän saamisesta. Mitä nyt luki muille annettuja vastauksia. Petteri ajatteli, että hänelläkin oli harrastus, go-peli, mutta go-kerhon jäsenistö oli niin miesvoittoista, että sieltä ei tyttöystävää saisi.

Tai olihan siellä Anna, kerhon ainoa nainen. Anna tosin opiskeli yliopistolla kemiaa, ja Petteri ajatteli, ettei Anna Petterin kaltaisesta sosiaalipummista perustaisi. Sitä paitsi, Petteri ajatteli, Anna oli varmaan varattu. Petteri oli kuullut jutun, että Anna oli alun perin tullut go-kerholle miesystävänsä kanssa, mutta mies oli lopettanut go-harrastuksen, koska ei ollut sietänyt sitä, että Anna oppi pelin nopeammin kuin hän.

Petteri avasi Turbo Pascal-editorin, ja ruutuun tuli Petterin kirjoittamaa ohjelmakoodia. Petteri oli jättänyt lukion kesken ja alkanut kehittelemään täysipäiväisesti, sossun rahoilla, tekoälyä joka ratkaisisi kaikki maailman ongelmat. Parin vuoden päästä hän oli huomannut projektin toivottomaksi ja pienentänyt mittakaavaa. Nyt hän kehitti go-peliä pelaavaa tekoälyä. Sossu toimi edellen projektin rahoittajana.

Go on kiinalainen kahden hengen lautapeli. Siinä missä shakki on taktista siirtojen laskemista, go:ssa hiukan epämääräisemmällä strategisella ajattelulla oli enemmän käyttöä. Tuohon aikaan tekoälyt pelasivat jo shakkia parhaiden ihmispelaajien tasolla, mutta go:ssa kehittynyt amatööripelaajakin pystyi lyömään parhaat tekoälyt. Kaukoidän ammattipelaajia vastaan tekoälyillä ei ollut mitään mahdollisuuksia.

Petteri oli vakuuttunut, että hän pystyisi parissa vuodessa kehittämään go-tekoälyn, joka pelaisi samalla tasolla ammattipelaajien kanssa. Todellisuudessa projektilla ei ollut onnistumisen mahdollisuuksia, ja go-kerholla, Petterin selän takana, hänen tekoälyprojektilleen naureskeltiinkin. Pelitaidoiltaan Petteri oli kerholla vahvaa ylempää keskitasoa, joten ei hänen statuksensa ollut siellä täysin nollassa ollut.

* * *

''Hei, pelattaisko?'' Petteri kysyi Annalta.

Petteri oli go-kerholla, ja Anna oli sopivasti ollut vailla pelitoveria. Peliseuran kysyminen sujui Petteriltä ongelmitta, mutta hän ei tiennyt, kuinka tekisi aloitteen johonkin muuhun. Petteri oli kuullut, että naisia voi iskeä, mutta Petterillä ei ollut mitään käsitystä, kuinka se käytännössä tapahtui. Niinpä hän ei yleensä ottanut kontaktia naisiin. Poikuuskin hänellä oli tallella. Hänen kokematomuutensa hävetti häntä, joten poikuuden menetäminen yhden illan tuttavuuden kanssa oli poissa laskuista. Naiseen pitäisi ensin tutustua, että olisi turvallinen ihminen jonka kanssa sählätä. Mutta kuinka saada tutustuminen alkuun Annan kanssa?

Anna vastasi Petterin peliehdotukseen ''Joo'' ja asettui vapaan pelilaudan ääreen. Pelaajina Petteri ja Anna olivat suunnilleen tasavahvoja, joten tiedossa oli hyvä peli.

Petteri istuutui, ja peli saattoi alkaa. Petteri sai mustat pelinappulat ja teki san ren sei -avauksen, kolme mustaa nappulaa, jotka ovat kuin kolme tykkiä, jotka osoittavat kohti vastustajan asemia. Petteri koki alitajuisen tarpeen osoittaa maskuliinisuuttaan, ja niinpä hän pelasi hyvin aggressiivisesti. Go:ssa silmitön hyökkääminen heikentää omia asemia, ja oma asema pitäisi rakentaa vahvaksi ennen hyökkäystä. Petterin itsetunto ei tähän venynyt, ja niinpä hänen asemansa olivat lopulta niin heikkoja, että Anna sai helpon voiton.

''Sä hyökkäilit tässä kohti vähän harkitsemattomasti'', Anna sanoi ja osoitti laudalla Petterin kuollutta ryhmää.

''Joo, se meni vähän siihen'', Petteri sanoi. Hän ei keksinyt muuta sanottavaa, joten vaivaantuneen hiljaisuuden välttämiseksi hän poistui ulos tupakalle.

''Anna pelaa kuin mies'', Markus sanoi Petterille tupakkapaikalla. Markus oli teekkari ja pelasi yleensä teekkareiden go-kerholla. Nyt hän oli tullut pelaamaan yleiselle go-kerholle.

''Joo'', Petteri vastasi. Hänestä pelaajien sukupuolittaminen oli hiukan epäilyttävää, mutta mitä nyt teekkarilta voi odottaa.

''Tavallisesti naiset vain vastailee vastustajan siirtoihin'', Markus sanoi. ''Anna ei pelkää ottaa aloitetta käsiinsä.''

Petteri mietti, että jos Anna olisi vain vastaillut hänen siirtoihinsa, Petteri olisi saanut helpon voiton.

Petteri pelasi vielä kaksi peliä ja voitti molemmat. Toinen oli aloittelijaa vastaan, toinen kerhon parasta pelaajaa vastaan. Go:ssa heikompi pelaaja saa tasoitusta, mutta voitto kerhon mestaripelaajasta oli Petterille saavutus tasoituksellakin. ''Kaksi voittoa kolmesta'', Petteri mietti tyytyväisenä peli-illan saldoa.

''Ensi perjantaina on teekkareiden go-kerhon saunailta Otaniemessä'', Markus tiedotti peli-illan lopussa. ''Haluaako joku täältä tulla sinne?''

Pari kättä nousi, mukana Annan käsi. Kun Petteri huomasi sen, hänkin viittasi.

* * *

Teekkareiden go-kerhon saunaillat ovat kosteita, joten Petterikin saapui tilaisuuteen mukanaan rommipullo. Sitä paitsi hän tarvitsi rohkaisua. Hän oli päättänyt tehdä aloitteen Annan suhteen.

Ennen saunaa pelattiin go:ta. Mankassa soi vanhoja taistolaislauluja, Agit propia ja Kom-teatteria. Teekkarit olivat tulevia porvareita, joten sävy, jossa taistolaislauluja kuunneltiin oli ironinen. Petteri oli lievästi vaivaantunut. Hän eli sossun rahoilla, joten hän äänesti vasemmistoliittoa.

Petteri olisi halunnut pelata Annan kanssa, mutta hän ja Anna eivät etsineet samaan aikaan peliseuraa. Petterin pelit eivät menneet hyvin, koska Anna pyöri koko ajan mielessä.

Pelien aikaan kaljapulloja tyhjeni reippaaseen tahtiin, ja Petterikin naukkaili rommipullostaan. Petteri seurasi sivusilmällä Annaa, ja tämä ei juonut kuin yhden siiderin.

Sitten siirryttiin saunaan. Anna oli ainoa nainen eikä hän halunnut saunoa yksin, joten kyseessä oli sekasauna, jos yhden naisen ja kahdenkymmenen miehen saunaa nyt sekasaunaksi voi kutsua. Petteri ajatteli, että ei Anna voi olla varattu, jos hän kahdenkymmenen miehen kanssa saunaan menee.

Petteri näki Annan alasti, mutta varoi visusti tuijottamasta tätä. Hän ei halunnut pilata mahdollisuuksiaan antamalla itsestään limaisen pervon kuvaa. Kaikki muut suhtautuivat naiseen saunassa luontevasti, eikä häiriökäyttäytymistä esiintynyt. Petteri oli jännittynyt.

Saunassa humalaiset teekkarit hoilasivat taistolaislauluja ja naureskelivat niille. Annakin osallistui yhteislauluun. Toisin kuin känniset teekkarit, Anna osasi laulaa, ja hänen äänensä kaikui puhtaana teekkareiden yli. Petteri ei yhteislauluun osallistunut. Hän ei halunnut pilkata ihanteita, jotka olivat ollet tärkeitä muille ihmisille.

Saunasta poistuttaessa Petteri ja Anna osuivat suihkuun yhtaikaa. Petteri hiukan mietti, olisiko sopiva aika aloitteelle. Hän kuitenkin hylkäsi idean, koska alasti tehdyssä aloitteessa olisi ollut liikaa pelkän seksialoitteen makua. Niinpä Petteri ja Anna pesivät kumpikin hiuksensa kommunikoimatta. Petteri kuitenkin tiedosti Annan läsnäolon koko ajan.

Loppuillan Petteri tiedosti, että olisi korkea aika tehdä aloite. Niinpä Petterin rommipullo tyhjeni hyvää tahtia Petterin hakiessa rohkaisua. Kun pullo oli tyhjä, hän näki Annan olevan saunan eteistilan keittiössä, ilmeisesi hakemassa uutta siideriä jääkaapista. Petteri rohkaisi mielensä ja lähestyi Annaa sanoen: ''Kuule Anna, mä rakasshhtan sinua.''

Samaan aikaan Petteri horjahti niin, että hän joutui ottamaan seinästä tukea.

''Ootsä ihan kunnossa?'' Anna huolestui. ''Pärjääthän sä?''

Petteri horjui lisää ja Anna huusi: ''Hei, tää on niin kännissä, että se pitää viedä lepäämään.''

Kun Anna ja Markus taluttivat Petteriä sohvalle lepäämään, Petteri ajatteli: ''Se ei noteerannut mun rakkaudentunnustusta mitenkään. Ainakin se alkoi pitämään musta huolta. Ehkä se tykkää minusta.''

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License